Politika

Gegaj: Nedopustivo čišćenje kadrova manjina u novoj vlasti

Nikola Gegaj

Funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocijenio je u intervjuu za Pobjedu nedopustivim obračun sa kadrovima manjina u novoj izvršnoj vlasti.

“Takav odnos prema predstavnicima manjinskih naroda, zasigurno, ne da neće poslužiti aktuelnim vlastima, već će, upravo zbog ovakvog postupanja, doživjeti osudu od strane demokratskih i svih progresivnih snaga u zemlji i u međunarodnoj zajednici kao i stvaranje nedemokratskog imidža”, rekao je Gegaj.

Kadrovi Bošnjačke stranke i albanskih partija se masovno smjenjuju u novoj izvršnoj vlasti. Da li ste iznenađeni takvim potezima nove većine?

DPS, kao građanska partija, u svom djelovanju maksimalno se posvetila afirmaciji građanskog koncepta cjelokupnog društva Crne Gore. Svjesna da takav koncept nije moguće postići bez integracije manjinskih naroda, DPS, poštujući maksimalno prava manjina, uključila je njihove predstavnike u svim organima i tijelima predstavljanja i odlučivanja u političkom i javnom životu zemlje. Stoga, upozoravali smo i aktuelnu parlamentarnu većinu da, slijedeći takvu praksu, pokaže demokratski kapacitet u stvaranju sličnog ambijenta njegovanjem manjinskih prava. Ali, oni postupajući suprotno svjedoci smo da isključuju predstavnike manjina iz organa i predstavničkih tijela u izvršnoj vlasti Crne Gore. Takav odnos prema predstavnicima manjinskih naroda, zasigurno, ne da neće poslužiti aktuelnim vlastima, već će, upravo zbog ovakvog postupanja, doživjeti osudu od strane demokratskih i svih progresivnih snaga u zemlji i u međunarodnoj zajednici kao i stvaranje nedemokratskog imidža. Stoga, manjine u Crnoj Gori treba da nastave sa podrškom u demokratskom duhu i progresivniju orijentaciju čiji je nosilac oduvijek bila DPS, a što će nastaviti i ubuduće. DPS će nastaviti da ukazuje na nedopustiv odnos aktuelne vlasti zbog nespremnosti da doprinosi njegovanju multikulturnih i multinacionalnih vrijednosti, po čemu je Crna Gora bila primjer svim zemljama regiona.

Nova vlast sprovodi masovno partijsko zapošljavanje u državnoj upravi sa primjesama nepotizma. Da li ste očekivali takav pristup?

Iako nijesmo očekivali drugačiji odnos od strane aktuelne vlasti, ipak oni suprotno od onoga što su uporno upozoravali, nastavljaju sa zapošljavanjem partijskih kadrova i to masovno, ne samo u državnoj upravi. Za nepuna dva mjeseca, uspjeli su zaposliti maksimalan broj partijski njima privrženih i, pri tom, udaljavaju provjerene kadrove koji su dali maksimalan doprinos realizaciji ukupnih reformi u Crnoj Gori. Naravno da ovakva praksa izaziva ogromno nezadovoljstvo šire javnosti.

Da li je Crna Gora pomirena ili podijeljena više nego ikada? 

Pomirenje u Crnoj Gori je trenutno u domenu mašte i lijepih želja. Politički podvig u tom kontekstu je bio kada je tadašnji predsjednik Vlade Duško Marković pozvao sve opozicione stranke da učestvuju u vršenju vlasti, dakle da učestvuju u radu Skupštine, da dogovaraju sa pozicijom i da preuzimaju odgovornost za vršenje vlasti. Odgovor je bio „Ne pada nam na pamet“. I sa podjelom nastavili su i tokom izborne kampanje, iako je retorika bila puna populističkim floskulama za pomirenje. U suštini, oni podrazumijevaju pod tim terminom pokoravanje građana Crne Gore. Pomirenje je sada mnogo daleko nego što je bilo prije četiri godine. Treba istaknuti da je pomirenje moguće samo u uslovima građanske, multietničke i multikonfesionalne države, za koju državu se zalaže DPS i njeni koalicioni partneri.

Nova parlamentarna većina odbila je da u dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je predložila Bošnjačka stranka. Što ovo govori o karakteru nove vlasti? 

Odbijanje da Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je predložila Bošnjačka stranka Crne Gore, bude na dnevni red Skupštine i to većinskim brojem glasova od strane poslanika većine je za mene potvrda stava koalicija koje su na vlasti uključujući i Uru o tom strašnom genocidu u Srebrenici prije 25 godina, što ujedno mnogo govori o politici nove vlasti u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Ja kao crnogorac protestvujem. Kad su ovi prosli bili na funcije su dolazile manjine ili bivsi srbi, a sad na funkcije samo srbi i crkvenjaci. Tako da u CG su crnogorcima najugrozenija prava.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ne gleda se ko je pripadnik manjina a ko ne, gleda se ko je posten i sposoban, ovo je neka nova Crna Gora, navikni se

Nomad
Gost
Nomad

Mnogo te boli što više nijesi nikakva funkcija.E pa ne može.Sačekaj , možda za jedno tridesetak godina dođeš u priliku da ti neko ponudi da uđeš u vlast.

Izazvana
Gost
Izazvana

Stvarno
Nedopustivo je i da manjine ne sarađuju sa novom vlašću. Toga nigdje nema

zabjelo
Gost
zabjelo

Tebe ce pitat

CG istorijska
Gost
CG istorijska

A sto ocekujete? Kako doslo, tako poslo.

LsCG
Gost
LsCG

Gospodo bila can je pruzena ruka nijeste prihvatili I sad ste toboz zabrinuti

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Sada će Dritan da te demantuje..Ma ovo je gradjanska vlada

edmond
Gost
edmond

vi gospodine gegaj dolaskom na mjesto predsjednika opstine tuzi ste ostavili bez posla mene i gospodina Roberta Camaj zbog toga sto nismo pripradali vasoj partiji a sada kukas za kadrove manjina

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ne čiste se manjine iz vlasti već se smjenjuju pojedinci iz gubitničkih partija bivše vlasti , pa i oni koji su iz redova bošnjaka i albanaca koji su kao kadrovi bivše poražene vlasti pokrivali rukovodeća mjesta u ranijoj vlasti i prirodno je da se isti smijene a da na njihova mjesta dođu drugi,a pripadnici manjina koji su pokrivali službenička mjesta… Više »

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Sve treba procistiti, pa primiti manjine (a i ostale) koji nisu politicki korumpirani.

Dijamant
Gost
Dijamant

Prošlu vlast se držali u šaci baš svojim kadrovima. Licemerno je komentarisati s vašw strane bilo šta.

Send this to a friend