Politika

Evropska unija otpisala Bečića i Abazovića?

Na 30. sjednici Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, koja je održana juče, šef delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Orav saopštio je da je Brisel iznenađen što lideri Demokrata i GP URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović nisu ispoštovali dogovor postignut sa visokim predstavnikom EU za susjedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom, tvrdi izvor CdM-a.

Šef delegacije EU u Podgorici, kazao je da je iznenađen time kako su lideri Demokrata i GP URA izigrali dogovor postignut 20. maja prošle godine u Briselu.

Orav je bio na sjednici Odbora za evropske integracije kako bi predstavio članovima Odbora ključne nalaze Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2019. godinu.

On je govorio o ocjeni stanja i ostvarenom nivou spremnosti Crne Gore za članstvo u EU, posebno u dijelu koji se odnosi na političke kriterijume i vladavinu prava. Ambasador Orav se osvrnuo na izborno zakonodavstvo, rad parlamenta, parlamentarni nadzor i posebno politički dijalog, pravosudni sistem, rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, osnovna prava, slobodu medija i reformu javne uprave.

Orav je, govoreći, na zatvorenom dijelu sjednice, pred članovima Odbora za evropske integracije i većinom lidera crnogorske opozicije kazao da je sproveden skoro svaki segment dogovora, osim što sada “nigdje nema Demokrata i GP URA”, saznaju Dnevne novine.

“Nema ih danas ni ovdje, a još uvijek bojkotuju rad Skupštine Crne Gore i Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Evropska unija ne može podržati bojkot Skupštine i ovog odbora, jer se time dovodi u pitanje reforma koja bi trebalo da se sprovede do narednih izbora”, kazao je Orav, prenose DN.

On je naglasio da nije ispoštovan dogovor, od prije tačno godinu dana kada su Bečić i Abazović prezentovali Hanu Plan izbornih reformi koji je prethodno pozdravila Evropska komisija. Oni su tada iskazali spremnost da se uz podršku Evropske unije u “ad hoc” parlamentarnom radnom tijelu bore za dosljednu implementaciju predloženih rješenja.

“Smatram da svi politički subjekti u demokratskim institucijama moraju da se angažuju u konstruktivnoj debati, a debata mora da se odvija u parlamentu. Imali smo odličan razgovor sa liderima stranaka o procesu koji nas očekuje, biće tu mnogo izazova, ali imaćemo konstruktivan fokus na ovu temu, a progres je, kao i uvijek u životu, moguć. Ključne stavke su napredak u reformi slobode izražavanja i medija, reforma sudstva, reforma izbornog zakonodavstva, a koje su sve ne samo u srži crnogorskih reformi u smislu članstva u EU, već i crnogorski građani očekuju rezultate u ovoj oblasti”, saopštio je Han na sastanku sa dvojicom lidera.

M.D. 

65

avatar
1000
47
18
0
 
41
Pravi građaninĐecaUDBAAnaBellaTrebjesa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
UDBA
Gost
UDBA

Koji bi kredibilni opozicioni politicar pristao da bude dekor u parlamentu Ivana Brajovica?

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

A đe si ti vidio kredibilnoga političara u ovoj jadoopoziciji ? Počni da ubjeđuješ dps da obale sami sebe jer ovakvi opozicionari ne mogu kokošku iz luka išćerat.

AnaBella
Gost
AnaBella

Kako nece kad ih Rusija placa da stvaraju haos po ovoj drzavi.

Trebjesa
Gost
Trebjesa

Otpisani su oni vec odavno!

Paraziti
Gost
Paraziti

Sjutra(1.juna) plagijator Bečić će sa preostalim kravatiranim parazitima da posjeti skupštinskih blagajnu smještenu u njemu omrznutoj “Sinđinoj” skupštini da podigne s mukom zarađenu platu od tričavih 1600 €.

Edi89
Gost
Edi89

Nikome oni nijesu potrebni a ponajmanje crnogorskom narodu

Edi89
Gost
Edi89

Ova dvojica nijesu sebi dobri a ne evropskoj uniji

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Naravno da ce otpisati ove nesposobnjakovice

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

otpisani smo mi i nece bit povratka…..30 godina isti ljudi vladaju kriminal korupcija bijedne plate bez osiguranja nezaposlenost….djeco bjeste

Đeca
Gost
Đeca

Ne no ti bježi a nama kako bude. Ne brini za nas, samo ti po gasu.

Mile
Gost
Mile

Raspade se koalicija za 21. Vijek, dosta su i trajali

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Misliš koalicija za dva-tri dana !? Aoh.

Kaktus
Gost
Kaktus

Cudo evropa zna ko su uopste ova dva ,to je uspjeh za njih a ne sta drugo

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Becic troreligijski i abazovic nedefinisani

Kole
Gost
Kole

Samo pokazuju i da im nije stalo do unapređenja izbornih zakona. Bas me interesuje dal ce izaci na izbore.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ko će znat. Ako im baterije izdrže…
Đe ima ovo da se uzme, veli mi žena da kupim đeci, simpatični su im ?

Pitanje
Gost
Pitanje

A jel gospoda bojkotuje i plate kad treba da prime….

Leart
Gost
Leart

Mnogo su to ozbiljni politicari ,za zivota ni oni licno ni njihovi iz partije nisu posli u neku emisiju da dijalog povedu vise od 2 puta

Komita
Gost
Komita

Pa nego sta nego ih je otpisala kad nista ne rade

Send this to a friend