Politika

Evropska komisija: Veliki značaj dobrosusjedskih odnosa

Evropska komisija

Evropska unija pridaje veliki značaj dobrosusjedskim odnosima i uspostavljanju klime koja vodi dijalogu, uključujući i dijalog o osjetljivim pitanjima, poput Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica, saopštio je Novoj M portparol Evropske komisije.

Ta televizija uputila je pitanja Evropskoj komisiji povodom jučerasnjih oštrih poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koje je najjača partija, ali i veći dio domaće javnosti ocijenio neprimjerenim miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore.

<<<Vučić odustao, ne dolazi u Crnu Goru<<<

Iz Evropske komisije odgovorili su kratko – da EU veoma drži do dobrosusjedskih odnosa.

To je prva reakcija sa neke zvanične evropske adrese, koje se do sada nijesu oglašavale povodom zaoštravanja odnosa i oštrih riječi i poteza koje vuče srpska vlast i dio visokog sveštenstva SPC. Ni juče, podsjećamo, Vučić nije adekvatno osudio skrnavljenje crnogorske zastave u Beogradu, nakon što je odustao od nenajavljene, i reklo bi se nepoželjne, posjete Pljevljima za Badnji dan.

Iz EK su podsjetili na izjavu portparola od 19. decembra 2019. godine o nedostatku političkog dijaloga u Crnoj Gori.

A u tom saopštenju piše da EU, nakon sto su Bečićeve Demokrate uslovile nastavak rada u Odboru za sveobuhvatnu reforimu izbornog i drugog zakonodavstva, povlačenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, izražava žaljenje što – zbog nedostatka kvoruma – privremeni parlamentarni Odbor nije uspio da uspješno okonča svoj rad prije kraja mandata, 18. decembra.

“EU ponavlja da je mjesto političkoj debati u Skupštini i da parlamentarni bojkoti nisu rješenje, posebno za zemlju koja pregovara o pristupanju EU”, saopšteno je tada.

U saopštenju se ističe i da je regulisanje vjerskih zajednica nacionalna nadležnost, ali da ga treba urediti na inkluzivan način, koji okuplja zainteresovane strane i u skladu je sa međunarodnin i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Evropska Unija
Gost
Evropska Unija

Bravo Evropo, protektorat za ove Balkance. Bodljikavu žicu na granice.

Novo
Gost
Novo

Okruglo pa na cosak. Podrzavate li fašizam, unistavanje zastave suverene drzave, napa na ambasadu? Na to odgovorite da znam da li i dalje da podržavam evropsku ideju.

Send this to a friend