Politika

Gvozdenović: Ozbiljan progres u pripremi nacrta izbornih zakona

Ozbiljan progres je ostvaren u dijelu pripreme nacrta izbornih zakona, kao i dostavljanja određenih rješenja od strane opozicije, kazao je predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović na sastanku sa direktoricom Direktorata za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove EEAS Elsom Fenet.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Fenet je razgovarala sa članovima Odbora o dosadašnjim učincima i sprovedenim aktivnostima tog tijela.

“Sastanak je obilježio razgovor o ključnim pitanjima u vezi sa aktuelnim procesom izborne reforme u Crnoj Gori, a radi iznalaženja zajedničkih rješenja koji imaju za cilj poboljšanje sveukupnog ambijenta u kojem će se održavati naredni izborni ciklusi”, navode u Skupštini.

Gvozdenović je na sastanku, kojem je prisustvovao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, predstavio dosadašnji rad Odbora i Sekretarijata, posebno ističući značaj novina koje su urađene u ovom periodu.

“Naveo je da je po prvi put formiran ovaj Odbor i Sekretarijat Odbora, urađen je poseban informacioni sistem i javno su izabrani članovi Akademske zajednice i NVO sektora kao i ozbiljne aktivnosti koje je uradio istraživački centar”, istakli su u Skupštini.

Poslanici parlamentarne većine, ali i opozicije, iznijeli su svoje ocjene i stavove u pogledu političkih okolnosti koje utiču na funkcionisanje Odbora, saglasivši se da je prisutnost i pomoć međunarodne zajednice od neprocjenjive važnosti, kako bi se došlo do onih rješenja koja će biti prihvatljiva za sve političke subjekte u Crnoj Gori.

“Fenet je pozdravila dosadašnji rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, naglasivši da je, pored poboljšanja izbornog ambijenta, potrebno u kontinuitetu raditi na podizanju nivoa vladavine prava u Crnoj Gori, prvenstveno u oblasti pravosuđa, sprječavanja korupcije, kao i oblasti slobode medija”, dodaju u Skupštini.

Gvozdenović se posebno zahvalio Delegaciji EU u Crnoj Gori na konstruktivnoj saradnji.

Send this to a friend