Politika

Fridom haus: Crna Gora i dalje hibridni režim, nazadovanje u nezavisnosti pravosuđa

Foto: Freedom house

Crna Gora je ostvarila napredak u oblasti demokratske vladavine na nacionalnom nivou, ali je nazadovala kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa i pravosudnom okviru, pokazuju podaci objavljeni u izvještaju nevladine organizacije Fridom haus (Freedom house) pod nazivom “Zemlje u tranziciji – Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije”, prenosi Glas Amerike.

Prema istraživanju Fridom hausa – većina od sedam zapadnobalkanskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija) i dalje se nalaze u kategoriji hibridnih režima ili vlada u tranziciji, osim Hrvatske, koja je označena kao polukonsolidovana demokratija.

U dijelu izvještaja u kom se pominje Zapadni Balkan vidi se da su četiri zemlje, Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, u ukupnom skoru stagnirale – uprkos tome što su Hrvatska i Crna Gora u pojedinim oblastima istraživanja napredovale ili nazadovale.

Kada je riječ o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji – u njihovom učinku nije bilo nikakvih promjena.

Ukupni poredak zapadnobalkanskih država je sljedeći: Hrvatska, Crna Gora, Sjevera Makedonija, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo.

U odnosu na prošlogodišnji izvještaj Fridom hausa Srbiju su, prema kriterijumima Fridom hausa, po učinku pretekle Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Srbija je po ovom izvještaju balkanska država koja je u najvećoj mjeri nazadovala u oblasti sprovođenja demokratskih reformi.

Send this to a friend