Politika

Građanska inicijativa 21. maj podnijela inicijativu za oduzimanje državljanstva ministarki Bratić

Vesna Bratić

Građanska inicijativa 21. maj podnijela je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova MUP Inicijativu za oduzimanje državljanstva ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić,saopštio je izvršni koordinator GI 21. maj Ljubomir Filipović.

Tekst inicijative prenosimo integralno:

Članom 24. stav 1 tačka 1 predviđeno je da se gubi crnogorsko državljanstvo ako se dobrovoljno stekne državljanstvo druge države. Tačkom 8 istog člana navedeno je da se državljanstvo gubi i ako ponašanje crnogorskog državljanina ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore. Za sve slučajeve gubljenja crnogorskog državljanstva u članu 24 stav 4 navedeno je da će nadležni organ (ministarstvo unutrašnjih poslova) pokrenuti postupak po službenoj dužnosti nakon saznanja o činjenicama iz stava 1 do 3 tog člana.

Shodno navedenom, postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva po članu 24 stav 1 tačka 1 može se pokrenuti po službenoj dužnosti protiv ministarke Vesne Bratić, koja se u procesu sticanja crnogorskog državljanstva nije odrekla državljanstva druge fržave, a koja je svojim političkim djelovanjem štetila vitalnim interesima Crne Gore.

Razlozi za pokretanje postupka za oduzimanje crnogorskog državljanstva za ministarku nauke kulture, prosvjete, sporta Vesne Bratić, po drugom osnovu (jer ozbiljno štete vitalnim interesima Crne Gore) su sljedeći:

a) Izjave tokom predizborne kampanje u medijima i na društvenim mrežama u kojima se širi međunacionalna i međuetnička mržnja.
Primjer iz medija:

Teks Radija Slobodna Evropa „Zbog izjave o ženama osporava se kandidatura Vesne Bratić za ministarku“ objavljen prije njenog imenovanja od 13. novembra 2020. godine u kome se detaljno pobrojavaju sve njene izjave koje bez sumnje štete vitalnim nacionalnim interesima Crne Gore.

https://www.slobodnaevropa.org/a/zbog-izjave-o-%C5%BEenama-vesna-brati%C4%87-mo%C5%BEda-ne%C4%87e-biti-ministarka/30949069.html

b) Imenovanja u njenom resoru ljudi koji negiraju crnogorsku nezavisnost i naciju, i šire međuetničku i međukonfesionalnu mržnju i izazivaju oštre reakcije domaće i regionalne javnosti i na taj način štete ugledu i vitalnim interesima Crne Gore.
Primjeri iz medija:

Imenovanje Vladimira Vukovića, koji je učestvovao u incidentu i napadu na novinara Nebojšu Šofranca, tekst u Vijestima „Konsultant može da bez sankcija kaže novinaru „splačino“. od 27.04.2021. godine.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/534129/konsultant-moze-da-bez-sankcija-novinaru-kaze-splacino

Imenovanje direktora škola koje je izazvalo proteste u Crnoj Gori. Tekst u Vijestima od 20.07.2021. godine „Nova vlast gazi obećano“.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/557733/nova-vlast-gazi-obecano

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Odusevljen
Gost
Odusevljen

Vesnice, sreco nasa, niko ti nista ne moze, osinjak si spalila. Bog ti srecu dao andjele moj.

Olivera
Gost
Olivera

Drzavljanstvo oduzeti i protjerati, zabraniti ulazak u CG

Lara
Gost
Lara

Prvo oduzeti državljanstvo pa onda ekspresno protjerati.

Piki
Gost
Piki

Oduzeti pod hitno

Toppp
Gost
Toppp

Pod hitno je treba poslati na duže bolovanje.

Rozaj
Gost
Rozaj

Pod hitno da joj se oduzme CG drzavljanstvo i da se protjera iz drzave

CrnoGorac.
Gost
CrnoGorac.

Besmislica

Nikolino
Gost
Nikolino

Kad ste za nju naređali linkove za tekstove čiji ona nije akter, nego njeni saradnici, treba i za Rektora staviti koji link njegovog portala čiji on jeste autor, te inicirati njegovu smjenu. Mnogo je više mržnje i huškanja tamo.

Titograd
Gost
Titograd

Jednom reče da su se njeni preci borili za Crnu Goru

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Ljubo druze okaci je macku o rep. Ne Braticku nego prijavu

Boa
Gost
Boa

Bravo!!
Svi da dodju na red!

Box
Gost
Box

Sve potrkijepljeno činjenicama! Razrješenje Bratićke što prije.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ovo iskonsko zlo obavijeno u plašt lažne vjere treba protjerati iz CG!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Možda ona kukavica nikad nebi pristala da bude ministarka ali je neko vjerovatno ucjenio baš zbog tog državljanstva?

Petar
Gost
Petar

Hahahahah a ovi su bitni ne pitaj.

Send this to a friend