Politika

Fašizam u parlamentu

Miodrag Živković

Piše

Miodrag Miko Živković

Možemo se praviti gluvi i slijepi, možemo okretati glavu i praviti se da ništa ne vidimo, ali to nam neće pomoći, jer je fašizam kroz svoje različite oblike postao dio naše sumorne stvarnosti.

Ta ideologija zla i u svom prvobitnom i pojavnom obliku se nija pojavila iznenada i preko noći. Imala je ona svoje korijene i postepeno je osvajala javni prostor do svoje konačne dominacije.

U našem javnom prostoru sa fašizmom se srećemo kroz njegove različite pojavne oblike, evo duže od godinu dana. Zaživio je kroz otvorenu mržnju i različite oblike nepodnošljivosti. Kroz jednovjesrku homogenizaciju i ignorisanje svih naših nacionalnih i drugih različitosti.

Odavno je kroz pojedinačne ispade njegovih propagatora, odškrinuo vrata i našeg parlamenta, a juče je ta vrata širom otvorio i pokazao svoje pravo lice.

Prvo je juče, Administrativni odbor parlamenta predložio Bećira Vukovića, predsjednika Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine, za predsjednika žirija koji treba da dodijeli Trinajestojulsku nagradu. U ovom činu se ogleda sva drskost, ironija bezobzirnost i osionost nove vlasti koja je za predsjednika žirija najveće državne nagrade, koja nosi ime antifašističkog ustanka, izabrala čovjeka koji je dokazani borac protiv tekovina antifašizma, čovjeka koji je poklonik fašističke ideologije i zaljubljenik u lik i djelo Draže Mihailovića, kao jednog od najznačajnijih saradnika, upravo te ideologije.

Suvišno je napominjati da je potpredsjednik URA-e, glasao za ovakav prijedlog.

Juče se raspravljalo i o izvještaju o radu Državnog tužilaštva. U atmosveri linča, sličnoj onom iz njemačkih pivnica kada se rađala ova zla ideologija, poslanici aktuelne vlasti su pokazali svoje pravo lice. Jeziva ostrašćenost, mržnja, revanšizam i prijetnje upućene predstavniku nezavisne grane vlasti, nikog normalnog nijesu mogli ostaviti ravnodušnim. Verbalni “prijeki sud”, “naših” novih junoša, osudio je, presudio i zatvorio Državnog i Specijalnog tužioca, bez suda i suđenja.

Da ironija i naša sveukupna nesreća budu veći, osvetoljubivo su prednjačili poslanici koji imaju svojstvo okrivljenih u brojnim postupcima koji se protiv njih vode pred našim sudovima. U svom zaštićenom prostoru-parlamentu, od navodne žrtve su se pretvorili u dželate koji traže glave ljudi koje su Ustav i zakon samo odredili da rade svoj posao.

Na ovakve ostrašćene izlive mržnje i nepodnošljivosti, kao obilježja fašističkog ponašanja kojim se ponižava i bez dokaza šikanira gost u parlamentu, nažalost niko nije primjereno odreagovao. URA je gledala, slušala i ćutala.

Fašizam, kroz ovakva ponašanja je tu među nama. Važno ga je prepoznati, da bi mu se znali suprotstaviti.

Ovi što ga demonstriraju i ovi što ga podržavaju, ipak su ubjedljiva manjina. Antifašistička Crna Gora je većinska i ona brzo mora dati odgovor na ovo zlo.

Facebook

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero
Gost
Pero

Miko ti I Ljubo gazite naredne izbore, Vas cijela Crna Gora Vas podrzava, nema boljih od tebe I Ljuba

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Bravo Miko, sve tacno zboris.

SeliseizOravca
Gost
SeliseizOravca

Ovaj je bas za Cetinje

Dbank 3,11,1927
Gost
Dbank 3,11,1927

Bravo zivkovicu. …..

levanat
Gost
levanat

Neće URA dat!!!!!

Levis
Gost
Levis

Ne mogu da pričam za sve slučajeve ,čini mi se da je bilo propusta,ali ne u slučaju Državni udar.Prije mjesec dana američka vlada je objavila da ima dokaze o umiješanoisti ruskog faktora u pokušaj državnog udara u CG.Nisam čuo nikoga iz DF i Vlade da je rekao nije to istina.

Mitar
Gost
Mitar

Eeeeee nesto mi se ne cini da su fasisti u manjini, meni izgleda da su u velikoj vecini!!!!

Goran
Gost
Goran

Znam da nećete objaviti moj komentar ali će ga ipak neko pročitati… U mojoj kući su dvije partizanske spomenice i najtežim se kad mi/nam o fašizmu govori neko ko podržava ili je sljedbenik Krsta Zrnovog ili Sekulić Drljevica … Nijesu nam svima vrane popije mozak …

Bokelj
Gost
Bokelj

Tacno, spominju Ljuba Cupica a svi cute o velikom ratnom heroju i antifasisti Raku Mugosi

dogorjelo
Gost
dogorjelo

Upravo tako!!!!!!Znaju oni da im istiječe pijesak iz gornje polovine sata.Zato i grabe,iživljavaju se i sprovode sve druge gadosti koje nikada više u budućnosti nijedan građanin CG neće viđeti.

Mitar
Gost
Mitar

Aj dobro. Nesto ne vidim da ista mozemo uradit , gubimo izbore u svim gradovima, ali ako ti tako kazes…

Send this to a friend