Politika

Farkaš: Zahtjev da prosrpski i proruski političari ne budu u bezbjednosnim službama došao od saveznika iz NATO-a

Foto: HRT

Hrvatski spoljnopolitički komentator Branimir Farkaš komentarisao je političku situaciju u Crnoj Gori u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, na HRT-u. On je kazao da je prije imenovanja mandatara za sastav nove vlade, u Crnoj Gori bila mala kriza.

“Koalicija koja je dobila parlamentarne izbore u “foto finišu” je uspjela da se dogovori da imenuje Zdravka Krivokapića za mandatara. Prije toga, na sastanku u pravoslavnom manastiru kod Amfilohija, patrijarha Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, za koga kažu da je organizovao prosrpske i proruske stranke u veliku koaliciju kako bi svrgnuli Mila Đukanovića, okidač je bio Đukanovićev pokušaj da stvori autokefalnu pravoslavnu crnogorsku crkvu, što je dovelo do podjele unutar Crne Gore. Ipak su uspjeli da se dogovore. Zanimljivo je da je taj sastanak vodeće koalicije uoči prvog sastanka u parlamentu održan u manastiru. To evocira nesretne uspomene. Srpska pravoslavna crkva u ratovima na Balkanu i u Hrvatskoj, a ni drugdje, nije imala baš najsretniju mirotvornu ulogu”, kaže Farkaš.

On podsjeća da je Demokratski front, koji je, kako navodi, dio prosrpske i proruske koalicije koju vodi Zdravko Krivokapić, bio protiv njegovog izbora uoči same sjednice parlamenta.

“Saznalo se da postoji tajni dogovor između Dritana Abazovića i Krivokapića, da neće imenovati predstavnike prosrpskih i proruskih stranaka na ključna mjesta u bezbjednosnom sistemu Crne Gore: ministra odbrane, šefa tajne službe i slično. To se nadovezuje na srednje umjerenu struju koju je Krivokapić zauzeo uoči samih izbora kada je govorio da se neće mijenjati strateški kurs Crne Gore. Znamo da je Crna Gora ušla u NATO. Prema tome ovaj zahtjev da prosrpski i proruski političari ne budu imenovani u bezbjednosne službe i bezbjednosni sistem došao je od saveznika Crne Gore iz NATO-a, vjerovatno od SAD i drugih saveznika. To što su oni popustili tom zahtjevu dovelo je do krize unutar koalicije. Uspjeli su da je prevladaju kako ne bi doživjeli debakl na samoj uvodnoj sjednici parlamenta. To pokazuje da i dalje, nažalost, postajemo aktivna tačka prelamanja strateških sila”, ističe Farkaš.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Božidar
Gost
Božidar

Kneževića za ministra odbrane !!!

Bergamo
Gost
Bergamo

Što je briga Hrvate za nas? Daj nas ostavite malo!

cetinje
Gost
cetinje

Gospodine Farkas vi mijesate “zabe i babe”.Prije svega ovaj pop SPC u Cnoj Gori Risto Radovic nije PATRIJAH niti ce nikada biti pa da svi u Srbiji pomru,drugo “vi izmisliste toplu vodu”kao da mi ne znamo u Crnoj Gori ko je sve bio kolovodja cetnistva i ostalog prije,a evo i poslije izbora.Vi kao spoljnopoliticki analiticar objasnite nama kako nestade iz… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A još najbolje da DF pojase i bezbjedonosne strukture CG pa da ih kade srpski popovi
Nikad vise 1918

Max
Gost
Max

Hvala NATO

Piksi
Gost
Piksi

Znaci DF pokriva: poljoprivredu , stocarstvo , sport, saobracaj, oce li imati dovoljno strucnjaka kukala im majka?

cetinje
Gost
cetinje

Piksi Pipuna za ministra poljoprivrede,specijalista za izvoz pipuna iz Zete u Srbiju i Rusiju.Ko zna “mozda”i uradi nesto.

Piksi
Gost
Piksi

U pravu si obrukah se zaboravih pipuna.

Send this to a friend