Politika Sastali se sa Nimanbeguom i Nikolićem

Grupa prijateljstva sa Turskom: EU i NATO jedini ispravni put

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sastala se danas sa delegacijom Velike narodne skupštine Turske, na čelu sa predsjednikom Grupe Erolom Kavundžuom, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od 16. do 18. septembra.

Tokom sastanka, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Grupe Genci Nimanbegu istakao je da su EU i NATO jedini ispravni put za obje države, te da su dvije države nedavno svoje prijateljstvo izdigle na nivo partnera u okviru Sjevernoatlantske Alijanse.

Govoreći o procesu evropske integracije Crne Gore, Nimanbegu je naglasio da naša država mora snažnije raditi na podizanju standarda i demokratizaciji društva, smanjenju migracije i odliva kvalifikovanih kadrova.

“U tom smislu ona mora ubrzati proces reformi i dalje demokratizacije društva, čime će steći uslove za članstvo u EU”, kazao je potpredsjednik Skupštine.

Nimanbegu je istakao da Crna Gora i Turska imaju kvalitetnu saradnju u brojnim oblastima, ali da se posebno izdvaja saradnja u oblasti obrazovanja čije benefite koriste studenti iz Crne Gore već nekoliko godina unazad.

Takođe, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić kazao je da će posjeta poslanika iz  Turske ilustracija dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa dvije države, koji treba da pruže doprinos u ekonomskoj saradnji i sveukupnim bilateralnim vezama.

Nikolić je posebno izdvojio angažman Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKE) i upoznao sagovornike o pozitivnom uticaju brojnih implementiranih projekata.

Send this to a friend