Politika

Evropska komisija upozozila: Nije riješena granica na moru između Crne Gore i Albanije

Zgrada Evropske komisje

Evropska komisija EK upozorila je da razgraničenje na moru između Crne Gore i Albanije ostaje otvoreno. Ta informacija navedena je u posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, što je još jedna potvrda da pitanje granice sa Hrvatskom na Prevlaci nije jedino koje je ostalo otvoreno i koje službena Podgorica treba da rješava, piše Dan.

“Odnosi sa Albanijom ostaju dobri sa nekim daljim poboljšanjima u infrastrukturi i prekograničnoj saradnji. Razgraničenje na moru između ove dvije zemlje ostaje otvoreno. Prvi sastanak Međudržavne komisije za upravljanje vodama održan je u septembru 2019. godine”, navela je Evropska komisija.

Kako se ističe u izvještaju Evropske komisije, što se tiče bilateralnih odnosa, niz posjeta na visokom nivou održano je između Crne Gore i drugih zemalja u procesu proširenja i susjednih zemalja članica EU.

Crna Gora je potpisala bilateralne konvencije o regionalnoj saradnji u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa svim partnerima kod kojih je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na snazi. U maju 2019. godine, trilateralni protokol o određivanju tromeđne tačke Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisan je u Sarajevu. Evropska komisija notira da su od nosi sa Hrvatskom ostali ukupno dobri, uprkos nekim bilateralnim otvorenim pitanjima. Navodi se da nije bilo dešavanja u vezi sa demarkacijom granice između Crne Gore i Hrvatske.

Analizirajući odnose sa Italijom, EK uočava da su odnosi službene Podgorice i zvaničnog Rima ostali dobri. Crna Gora je otvorila počasne konzulate u Trstu i Bolonji u junu 2019. godine, a tokom pandemije virusa korona, Crna Gora je ponudila da bude domaćin starijim licima iz Lombardije na crnogorskom primorju nakon otvaranja granica. Izvršno tijelo EU uočava da odnosi Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom ostaju dobri, te da su dvije zemlje potpisale Protokol o trgovini ljudima i Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba, čime su stvoreni neophodni zakonski preduslovi za rješavanje jednog od ključnih pitanja u bilateralnim odnosima.

O potrebi da se na Balkanu rješavaju otvorena pitanja ranije su posebno govorili evropski komesar za pregovore o pridruživanju Oliver Varhelji i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel.

Sporove rješavati prije članstva

Na putu ka EU Crna Gora mora da dokaže da reforma pravosuđa, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i reforma javne uprave, pružaju realne rezultate. EU pri tom traži da se funkcionisanje demokratskih institucija ozbiljno unaprijedi, a da primjena ekonomskih reformi mora da bude energična kako bi se riješile strukturne slabosti.

Dokumenta EU koja se odnose na uslove da bi zemlje sa Zapadnog Balkana ušle u Uniju, sadrže i konstatacije da svi kandidati moraju riješiti otvorena pitanja, posebno granične sporove, i to prije nego što pristupe Evropskoj uniji.

Send this to a friend