Politika

Francuska nije protiv proširenja EU, želi partnerstvo sa Crnom Gorom

Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Duško Marković sastao se sa državnom sekretarkom Ministarstva vojske Francuske Ženevjev Daresjek i razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država, mogućnostima za jačanje političkih i ekonomskih veza, saradnji u okviru NATO i evropskoj perspektivi naše države.

“Francuska u Crnoj Gori ima prijatelja, malog ali pouzdanog. Želimo stalan i kontinuiran dijalog sa Vladom Francuske”, kazao je Marković.

Državna sekretarka Daresjek je istakla da Francuska i njen predsjednik Emanuel Makron žele da stvaraju partnerstva sa Crnom Gorom i državama Zapadnog Balkana. Ona je pozdravila napore Crne Gore u demokratizaciji i jačanju vladavine prava.

Sagovornici su se saglasili da je dobra saradnja u oblastima bezbjednosti, odbrane, borbe protiv terorizma, migracija. Posebno je istaknuto savezništvo u okviru NATO-a, gdje Crna Gora, kako je kazao Marković, doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.

“Pitanje stabilnosti i bezbjednosti za Balkan je pitanje opstanka”, istakao je Marković i dodao da je u ovom regionu potrebno snažnije liderstvo Evropske unije.

Daresjek je kazala da Francuska nije protiv proširenja EU, ali da predsjednik Makron smatra da je potrebno da se Evropa reformiše s obzirom da je postala suviše tehnokratska. Istakla je da je važno razviti jake političke strategije za više značajnih oblasti, kao što su u prvom redu odbrana i migracije.

Politika proširenja, rekao je Marković, mora biti strateška politika EU, a proširenje mora biti politički proces koji treba da dovede do ujedinjenja Evrope na cijelom kontinentu.

On je istakao i da su za Crnu Goru nesporni motivi i želja da bude dio evropske porodice, kako god ona bude izgledala ubuduće kao i da članstvo želi da dobije onda kada bude spremna da bi mogla da bude novi kvalitet a ne opterećenje za Uniju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Preko Morace
Gost
Preko Morace

Makron se ne pita ni sa situacijom u francusku, a ne on da odlucuje o eu i prosirenju..Zuti prsluci su mu malo pojasnili kako stoje stvari..😉😉

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Jest zbog toga imamo veto sto se on ne pita

Commentator
Gost
Commentator

Sad šalju neku siću da izvlači situaciju koju je zasrao Makron. Malo providno. A i nisu nam Francuzi bili nikad “od ruke”. Sjetimo se samo 1918….

Dado
Gost
Dado

Najveci neprijatelj naroda sa ovog prostora Frnacuska i Engleska dok nas je Njemacka i Itslija vazda simpatisala hranila i pomagala cak i u najgorim vremenima samo treba reci idtinu

Bokelj
Gost
Bokelj

Zna se ko je kod njih “Tata” i ko se pita ovaj sad može da priča što god naši žele ali se bojim da od rog nema ništa.

VEZIR
Gost
VEZIR

Vjekovni neprijatelji,još od Napoleona,vazda nas izdali,prodali…Prvi rat,drugi rat,1999g…

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

Bravo tacno tako

Zoki
Gost
Zoki

HHahahhah brze bolje dovedi nekoga sto radi u francuskoj administraciji moze i cistacica samo neka kaze da mi idemo u EU 🙂

stoseradi
Gost
stoseradi

Da, jer drzavni sekretar Ministarstva vojske Francuske je na istom rangu kao cistacica. Potpuni jedan anonimus… Ocigledno nijesi dobio dnevnu dozu Putina, pa si malo razdrazljiv.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Dobra Zoki dobra ha ha

Send this to a friend