Politika

Filipović u Mejnu: Vojsku opremamo u skladu sa najvišim standardima

U dvije godine članstva Crne Gore u NATO, Ministarstvo odbrane pokazalo je istrajnost da Vojsku Crne Gore modernizuje i opremi u skladu sa najvišim standardima, a kako bi adekvatno odgovorila na savremene bezbjednosne izazove, kazao je državni sekretar Slobodan Filipović na sastanku sa guvernerkom savezne države Mejn Dženet Mils u Augusti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Filipović je izrazio zadovoljstvo kvalitetnom saradnjom Vojske Crne Gore i Nacionalne garde savezne države Mejn, ukazujući na značaj Programa državnog partnerstva kako u pogledu zajedničkih odbrambenih projekata, tako i prijateljstva i povjerenja izgrađenog u proteklih 13 godina između pripadnika oružanih snaga dvije države.

“Filipović se zahvalio Nacionalnoj gardi Mejna na sveobuhvatnoj podršci jačanju interoperabilnosti VCG, odnosno ispunjenju partnerskih ciljeva u okviru prethodno ostvarenih reformi unutar sektora odbrane”, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar je sagovornici predstavio prioritete Ministarstva odbrane, kao i angažman Vojske Crne Gore u okviru međunarodnih mirovnih misija.

“U domenu saradnje dvije države u okviru Programa državnog partnerstva, on je apostrofirao spremnost Ministarstva odbrane da se odnosi unaprijede, sa posebnim fokusom na oblasti i projekte od zajedničkog interesa”, dodaje se.

Mils je, pak, ukazala na značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila u periodu koji je prethodio članstvu u NATO, ali i na činjenicu da danas predstavlja pouzdanog i kredibilnog saveznika u okviru Alijanse.

“Ona je apostrofirala ulogu Programa državnog partnerstva za jačanje veza i prijateljstva između dvije države, te se saglasila da saradnju treba proširiti i na oblasti van vojne saradnje, kao što su turizam, ekonomija i obrazovanje”, navode u Ministarstvu odbrane.

Sagovornici su zaključili da su odlični bilateralni odnosi Crne Gore i SAD u oblasti odbrane sadržajni i sveobuhvatni, kao i da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja podstrek utemeljenju dugoročnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore koju predvode Filipović i načelnik Generalštaba brigadni general Dragutin Dakić boravila je u trodnevnoj posjeti Nacionalnoj gardi savezne države Mejn sa kojom VCG sarađuje u okviru Programa državnog partnerstva, koji je uspostavljen 2006. godine.

Send this to a friend