Politika

Gutemeler: Dan zvaničnog učlanjenja CG je veliki dan za sve

Zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gutemeler je u toku panela na GLOBSEC-u (Global Security Forum) u Bratislavi pohvalila Crnu Goru i rezultate koje je naša zemlja napravila na svom integracionom putu konstatujući da je u potpunosti zaslužila da bude članica NATO-a.

“U četvrtak, Crna Gora je pozdravljena kao saveznica koja ulazi u NATO. Još uvjek ne možemo podići njenu zastavu, ali je pozdravljena kao saveznica. Premijer Marković se po prvi put obratio šefovima država i vlada na sastanku lidera i bio je pozdravljen dva puta spontanom erupcijom aplauza, jednom tokom ceremonije i drugi put kada smo ga čuli za tim stolom. Svi su ga lideri pozdravili veoma jakim aplauzom. I želim to da podvučem jer je ova zemlja zaista, zaista podigla težak teret. Imali su veoma ozbiljne i teške probleme sa korupcijom, imali su program reformi sa ciljem da budu spremni za članstvo u NATO, oni su to učinili, i onda dolazeći do cilja, gotovo krajem dana prošle jeseni došlo je do ozbiljnog pokušaja da se cijeli taj proces izbaci iz kolosjeka. Dakle, ova zemlja je učinila toliko toga da bi zaslužila članstvo u NATO”, kazala je zamjenica Generalnog sekretara Alijanse.

Ona je dodala da je ovo istorijski trenutak za sve i zamolila članice NATO-a da 7. juna proslave crnogorsko učlanjenje jer to je, kako je rekla, veliki dan i za Alijansu.

“Tako da samo želim da poručim publici – nadam se da kada se 7. juna njihova zastava podigne u NATO-u, oni će nam pomoći da slavimo. To je istorijski trenutak. Zaista jeste”, poručila Gutemeler.

Send this to a friend