Politika

Fejzić: Apelujem na novu vlast da od manjinskih naroda ne pravi mjanmarske Rohinje

Rifat Fejzić

Ranjive kategorije društva trebalo bi da osjećaju sigurnost tamo gdje žive, kazao je, u “Drugačijoj radio vezi”, poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori, reis Rifat Fejzić.

Na pitanje autora emisije Darka Šukovića da li se muslimani u Crnoj Gori osjećaju bezbjedno i ravnopravno, Fejzić kaže:

“Da li se osjećamo bezbjedno? Imali smo dosta iskušenja, od same izborne noći pa nadalje, bilo je nekih ekscesa koji su sa pravom zabrinuli određeni broj našeg življa. Mogli bi da dođemo u situaciju da to bude normalna pojava, da normalna pojava bude da ispišemo taj neki grafit negdje na nekom vjerskom objektu pripradnika nekih manjina, da na nekoj kući to uradite. Imamo međusobna optuživanja ko je to uradio, ali ona nijesu važna. Važno je da se dođe do počinioca tog djela. Nova vlast nema alibi da može da prebacuje na nekoga drugoga”, rekao je on.

Manjinski narodi ne smiju postati žrtva zbog svoje lojalnosti Crnoj Gori

Fejzić je kazao da manjinski narodi u Crnoj Gori doživljavaju Crnu Goru kao svoju državu te da su joj uvijek bili prijatelji.

Sada, smatra, ne bi smjelo da se desi da plaćaju cijenu zbog toga odnosno da manjinski narodi postanu žrtva svoje lojalnosti državi.

Zbunilo ga je, kako je dodao, ćutanje nevladinog sektora o incidentima koji su se dogodili od 30. avgusta.

“Buni me nevladin sektor koji sam ja doživljavao, u nekim momentima, kao većeg zaštitnika od same države prema nama. Smatram da bi trebalo da budu branik tih ranjivih kategorija stanovništva u Crnoj Gori, ali poprilično su u svim ovim dešavanjima, kada su u pitanju manjinski narodi, mislim, ostali gluvi i to je za mene jedna novina”, rekao je on.

Najavljene izmjene Zakona nelogične

Govoreći o posljedicama najavljenih izmjena propisa i zakona o prebivalištu, boravištu i državljanstvu, Fejzić situaciiju objašnjava kroz primjer:

“Ne želim da me bilo ko pogrešno razumije, ja nemam ništa protiv bilo koje profesije, ali meni nije logično da jedan ugostiteljski radnik iz neke druge zemlje, koji radi u lokalu nekoliko godina, dobije sva prava u ovoj zemlji – državljanstvo, pravo glasa i slično, a da neko koga je politika Slobodana Miloševića devedesetih istjerala iz Crne Gore, koji je morao da napusti sve htio ili ne htio, recimo iz Bukovice pljevaljske, koji danas živi u Sarajevu, nema bosansko državljanstvo, i neko mu kaže: Tebe je jedna politika tada istjerala, a druga ti oduzima građansko pravo”.

Imao je i jasnu poruku za Vladu.

“Pošto znamo da neke države protjeruju manjine, kao što je učinio Mijanmar sa Rohinjima, upućujem apel da nova vlast od manjinskih naroda ne pravi mijanmarske Rohinje”, zaključio je Fejzić.

Fejzić kaže da je imao više susreta sa ambasadorima i predstavnicima međunarodnih institucijama što, smatra, govori da ih dešavanja u Crnoj Gori veoma interesuju – što je za njega ohrabrujuće.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Fejzicu nemoj tako ,jesu li vam nudili da udjete u vladu ,jesu,ali gospoda ne mogu bez svog vrhovnog poglavara ili ne smiju…sta mislis o tome

Komsija
Gost
Komsija

Amerika podrzava Izrael

Send this to a friend