Politika

Filipović: Ideja o srpskom svijetu vrlo je vitalna u novoj većini

Ljubo Filipović

Crna Gora je građanska država, svih građana koji žive u njoj bez obzira na to kojoj etničkoj zajednici pripadaju. To su vrijednosti koje su ovjekovječene u našem Ustavu i zakonima ove države. Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić, izjavom da je Crna Gora srpska država, krši upravo to državno ustrojstvo Crne Gore. On time pokazuje da je Crna Gora koju on želi da gradi daleko od građanskog ideala i građanskih partija koje su mu dale mandat da bude predsjednik vlade, kaže za Pobjedu politički analitičar Ljubo Filipović.

Mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić kazao je prekjuče daje Crna Gora srpska država. Kada je riječ o odnosima sa Srbijom, mandatar je istakao da je najbolji stav kralja Nikole koji je govorio da postoje „dva kralja koji žive u dvije srpske države”.

Analitičar Filipović kaže da je mandatar imao mnogo problematičnih izjava i da će vjerovatno i ovu „racionalizovati time da je država Crna Gora svih naroda koji u njoj žive”

“Međutim, jasno je što je želio da kaže. Ovo je još jedan dokaz da je u novoj većini, u novoj vladi, vrlo vitalna ideja o „srpskom svetu” i „srpskim zemljama” koje, vjerovatno, jednog dana, kada se stvore pogodni globalno-politički uslovi treba da se ujedine u jednu veliku državu”, naglašava Filipović.

Preko te opasne ideologije, smatra on, ne smije se olako preći, tim prije što smo se, kako kaže, sličnih ideja i stavova naslušali i što su mnogi bili svjesni njih i prije formiranja nove vlade.

“Pitanje koje treba postaviti građanskim partijama i građanskim koalicijama koje čine parlamentarnu većinu je da nam odgovore zbog čega je to gospodin Krivokapić za njih najpovoljniji izbor za mandatara nove vlade. Zbog čega su olako prihvatili da on bude izabran za najvažnije mjesto u državi? Međutim, na tu Krivokapićevu izjavu ćute građanske partije, ćute i mediji. Pokušavaju svi da zatvore oči. Svi se drže onogšto ih jedino drži na okupu mantre da se DPS mora razvlastiti po svaku cijenu”, kaže on.

Filipović smatra da je „Srpski svet”, vjerovatno, zamisao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da taj nivo srpskog nacionalizma ne treba svesti samo na njega.

“I opozicione partije u Srbiji i opoziciona javnost dosta su kontaminirane idejom da Srbi dijele zajedničku sudbinu i da samim tim treba da dijele zajednički životni prostor. Neki su dovoljno nestrpljivi, poput ministra Vulina, da to saopšte javno, a neki paze što pričaju, a isto misle”, kaže Filipović.

I za analitičara i građanskog aktivistu Slobodana Jovanovića nema ništa neočekivano u onom što nam priređuju pobjednici proteklih izbora.

“Svi oni koji su očekivali neku treću opciju, bojim se, konačno će shvatiti da je jedina alternativa prošloj vlasti upravo velikosrpska agresija na sve crnogorsko, unutar Crne Gore, pripomognuto spolja. Očekivati da će neko sa velikosrpskom platformom donijeti Crnoj Gori demokratiju, pravnu državu, građansku državu, borbu protiv nepotizma, zloupotreba, na nivou je vica”, kaže za Pobjedu Jovanović.

Prema njegovim riječima, potonja izjava Zdravka Krivokapića o Crnoj Gori kao još jednoj „srpskoj državi” samo je razgolitila pozadinu onoga što možemo očekivati u budućnosti u još eksplicitnijem obliku.

“Upoređivati današnju Crnu Goru i današnje vrijeme sa Crnom Gorom u vrijeme vladavine kralja Nikole i izvlačiti na najbanalniji način ondašnju retoriku, bijedni je pokušaj manipulacije i spada u nivo i asortiman jalovih prepucavanja preko društvenih mreža ili ,,visokoumnih” dijaloga ispred seoske prodavnice, sa zidarskim pivom u rukama”, ističe on.

Činjenica je, podsjeća Jovanović, da politički vrh trojne koalicije svakodnevno izlazi u javnost sa neodgovornim izjavama.

“Daju sebi slobodu da se bave stvarima o kojima-nemaju pojma, o kojima pričaju kao da su na pijaci dok cugaju iz flajke, da se miješaju u sudske procese, određuju koji su mediji slobodni, a koji ne, presuđuju u istorijskim stvarima i mnogo drugog, govori o tome da nas u bliskoj budućnosti čekaju ogromni izazovi”, kaže ovaj analitičar.

Podsjeća daje „na djelu obnavljanje ambicija Srbije, njenog predsjednika i raznoraznih nazovi-elita u Srbiji, iz devedesetih prošlog stoljeća o stvaranju nacionalnog prostora, nazvanog „Srpski svet“, koji bi se prelivao na okolnu BiH i Crnu Goru, ovaj put ne ratnim sredstvima, već agresivnom nacionalnom, kulturnom, medijskom i političkom propagandom.

“I bez pobjede opozicije na potonjim izborima, agresija na Crnu Goru je bila nepodnošljiva, bilo da je vršena putem ekstremnog i političkog djelovanja SPC, bilo putem medijske harange ili političke i materijalne podrške vlasti Srbije. Sada, sa ovakvom novom vlašću, sa velikosrpskim partijama na vlasti u Crnoj Gori, ta opasnost se umnožava i traži vrlo ozbiljan odgovor svih onih koji Crnu Goru ne vide kao još jednu Republiku Srpsku”, kaže on.

Ističe da su se krupne riječi o podjelama i njihovom prevazilaženju pretvorile u najotvorenije nasrtaje na crnogorsko biće Crne Gore i crnogorsku naciju.

“Više je nego očigledno da se pod prevazilažerijem podjela podrazumijevala namjera da se u Crnoj Gori sve posrbi”, ističe Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Una
Gost
Una

U Crnoj Gori su ljudi jos uvek u 90-tim. Spominju se ratovi, otcepljenja itd. Sta uradi covek..

Pero
Gost
Pero

Evo ga opet crtani film 🙂

HogarStrasni
Gost
HogarStrasni

Neznaven a uporan…

SaroKonor
Gost
SaroKonor

Ljubo ne patise , svaki dan po izjava ide…jos engleski da nauci i da doda jos neku diplomi sa UDGa pa cemo poceti i da ga ozbiljno shvatamo…necemo, salim se

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Сањају о српском свету, а пробудит ће се у беобрадском пашалуку.

StivenKing
Gost
StivenKing

Ljbo a sto ti fino se ne oprobas da udjes opet u politiku pa da vidimo kako bi prosao…mada svi znamo

Marina
Gost
Marina

“Očekivati da će neko sa velikosrpskom platformom donijeti Crnoj Gori demokratiju, pravnu državu, građansku državu, borbu protiv nepotizma, zloupotreba, na nivou je vica”, kaže za Pobjedu Jovanović.“
Evo.Covjek je rekao sto nije jasno samo onome ko nece da mu bude jasno.

mrkela
Gost
mrkela

Srbi su sve komšijske narode od kojih su bili jači ubijali i bagerima sahranjivali . Milo je spasio Crnogorski narod od genocida ali da li on to više može ?

Hogar
Gost
Hogar

Cdm,mogli bi stavit neku ozbiljniju sliku jer su tekstovi koje piše Filipović namrtvo ozbiljni.
Pohvale za njega,kao i za Jovanovića.

SaroKonor
Gost
SaroKonor

Namrtvo tebra…ovo ono…UDG eksperize tebraa i jezik

Kokot
Gost
Kokot

A što radi ovaj čovjek sa samoreklamiranjem

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ovo se bez đavola neće završit,neko je crnu goru obećo srbiji za kosovo u to nema nikakve sumnje,crnogorci se stime neće pomirit po cijenu rata,dosta je što kaže Vuk Drašković,samo jedna iskra,i to više niko neće zaustavit!?

rokenrola
Gost
rokenrola

Prebrzo razmisljas, odmori malo upali reklame opusti se

Ljuba
Gost
Ljuba

Nikadaaaaa

Momo
Gost
Momo

U novoj vecini, opet Srbi nemate vecinu tako da psssstttttt

Bobo
Gost
Bobo

Samo neka probaju, ima nas dosta spremnih da odgovorimo SVIMA da je ovo Crna Gora. Sa takvom ideologijom samo stvara ratno stanje. Nije mi do ratovanja ali ako treba za CG TU SAM. Do sad sam samo gledao i cekam da nova vlast napravi prvi ruzan korak. Neka se posvete da zivimo bolje, ovi su pali zbog crkve, nemojte da… Više »

Novi Sad
Gost
Novi Sad

Da je vama stalo do CG ratovali bi za nju jos 1992 kad su se svi otcepili od Srbije. Ne nego ste pravili referendum 1992 da ostanete u SRJ. Smesni ste. Ko ce da daa glavu za Mila.

Titograd
Gost
Titograd

Niko se nije “otcepio” od srbije devedesetih godina, već su sve bivše republike SFRJ odlučile da bježe od balkanskog fašizma. To su uradile vraćajući državnost svojim državama, a ne “otcepljenjem” jer srbija nije matica Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji. Pogotovo se Crna Gora nije mogla “otcepiti” od vas jer postoji kao država mnogo prije od srbije. Vi ste uvijek bili sluge… Više »

Titograd
Gost
Titograd

I da ne zaboravim, samo se možda Kosovo moglo “otcepiti” od vas i na tom potezu mu od srca čestitam. Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Jacg
Gost
Jacg

BRAVO titograd tacno ziva istina..srbi pocijepase jugoslaviju..pocijepase balkan vjecito ratovi zbog njih fasisti obicni

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Gospodin iz Novog Sada bi trebao posvetiti vrijeme Srbiji i njenim problemima. Dosta nam je njihove politike!

nazadna trojka
Gost
nazadna trojka

placi mala placi 😀 Nikad nece Crna Gora bit’ obala srpskog mora! Zapamtite to! ‘ocete da se svudje pitate, da je sve vase.. e malo morgen. Ne moze i kraj. Svako u svoju livadu

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Smiješan si ti da ne možeš više. Nisu se “otcepili” od Srbije nego proglasili nezavisnost i ugasili SFRJ (na žalost) što im je omogućavao Ustav iz 1974.. A taj “referendum” iz 1992. je pravi primjer Miloševićeve demokratije!

Send this to a friend