Politika

Grubišić: Zajedno u borbi protiv korona virusa

Veselko Grubišić

Korona virus je zahvatio cijeli svijet, pa tako i naše susjedstvo. Nevolja nas često spaja, ali nažalost, na površinu isplivaju i negativnosti koje zabole, posebno kada je u pitanju snabdijevanje država koje zavise od uvoza, kazao je u razgovoru za Dan ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

On je rekao da je veoma srećan što gotovo svi potrebni proizvodi koji se i inače uvoze iz Hrvatske i dalje neometano dolaze u Crnu Goru.

“Vjerovatno vam je poznato da se hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu, ali i poslanici iz mnogih drugih članica Evropske unije, zalažu da i države zapadnog Balkana, posebno države kandidati, ne budu izostavljene iz mehanizma EU pomoći, te da im se u ovom teškom momentu ne ograničava uvoz medicinske opreme”, naveo je Grubišić.

On je dodao da je telefonski razgovarao sa svim direktoricama i direktorima hrvatskih firmi u Crnoj Gori i da su svi oni dobro i da se snalaze u novonastaloj situaciji.

“Veoma mi je drago što je Hrvatska uspjela organizovati konvoje kamiona i njihov protok da ne dođe do prekida snabdijevanja naših susjednih država. Isto tako bih se osvrnuo na proces koji se odvijao u poslednjih desetak dana kada je u pitanju evakuacija građana Hrvatske i ostalih članica Evropske unije, te građana Crne Gore iz Hrvatske i drugih država. Hrvatska je ovdje imala jednu posebnu ulogu jer je jedina članica Evropske unije koja se kopneno graniči s Crnom Gorom. Građani nam se javljaju za pomoć, a mi u saradnji s nadležnima u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili ambasadama drugih država djelujemo brzo i učinkovito kako situacija nalaže”, kazao je Grubišić.

On je istakao da je u ovom segmentu došlo do izuzetne saradnje između svih tijela vlasti u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

“Isto tako, među državama Evropske unije i njihovim predstavništvima u Crnoj Gori, mogu slobodno reći, na vidjelo je izašlo ono najbolje. Ambasadori i diplomate država Evropske unije u Podgorici su povezani na ličnom i državnom nivou, te smo svi skupa u vezi s vašim službama u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, MUP-u i Upravi policije”, istakao je on.

Dodaje da po pitanju evakuacije funkcionišemo kao jedan jedinstveni tim.

“Mi ambasadori država članica Evropske unije svjedočimo nevjerovatnoj profesionalnosti svojih saradnika i kolega iz Crne Gore. Kada biste vidjeli naša dopisivanja mejlom ili preko aplikacije Vocap, ne biste nikad pretpostavili da su napisana neposredno prije ponoći i da je odgovor stigao najbrže moguće. Kakva solidarnost, kakva briga o građanima! Ambasade članica EU inače veoma blisko sarađuju, ali nas je ova situacija navela na još tješnju, bržu i intenzivniju saradnju. Volio bih da nastavimo u tom duhu. Kada bolje služim građanima, osjećam se bolje”, rekao je Grubišić.

Hvala na pomoći u saniranju posledica zemljotresa

Na pitanje na koji način pružaju i primaju pomoć u ovim teškim trenucima za sve države, hrvatski ambasador u Crnoj Gori je kazao da, nažalost, nevolja nikad ne dolazi sama.

“U toku borbe s korona virusom, Zagreb je pogodio razorni zemljotres. Moja porodica živi u Donjem gradu, u zgradi starijoj više od 100 godina, sa stropovima visokim gotovo četiri metra. Kad ih je potres probudio i kad su pojurili vani, prvo što su ugledali bio je veliki luster na podu na sredini dnevnog boravka. Složno otklanjamo posljedice, sve službe izuzetno rade, mnoštvo je zgrada u starom dijelu grada oštećeno”, kazao je Grubišić.

Dodao je da im mnoge države nude pomoć, a gradovi izražavaju solidarnost sa Zagrebom.

“Samo da pomenem neke: Beč, Sarajevo, Beograd, Sankt Peterburg, Podgorica, Cetinje, Kotor, opština Petnjica i mnogi drugi. Zahvaljujem i Vladi Crne Gore što je donijela odluku o pomoći Hrvatskoj. Znamo da su vaše potrebe danas velike po pitanju borbe s korona virusom, ali ste i u tako teškoj situaciji spremni priskočiti u pomoć. Posebno me veseli što je EU odlučila ubrzati s finansijskom pomoći Crnoj Gori”, naveo je Grubišić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medovina
Gost
Medovina

Ovako postupaju prave komšije, koje pomažu, a ne kao Srbija koja, unaprijed plaćenu robu ne pušta u Crnu Goru….i povrh svega otimaju nam ljekove( respiratore i dr.) koji su plaćeni drugoj državi.To je prava Srbija, koja na muci po pravilu pokaže pravo lice.Nijesu tako postupali kad su nas devedesetih, lažima i prijevarama gurnuli u rat protiv prijateljske Hrvatske u kojoj… Više »

Send this to a friend