Politika

Formiranje vlasti u Beranama još na čekanju, politički subjekti pokušavaju da izbace SNP?

Foto: gradski.me

Još malo će mjesec dana od kada su održani lokalni izbori u Beranama, a vlast, na izgled skladnih i srodnih političkih partnera, još nije formirana. Gradska TV nezvanično saznaje da politički subjekti koji će činiti vlast u gradu na Limu, čine sve da SNP izbace iz igre.

Formiranje vlasti u Beranama ne ide glatko, kao što je izborne noći u tom gradu predviđao lider Demokrata, Aleksa Bečić, ističući da vlast mogu formirati i bez SNP-a. Iz Jokovićeve partije mudro ćute. Izabrali su taktiku upozorenja, pa koalicionim partenerima u Mojkovcu ne daju kvorum za održavanje sjednice SO tog grada, piše gradski.me.

Moguću kombinatorku za formiranje vlasti u Beranama, neki od potencijalnih konstituenata ne žele da komentarišu.

“Kad mogu na državnom nivou da čuvaju do zadnjeg dana zašto bi mi izlazili sa nekakvim rješenjima “, smatra Milovan Živković iz Prave Crne Gore. Sličnog stava je i Ujedinjena Crna Gora čiji predstavnik za Gradsku TV ističe da su se “dogovorili da ne daju nikakve izjave”.

Iz pojedinačno najbrojnijeg DPS-a kažu da su u saznanju da pregovori teku, ali da postoje suštinska mimoilaženja oko mnogih pitanja.

“Koliko znam pregovori postoje, ali ne idu dinamikom kako bi trebalo i teško dolazi do dogovora među listama koje se pominju kao mogući konstituenti vlasti. Ja samo mogu reći da bi za ovaj grad bila velika šteta da oni koji su do sad bili na vlasti da se dogovore i da nastave da vrše vlast i da nastave urušavanje ovog lijepog grada”, kaže Lidija Kljajić iz DPS.

Iako mogu dati veliki doprinos razvoju grada, iz beranskog DPS-a ne vide nikakvu vezu sa programima partija koje pokušavaju da naprave koaliciju.

“Mi smo nekoliko puta u izjavama iznijeli platformu vršenja vlasti kazali da je DPS spremna da bude u koaliciji sa svim onim partnerima koji su spremni da baštine istinske vrijednosti Berana i CG, antifašističku Crnu Goru i Berane. Nažalost, danas u Beranama nema mnogo takvih partnera. Mi ćemo fokus staviti na neke druge stvari. Bez obzira da li ćemo formirati vlast mi ćemo baštiniti te vrijednosti. To je pobjednička misija i neće zaustaviti evropski put Berana i Crne Gore”, ističe Kljajić.

Taj evropski put, prosrpske partije u Beranama, pokušavale su da naruše i tokom izborne kampanje. Uzalud su iz DPS ukazivali na brojne nepravilnosti, od toga da je jedno lice upisano na dvije političke liste, do neispunjavanja ženskih kvota.

“Samim tim što je prekršen član 39 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji kaže da se na jednoj listi može nalaziti samo jedno lice imali smo situaciju da se određena osoba nalazi i na listi Prava Crna Gora i Berane ima alternativu. Ukazali smo na to i kao na prekršaj član 39 -a kada su na izbornim listama SNP-a i Berane sad na tim listama se našlo manje od 30 odsto žena”, smatara Kljajić.

Iz „Prave Crne Gore“, partije koja je osvojila dva mandata, priznaju da je lice sa njihove liste bilo i na drugoj, a za to krive drugu stranu.

“Jedna partija je bila ubacila našega člana, ali je on dao izjavu, tražili smo grafološko istraživanje na čijoj listi je napravljena greška odnosno ko je falsifikovao potpis. Naša lista je ostala netaknuta u odnosu na dan kad smo je predali”, ističe Živković.

Partijska kombinatorika okupirala je buduće koalicione partnere. Svi računaju kako da bez SNP-a formiraju vlast, pa pritom zaboravljaju na one u čije ime to rade.

“Najbitnije je tu ostati na vlasti i zadržati vlast. Niko u ovom trenutku od vladajuće koalicije ne misli o pravima građana i o životu u ovom gradu. Nijesam vidjela za ovih osam godina da su doveli obećane investitore u ovaj grad, ili da su smanjili stopu nezaposlenosti koja je preko 50 odsto”, kaže Kljajić.

Dok koalicioni partneri i saborci kalkulišu sa kim da se sastanu a koga da šutnu, građani su siti svega. Od toga ko će voditi grad, važniji im je mir.

Podsjetimo izbori u Beranama održani su 27 marta. SNP, čiji je kadar godinama rukovodio tim gradom, samostalno je nastupila osvojivši sedam mandata, što je pola manje u odnosu na period prije četiri godine, kada je partija Vladimira Jokovića bila je u koaliciji sa Novom srpskom demokratijom i Ujedinjenom Crnom Gorom.

DPS je osvojio 9 mandata, dok su Demokratski front i Demokrate dobile po 6. Politička grupacija „Berane sad“ okupljena oko odlazećeg premijera i ministara, Spajića i Milatovića osvojila je četiri mandata, Prava Crna Gora dva a Ujedinjena Crna Gora jedan mandat. Beranski parlament ima 35 odbornika. Rok za formiranje lokalne Skupštine je 30 dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sve jasno
Gost
Sve jasno

Đe god je DF blizu vlasti, nastaje raspad sistema. Namjerno to rade. Svi znamo zašto.

pop Cira
Gost
pop Cira

Jadna ti ovakva vlast bolje da je nemaju!Bitno je da se plate uzimaju a ovaj narod neka trpi nije ni za sta bolje…!

Zivsa 2 litraD
Gost
Zivsa 2 litraD

Povedoše me sto ja radih u susanj 😂❤

Send this to a friend