Politika

Evropski parlament usvojio Izvještaj o Zapadnom Balkanu

Evropski parlament usvojio je sinoć Izvještaj o preporukama za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, koji je predložio izvjestilac Tonino Picula. U izvještaju se poziva, pored što skorijeg početka pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, na brže zatvaranje pregovaračkih poglavlja sa Crnom Gorom i Srbijom.

“Sjajne vijesti za kraj plenarnog zasjedanja – EP je upravo usvojio moj Izvještaj o preporukama za proširenje EU na Zapadni Balkan s 532 glasa za i 70 protiv”, napisao je Picula na Tviter nalogu.

U izvještaju, koji je poslužio kao priprema za Zagrebački samit u maju, iskazuje se posvećenost EU daljem proširenju ka državama Zapadnog Balkana, od kojih se očekuje da nastave reformskim putem koji će ih i dovesti u Evropsku uniju.

Picula, kao izvjestilac za Zapadni Balkan, objasnio je da se tim dokumentom šalje snažna podrška Parlamenta procesu proširenju, a državama kandidatima pruža ruka ka punopravnom članstvu, uz napomenu da je ono krajnji cilj, koji je u interesu svih strana, prenosi portal N1.

Pozivaju se institucije EU da se više angažuju u regionu, posebno na borbi protiv korupcije, promociji pomirenja ili postepenom integracijom država regiona u evropske politike i članstvo.

Ipak, kako se navodi, pitanje proširenja biće uslovljeno primjenom reformi i konkretnim rezultatima, uz podsjećanje da je donijeta nova metodologija proširenja, koja može omogućiti povećanje efikasnosti cijelog procesa.

Dio izvještaja odnosi se i na medije i u njemu se kaže da je važno da se osude kampanje, prijetnje i zastrašivanja novinara i medija, da se takva djela istraže i procesiraju, kao i da se novinarima obezbijede uslovi za siguran rad.

Dezinformacije u vrijeme korona krize

U Evropskom parlamentu održana je i rasprava o dezinformacijama, posebno u vrijeme zdravstvene krize, uz napomenu da one ugrožavaju zdravlje ljudi, ali i samu Evropsku uniju.

Kritike nisu mimoišle ni region Zapadnog Balkana, posebno zbog vidnog minimalizovanja pomoći EU, nauštrb javnih pohvala na račun Kine i Rusije, koje su optužene da stroje iza kampanje dezinformacijama.

I EU se nedavno našla na meti kritika zbog ublaženog tona u izvještaju službe za spoljne poslove o dezinformacijama. Iako su pljuštale optužbe da je zvanična Kina preko svojih diplomata u Briselu izvršila pritisak da rječnik i u tom izvještaju bude ublažen, institucije EU su to demantovale.

Ističu da Kina i Rusija ostaju glavni izvori dezinformacija u Evropi.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
BozidarNikopoljeGibanicaeu kolonija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bozidar
Gost
Bozidar

Daj Picula budi ozbiljan koga normalnoga briga za EU pa i u Hrvatskoj većina nije njom baš oduševljena. Uostalom ulaskom Hrvatske počeo je raspad EU a kad uđu ostale zemlje Zapadnog Balkana taj raspad biće završen.

Gibanica
Gost
Gibanica

Evo vam hejteri , Crna Gora u EU do 2021-ve !!!

Nikopolje
Gost
Nikopolje

A djebi ti recimi molimte😁

eu kolonija
Gost
eu kolonija

meni se čini da su francuzi rekli svoje. nema proširenja bez reforme evropske unije a evropska unija će se reformisati u limburgu mjesecu tj. nikada

Send this to a friend