Politika

Gegaj: Đukanovićeva pobjeda donijela boljitak za Albance

Nikola Gegaj

Funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj u intervjuu portalu CdM tvrdi da su podjele u DPS 1997. godine i pobjeda progresivnih i demokratskih snaga predvođenih Milom Đukanovićem, donijele boljitak za sve građane Crne Gore, pa i za Alance u Crnoj Gori.  On naglašava da u Crnoj Gori nema jake i konstruktivne opozicije, što je loše.  Ove godine, poručuje, kao društvo moramo prevazići podjele koje nas opterećuju.

CdM: Šta je obilježilo proteklu godinu?

Gegaj: Ubjedljiva pobjeda Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima i fantastičan rezultat DPS-a na lokalnim izborima šitom Crne Gore, kao i dobijanje punopravne Opštine Tuzi. Proteklu godinu obilježila je proslava godine od prijema Crne Gore u NATO, jer je članstvom u Alijansi Crna Gora dobila najbolju garanciju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Premijer Marković i ova Vlada ušli su u istoriju ostvarivši, poslije nezavisnosti, ključni državni interes. Time je zabetonirana nezavisnost Crne Gore. Takođe, ne mogu i da ne pomenem konferenciju u Podgorici Američko-Jonske Povelje, uz učešće potpredsjednika SAD Majka Pensa i veliki broj šefova država i vlada Evrope i svijeta.

Zatim, otvoreno je sedam pregovaračkih poglavlja, privremeno zatvoreno poglavlje 30. Zatim, sporazum o demarkaciji Crne Gore i Kosova. Uvjeren sam da je uloga premijera Markovića i njegova posjeta Kosovu i razgovori sa ključnim ljudima Kosova bilo odlučujuće da taj sporazum bude završen i tako je zatvoreno pitanje granica sa tom državom. Crna Gora je jedina država koja je ratifikovala sporazume sa Kosovom i BIH. Dakle, po meni rad Vlade koju je predvodio premijer Marković zaslužuje čistu desetku. Rad Vlade i vođenje Vlade zaslužuje svaku pohvalu.
Imamo ostvaren stopu ekonomskog rasta od 4,8 odsto, među najvećim u regionu i u Evropi. Znamo svi kako je Vlada započela mandat u stanju visokog budžetskog deficita i javnog duga. Zato danas imamo i naplatu budžetskih prihoda iznad plana,ulazak stranih direktnih investicija i novo zapošljavanje tj.oko 10.000 novih radnih mjesta. Malo ko je očekivao ovako veliki napredak i uspješan i kvalitetan rad za ovako kratko vrijeme. Samo da se tako nastavi i u narednom periodu.

CdM: Kakvi su izazovi pred našom državom u ovoj godini?

Gegaj: Duboko sam uvjeren da će to biti još jedna uspješna godina. Želimo da nastavimo sa pozitivnim rezultatima, na svim poljima. Ova godina će biti prekretnica kada je proces integracije u pitanju. U narednom periodu treba da budemo fokusirani na komunikacionu strategiju kako bi građani u još većoj mjeri prepoznali benefite integracija u EU. U 2019 ćemo polako početi sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja, i vjerujem da ćemo, možda, i prije 2025 godine pristupiti EU za kada je EU najavila naredno proširenje. Mi smo danas lider evropskih integracija u ovom dijelu Evrope, ali ni to, niti pristupanje EU, ne posmatramo kao trku sa zemljama regiona, već implementaciju evropskih standarda kako bi gradjani osjetili boljitak.

Dakle, i u narednoj godini će Vlada biti fokusirana na otvaranju novih radnih mjesta i na osigurana redovna socijalna i penzijska davanja, kao i na sprovođenje strukturnih reformi. Pošto je danas Crna Gora jedna od najdinamičnih ekonomija u regionu, vjerujem da ćemo u narednoj godini realizovati vrijedne infrastrukturne projekte, nastaviti intenzivno izgradnju auto-puta, zatim projekte u oblasti turizma gdje je CG jedna od najatraktiviniji investicionih i turističkih destinacija u Evropi, zatim u energetici i prerađivačkoj industriji. Takođe, moramo dati maksimum, uložiti dodatne napore da prevaziđemo podjele koje su evidentne u našem društvu, a koje smo naslijedili i koje nas opterećuju.

CdM: Da li Tuzi imaju kapaciteta da funkcionišu kao samostalna Opština?

Tuzi

Gegaj: Prema mom mišljenju, da li će opština Tuzi moći obezbijediti kontinuirano funansiranje poslova koji su od interesa za lokalno stanovništvo, zavisi od više faktora-fiskalnih kapaciteta, naplate poreza od privrednika, investitora i situacije na tržištu. Mislim da opština Tuzi ima sve preduslove koji su potrebni za funkcionisanje opštine-teritoriju, stanovništvo, resurse i fiskalne kapacitete. Duboko sam uvjeren da će se pospješiti dalji razvoj Tuzi u interesu građana našeg područja i čitave Crne Gore, jer je opšte poznato da samostalnost podrazumijeva da građani i lokalna samouprava sami odlučuju o pravcima razvoja i drugim bitnjim pitanjima. Pošto je Opština servis i u službi građana, siguran sam da će im biti omogućeno da lakše, brže i efikasnije ostvaruju svoja prava. Opština Tuzi svojom ljudskom i privrednom infrastrukturom, kao i mogućnostima za dalji razvoj u kontinuitetu, predstavlja nezaobilazan potencijal kako razvoja same opštine,tako i Crne Gore. Nova opština će podsticati brži ekonomski i sveobuhvatni razvoj ovog područja, zaustavljanje dalje migracije stanovništva, pružanje višeg nivoa usloga kao i efikasnijeg obavljanja poslova u nadležnosti lokalne uprave u cilju zadovoljenja potreba građana i privrednjih subjekata u Malesiji.

CdM: Ima li prave i konstruktivne opozicije u Crnoj Gori?

Gegaj: Nažalost takvu opoziciju nemamo, a bili bi srećni da je imamo. Upravo Crnoj Gori nedostaje konstruktivna opozicija koja bi svojim predlozima, sugestijama, pa i kritikama, doprinjela da vast brže, efikasnije i kvalitetnije rješava određene probleme sa kojima se svaka vlast suočava,ne samk naša. Nažalost, danas imamo, jedan značajan dio opozicije koji nijesu samo opzicija DPS, već opozicija svojoj državi Crnoj Gori u kojoj uživaju sve benefite kao ostali građani Crne Gore. Politička stabilnost koju Crna Gora ima je, prema mom mišljenju, temelj da u parlamentu, kroz konstruktivan dialog, u zajedničkom interesu, i uz učešće svih parlamentarnih partija, i opozicija i pozicija, rade na napretku zemlje bez obzira na razlike, za dobro građana CG. Ako ne budu ovako uradili, svaki subjekt će izvršiti političko samoubistvo i nestaće sa političke scene.

CdM: Kakav je danas položaj Albanaca u Crnoj Gori?

Gegaj: Podjele u DPS 1997. godine i pobjeda progresivnih i demokratskih snaga predvođenih Milom Đukanovićem, donijele su boljitak za sve građane Crne Gore, pa i za Albance u Crnoj Gori . Pogotovo, od tada, vlast u Crnoj Gori, u kontinuitetu vodi računa o poštovanju univerzalnih principa iz oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda, a posebno u dijelu manjinskih prava.

Naime, Cena Gora je u svom Ustavu nezavisne države, u kojoj su svi manjinski narod dali nemjerljiv doprinos, prepoznala Albance kao narod, a njihov jezik kao službeni jezik i normirao njihova prava. Danas su u institucije sistema inkoorpirani mladi, školovani Albanci, i naš položaj je, i na tom aspektu, mnogo bolji nego raniji godina. Takođe, ne smijem da prenapregnem činjenicu da DPS kao vodeći stub ili lokomotiva razvoja Crne Gore, ima snažnu podršku i od nekoliko nacionalnih albanskih partija j koalicija Albanaca što je, takođe, pokazatelj da DPS vodi ispravnu politiku prema svim građianima Crne Gore.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dejo
Gost
dejo

to milo umjesto crnogorske kape milogorci nose kece

Zeletin
Gost
Zeletin

Crnogorci i dalje u Albaniji ne smiju da imaju ime i prezime Crnogorsko,moze ili ime ili prezime a oboje ne,a Albanci hoce zastave da razapinju i sve da zauzmu.

Sefket
Gost
Sefket

Prirodno se sirimo i ujedinjujemo.

Dejo nesretni🕯
Gost
Dejo nesretni🕯

A pravo da vam kažem nama u inostranstvo puca za vas u cg. Mislim na naše cg.

Dejo nesretni🕯
Gost
Dejo nesretni🕯

Imate vi na desetine miljardi zarade u inostranstvo. Stavite na papir i olovku.

Leopold I
Gost
Leopold I

Propalo se….

Bule
Gost
Bule

Pravo veli Gegaj i biće još bolje za Albance.

Nikola
Gost
Nikola

Jes, za pojedince nema sta. Dobro su se okoristili da im bolji nije trebao.

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Istinu govori covjek jos malo pa ce dio CG odvojiti ipripoiti Albaniji

Zeletin
Gost
Zeletin

Svakim danom nicu narodne kuhinje sirom Crne Gore a slusajuci i citajuci ova saopstenja Gegaja i drustva sve cvjeta.U sta da povjerujem?

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Cus boljitak,a ne boljitak no ste dobili sve sto vam na um padne i sto nebi nidje na svijet. Doslo je dotle da te iste koji su vam sve dali sad koristite kao svoje kujice koje vam ispunjavaju sve zelje i ne smiju vam zucnut. Svaka vama cast na tome.

Mislim
Gost
Mislim

A totalni gubitak za prave Crnogorce. Ne ove Crnogorce po zanimanju nego prave po ocu i djedu.

Tri sedmice
Gost
Tri sedmice

A Crnogorci gdje su, sve na nasu stetu!

crnogorac
Gost
crnogorac

U pravu je čovjek, ako laže koza ne čaže rog. I na slici se vidi taj boljitak, golf II do golfa II – a sve se nema!

Ekuku
Gost
Ekuku

hahahahha svrati do malesije da vidis kakvih automobila imaju, pa dodji komentarisi ppet
Hahahahah

Send this to a friend