Politika

Građanska alijansa se obratila premijeru, pročitajte šta piše u dokumentu

Zdravko Krivokapić (Foto: CdM)

Građanska alijansa obratila se novoizabranom premijeru Crne Gore, Zdravku Krivokapiću, skrećući pažnju na aktivnosti koje su prioritetne za novu Vladu u oblastima pravde i ljudskih prava.

Kako ističu, pred novom Vladom stoje veliki izazovi i ozbiljan posao, pa su odlučili da premijeru  dostave kratku analizu kojom žele da ukažu na neke od ključnih problema crnogorskog društva u oblasti pravde i ljudskih prava i preporuke za njihovo rješavanje.

“Loš imidž crnogorskog pravosđa u međunarodnoj zajednici, iz godine u godinu, uzrokovan je ranjivošću na političko uplitanje. Bez nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa, nema govora o značajnim rezultatima”, poručuju iz GA.

Navode kako je Evropska unija je u Radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24 naglasila, a u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori ponovila zabrinutost o oblasti nezavisnosti sudstva i tužilaštva.2 GRECO je u posljednjem izvještaju preporučio dodatne mjere za jačanje nezavisnosti Sudskog savjeta, a protiv političkog uticaja.

“Tu se prije svega misli na učešće Ministra pravde u radu Sudskog savjeta.3 U prethodnom periodu svjedočili smo i optužbama iz redova sudstva na neprimjeren politički uticaj izvršne vlasti”, navode, između ostalog oni.

U GA kažu da važeći zakonski okvir sporan je kada su u pitanju garancije nezavisnosti i nepristrasnosti članova Sudskog i Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

“Trenutna rješenja omogućavaju da bivši članovi političkih partija i izvršne vlasti budu članovi Sudskog i Tužilačkog savjeta, što nije u skladu sa međunarodnim standardima. Ugledni pravnici koji su članovi savjeta ne bi trebali da budu političari ili osobe koje su uključene u politiku. Prethodni saziv Parlamenta nije uspio da nađe odgovarajuće rješenje prilikom izbora najviših nosilaca pravosudnih funkcija. To ima direktan negativan uticaj na pregovarački proces. Vrhovnom državnom tužiocu (VDT) produžen je mandat kroz institut vršioca dužnosti. To stanje traje već godinu dana”, poručuju iz GA.

Dodaju da u nedostatku političkog dogovora, nije bilo dvotrećinske većine u parlamentu za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

”Izmjenama zakona produžen im je mandat, i to stanje traje od 2018. godine. Imajući u vidu ustavne amandmane koji su usvojeni kao garancija nezavisnosti sudstva, smatramo da je neophodno da političke partije podrže proces izbora čelnika pravosuđa, a ne da taj proces sabotiraju”, navode oni.

U Građanskoj alijansi da jedan od ključnih problema predstavlja koncentracija moći nosilaca pravosudnih funkcija, izražena kroz višestruke mandate predsjednicima sudova.

“Sudski savjet je kod izbora predsjednika sudova, iznad zakonskog maksimuma mandata, pokazao visok stepen samovolje, koja je opasna jer se upravo kosi sa ustavnim i zakonodavnim normama. To je bio predmet opšte kritike u prethodnom periodu. Savjet za vladavinu prava, nakon izveštaja EU, uputio je apel predsjednicima sudova koji su na tim pozicijama više od dva mandata, da preispitaju mogućnost povlačenja sa funkcije. Ovo je protumačeno kao direktan uticaj na nezavisnost sudstva.5 Adekvatan odgovor pravosudnih institucija na ovaj problem i dalje čekamo”, smatraju u GA.

Napominju da disciplinski okvir za sudije i tužioce i dalje predstavlja samo formalni mehanizam, koji nema suštinskih rezultata u praktičnoj primjeni.

“Sistem odgovornosti u pravosuđu još jednom je loše ocijenjen od strane Evropske komisije (EK). To se posebno odnosi na loš bilans ostvarenih rezultata u sprovođenju etičkog kodeksa i disciplinske odgovornosti”, poručuju iz GA.

Šta je sve GA navela u obraćanju premijeru možete pročitati OVDJE.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Franc
Gost
Franc

Prvo, u Berlin kako je premijer i najavio. Iznajmit kompletnu drzavu Njemackoj na 100 godina s mogucnoscu produzenja i to je sve, sve bi doslo na svoje.

Monolit
Gost
Monolit

Prvo sto treba premijeru to je sudstvo da se preceslja i procisti na sirotinju pravdu sprovode resavaju slucajeve ne bitne,a korupcija velika kriminalci uz novac sve resavaju,odobrava se kaucija i od pravnog sistema krenite ,tako jedino ce te uzet ledja kriminalu jer im pojedinci omogucavaju da prodju ne kaznjeno zbog krivicnih djela i tako u krug.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

A sto ste cutali do juce junaci
😁

Izazvana
Gost
Izazvana

Pa to i nova vlast kaže za pravisudje. Sto ne rekose to Milu i Markoviću. Ko da je Krivokapic 10 godina bio premijer

Klubaš
Gost
Klubaš

E ,ali ovi su bolji i došli su
upravo zahvaljujući priči da donose slobodu i oslobađaju institucije.

Veroljub
Gost
Veroljub

Stvarno su sve u pravu, ali, nekako su imali 30 godina da to kazu DPS vlasti…

Olga
Gost
Olga

Fali im samo persona non grata😂😂😂😂🐿🐿🐿🐿 , ona vjeverica.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

jos jedna nvo …pare kalape nista ne rade ne snose odgovornost a teg o vratu drzavi ….

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Vi bas pametujete. Samo uzimate pare i drzite govore. Ko da premijer to ne zna, ali dobro. Morate i vi necim da se bavite

Send this to a friend