Politika

Fajon o novoj metodoligiji proširenja: Podsticaj za Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana

Fajon

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon danas je, govoreći o uticaju nove metodologije proširenja na Crnu Goru Goru i Srbiju, kazala da je od presudnog značaja novi sistem proširenja EU  neće direktno uticati na postojeći pregovarački okvir bez njihovog dogovora.

“Oni će moći da unesu više dinamike u svoj proces i usredsrediće se na otvaranje najrelevantnijih poglavlja. Ako žele da ubrzaju proces samo u oblasti ekonomskih reformi, moći će to da urade novom metodologijom”, pojasnila je Fajon.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelii predstavio je danas poslanike Evropskog parlamenta na vanrednom sastanku Odbora za spoljne poslove (AFET) predstavljajući novu strategiju proširenja Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Fajon kaže da Varhelijeva strategija daje novi podsticaj zemljama Balkana, ali bez aktivnog djelovanja u duhu poštovanja vladavine zakona, neće biti koraka ka punopravnom članstvu u EU.

Naime, predstavljena metodologija zahtijeva više vjerodostojnosti i snage volje lidera zemalja Zapadnog Balkana i njihovu opredijeljenost za sprovođenje reformi i otvaranje novih poglavlja. Biće potrebno snažno uzajamno poverenje i, prije svega, otvoren, iskren politički dijalog između zemalja regiona, država članica i institucija EU.

Strategija proširenja Zapadnog Balkana temelji se na četiri temelja koji bi obnovili i ojačali poverenje svih aktera u procesu proširenja i sačuvali kredibilitet Evropske unije.

“Pozdravljam činjenicu da je napredak ka pristupanju EU uslovljen poštovanjem osnovnih vrednosti EU, poput poštovanja vladavine zakona i funkcionisanja demokratskih institucija. Jasno je da u suprotnom Evropska komisija ili države članice mogu usporiti ili čak zaustaviti proces pridruživanja. Međutim, u slučaju mogućeg povratnog udarca, pozivam Komisiju i Savjet na nepristrasnost, pravičnost i potpunu transparentnost! Prilika da EU dokaže svoju spremnost za proširenje već je prisutna davanjem obećanja Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu”, dodala je ona.

M.D. 

Send this to a friend