Politika

Gvozdenović: Vidi se ko je za reformu, a ko za opstrukciju

Branimir Gvozdenović

Važno je da se opozicija aktivno i bez odgađanja uključi u rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Mi ćemo do posljednjeg trenutka biti strpljivi, ali i paralelno raditi na tekstovima reformskih zakona, kako ne bismo upali u zamku moguće namjere ili nesnalaženja pojedinih opozicionih partija da stalnim prolongiranjem početka rada Odbora zakasnimo za reformu kazao je, u intervjuu Pobjedi, Branimir Gvozdenović, potpredsjednik Skupštine i predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

On je opoziciji poručio i da se učešće u izvršnoj vlasti “mora dobiti na izborima i nikako drugačije”.

POBJEDA: Kako komentarišete to što su opozicioni članovi napustili treću sjednicu Odbora i da li je, u takvoj situaciji, realno da se izborna reforma završi do 15. novembra, do kadaje produžen rok novom Odlukom?

GVOZDENOVIĆ: Bez obzira na to što su predstavnici opozicije, iz njima znanih razloga, napustili sjednicu, moram napomenuti da smatram da to nije bilo korektno, jer smo za zakazivanje ove sjednice uvažili sve zahtjeve opozicije da prođe propisani rok od sedam dana od zakazivanja sjednice (iako smo imali mogućnost za kraći rok), pa da sačekamo da prođe sastanak opozicije i slično. Mislim da je potrebno da se držimo suštine rada Odbora a ne forme, koja je potencirana. Što se tiče pomenutih rokova, samo se svakodnevnim radom mogu postići željeni rezultati. Nerijetko se zanemaruje činjenica da je Odbor privremeno radno tijelo koje bi trebalo da predloži reformske aktivnosti ili radne verzije materijala. Ukoliko se radi o izmjenama zakona, mora se poštovati definisana zakonska inicijativa, koja podrazumijeva da, osim Vlade, predlagač zakona može biti i poslanik, a ja se nadam da ćemo svi kao članovi Odbora biti predlagači. Svaki, pa i zakon koji predlaže poslanik, mora dodatno proći proceduru definisanu Poslovnikom Skupštine dobiti podršku stalnih radnih tijela, tj. odbora. Važno je imati na umu da se prijedlozi zakona čiji predlagač nije Vlada, shodno Poslovniku, upućuju Vladi na davanje mišljenja. Imajući u vidu sve neophodne preduslove da bi jedno zakonsko rješenje bilo usvojeno ili izmijenjeno, trebalo bi sve prijedloge akata imati finalizovane u najkraćem roku, kako bismo reformu izbornog i drugog zakonodavstva završili po planu. Moj poziv svim opozicionim partijama da se konstruktivno uključe u rad Odbora je otvoren. S tim u vezi, za ponedjeljak, 23. septembra, zakazao sam sjednicu Odbora u 15 h. Kao i za sve aktivnosti do sada u vezi sa radom Odbora, i nastavak rada, odnosno nastavak plenumskog zasijedanja Odbora, dogovoriću na konsultacijama sa članovima tog tijela. Ne mislim da treba veliku važnost i publicitet davati zakazivanju sjednice, u međuvremenu su članovi Odbora, pridruženi i stalni, vrijedno radili određeni dio posla, i neki su već ponudili konkretna rješenja, a dobili smo i određene predloge novih članova. Tačno je da smo, do sada, radili u sastavu pozicija, akademska zajednica i NVO sektor sa ciljem da ispoštujemo zadatke iz Odluke, sa osnovnim prioritetom preporuka međunarodne zajednice. Urađen je veliki posao, ali smo takođe svjesni da nam za usvajanje na primjer Zakona o izboru odbornika i poslanika treba dvotrećinska većina i da rješenja u tom zakonu moraju bti proizvod zajedničkog rada pozicije i opozicije, pa je i iz tog razloga važno da se opozicija aktivno i bez odgađanja uključi u rad.

POBJEDA: Demokrate su predložile odluku o formiranju sedam pododbora koji bi se bavili različitim pitanjima iz domena izbornog i drugog zakonodavstva. Pošto pododbori već postoje, odnosno radne grupe, i završile su veliki dio posla, šta mislite o prijedlogu Demokrata?

GVOZDENOVIĆ : Kao što ste rekli, imamo već definisane radne grupe. S tim u vezi, očekujem na ovim konsultacijama i na Odboru da usaglasimo gdje novi članovi žele da daju svoj doprinos, u svim ili u pojedinačnim radnim grupama. Rekao bih da se, kao i do sada kad je postupanje opozicije u vezi sa formiranjem Odbora u pitanju, često radi o formi, a suština se zanemaruje. Postoje mišljenja da neke od opozicionih partija ne žele suštinu, već da im je isključiva namjera da odugovlače proces kako se ne bi sprovele reforme. Ja kao predsjednik ovog odbora, ne želim da vjerujem da je to tako. Niko, osim nas, ne kaže hajde da krenemo konačno da radimo, da se fokusiramo na suštinu i dođemo do nekog prijedloga. Ne, mi i dalje pričamo da li Odbor treba proširiti, da li treba formirati neke pododbore (sad neko predlaže pododbore, nadam se ne samo da bi se to razlikovalo terminološki od naših radnih grupa). Ipak, mogu reći da ima pomaka.

Mi ćemo do posljednjeg trenutka biti strpljivi, ali i paralelno raditi na tekstovima reformskih zakona, kako ne bismo upali u zamku moguće namjere ili nesnalaženja pojedinih opozicionih partija da stalnim prolongiranjem početka rada Odbora zakasnimo za reformu. Mi ćemo, nadam se sa njima, predložiti Skupštini konkretna rješenja. Brzo će se pokazati, a možda se i već sad vidi ko je za reforme, a ko za opstrukciju. Da zaključim – DPS će, zajedno sa drugim partijama ili samostalno, predložiti reformska rješenja. Mnogo je važno što je dosadašnji rad proizvod rada akademske zajednice, NVO sektora i pozicije uz korišćenje usluga međunarodnih eksperata.

Prirodno je da postoje različita mišljenja o pojedinim pitanjima, ali je važno da se vodi dijalog i da se dođe do mogućih zajedničkih rješenja. DPS svakako ima takav interes, neka opozicija pokaže isto. Ovih dana čujemo u medijima da Demokrate u startu odbijaju mogućnost podrške bilo kakvom prijedlogu DPS-a. To je neozbiljno i nezrelo razmišljanje kao da ulazite u utakmicu sa stavom da bez obzira na rezultat, vi ga nećete priznati. Kao što sam već rekao, dosadašnji rad nije proizvod samo DPS-a nego mnogo šire.

POBJEDA: Zašto je DPS-u bio neprihvatljiv prijedlog Raška Konjevića da se odgodi treća sjednica dok Administrativni odbor ne odluči o zahtjevu Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora?

GVOZDENOVIĆ: U odgovoru na prethodno pitanje, kao i na sjednici Odbora, jasno sam ukazao na moguću namjeru pojedinih partija da kontinuirano prolongiraju početak rada Odbora, nekim proceduralnim pitanjima. Sve te aktivnosti se mogu sprovoditi paralelno sa radom Odbora i nema nikakvog razloga za odgađanje sjednice.

POBJEDA: Iz DPS-a ranije je najavljena mogućnost predlaganjajoš jedne izmjene Odluke zbog uključivanja u Odbor predstavnika Posebnog kluba poslanika Aleksandra Damjanovića. Hoće li biti takvog prijedloga i kada, a ako neće, iz kojih razloga?

GVOZDENOVIĆ: To je jedna od mogućih opcija na koju smo spremni, jer nam je jako važno da što prije zajedno počnemo da radimo na suštini. Ipak, i ovo je više pitanje opozicije, nego nas.

POBJEDA: Demokrate kažu da insistiraju na vladi građanskog povjerenja, shodno Sporazumu o budućnosti. Kako to komentarišete?

GVOZDENOVIĆ: Od samog početka oni insistiraju na “osnivanju nezavisnog tijela/odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata, i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima. Ako su do sad uporno insistirali na svakoj riječi i svakom zarezu iz tog plana, za očekivati je da budu dosljedni i po ovom pitanju, ali vidjećemo.

POBJEDA: Kakav je Vaš stav o zahtjevu dijela opozicije da se otvori dijalog o tehničkoj vladi do 15. oktobra?

GVOZDENOVIĆ: I moj lični, i stav DPS-a je da sada samo treba da radimo na izbornim zakonima, jer se učešće u izvršnoj vlasti mora dobiti na izborima, i nikako drugačije.

POBJEDA: Iz DF-a za sada nema najave da će članovi tog saveza učestvovati u radu Odbora. Kako, kao predsjednik tog tijela, vidite rad Odbora bez učešća najvećeg opozicionog saveza?

GVOZDENOVIĆ: Podsjetiću da formiranjem ovog odbora ne počinje izborna reforma, ona je samo nastavljena. Takođe, ne zaboravimo da su krajem 2017. godine u mnogo komplikovanijim političkim uslovima nego sad od Radne grupe koju je iz sopstvenih redova formirao DPS zajedno sa koalicionim partnerima, predložena određena reformska rješenja koje je Skupština usvojila, u vidu tri od četiri ključna zakona koji regulišu ovu oblast. Što se tiče četvrtog zakona, Zakona o izboru odbornika i poslanika, DPS je i u tom dijelu ponudila rješenja koja su bila na liniji ODIHR-ovih preporuka iz 2016. godine, ali nažalost nije postojala spremnost opozicije da podrži ta rješenja, imajući u vidu kvalifikovanu većinu neophodnu za to. Radi se o prijedlozima koji su podrazumijevali povećanje transparentnosti rada DIK-a, značajniju zastupljenost pripadnica ženskog pola na izbornim listama (predložili smo da na listi među svaka tri kandidata mora biti najmanje po jedan pripadnik manje zastupljenog pola), mogućnosti da jedan birač svojim potpisom može dati podršku jednoj ili više izbornih lista, u cilju jačanja političkog pluralizma. Takođe, naš tadašnji prijedlog je precizno definisao početak i kraj kampanje, zatim predložili smo duži vremenski rok za odlučivanje po prigovoru kroz obavezu donošenja Etičkog kodeksa organa za sprovođenje izbora od DIK-a i kroz potpisivanje izjave o prihvatanju kodeksa osigurali nepristrasnost, profesionalnost i neutralnost članova organa za sprovođenje izbora.

Radi se o veoma afirmativnim prijedlozima i ne mogu da razumijem razloge njihovog neprihvatanja od opozicionih partija. Ja se i dalje nadam da će sada svi koji na to imaju pravo učestvovati u radu Odbora. Ukoliko neko, iz bilo kog razloga odbije rad u Odboru, pronaći ćemo druge forme za usvajanje ili razmatranje svih ili dijela reformskih rješenja, kako ne bismo svi bili žrtve nečijeg inata ili namjere za opstrukcijom reformskih aktivnosti kad je izborno i drugo zakonodavstvo u pitanju.

Nastavljamo gdje smo stali, nema vraćanja

POBJEDA: Šta očekujete da će biti, nakon ulaska Demokrata u Odbor, sa već urađenim prijedlozima zakona? Očekujete li da se sada, u “dopunjenom” sastavu, posao vrati na početak?

GVOZDENOVIĆ: Ako krenemo sa analizom početaka izbornih reformi, moramo se vratiti desetak godina unazad. Ne počinju izborne reforme ovim sazivom Skupštine i ovim Odborom. Mi smo godinama unazad u kontinuiranom procesu prilagođavanja najboljoj praksi u izbornim procesima, a sad samo nastavljamo, na bazi preporuka OEBS/ODIHR-a i Evropske komisije. Odbor nastavlja ranije počete aktivnosti i ni o kakvom povratku unazad nema govora, iz dva razloga: prvo, nemamo vremena za povratak unazad, a drugo, moramo uvažavati ozbiljan rad mojih kolega poslanika, pridruženih članova iz reda akademske zajednice i civilnog sektora i Sekretarijata Odbora, kao i aktivnosti međunarodne zajednice, koji ne treba da bude anuliran bilo čijim novim članstvom u Odboru, iako smo zadovoljni što ćemo dobiti nove članove i kapacitete, ukoliko želimo da dođemo do dvotrećinske većine, moramo svi praviti kompromise.

Što se tiče Odbora, mi jedva čekamo da počne rad u radnim grupama i sa novim članovima. Do sada je puno odrađeno, a bilo bi bolje da je bila i opozicija.

Do sada je u Odboru urađeno jako puno. Oformljen je Sekretarijat od službenika Skupštine u kojem je 14 mladih profesionalaca koji svoj posao obavljaju veoma dobro, sa akcentom na stalnoj pomoći na unapređenju izbornih zakona u skladu sa preporukama OEBS-a. Napominjem da se u 56 od 57 zemalja članica sa tri kontinenta prate izbori i daju preporuke za unapređenje izbornog zakonodavstva. Razvijena je metodologija rada, odrađeno je 11 istraživanja na temu izbornog zakonodavstva za godinu (što je više od onoga što je urađeno u posljednjih deset godina u Skupštini), razvija se informacioni sistem i web platforma. Angažovali smo putem javnog konkursa i pridružene članove iz akademske zajednice i NVO sektora. Imali smo zavidnu komunikaciju i saradnju sa državnim institucijama koje su nam prilagale mišljenja i sugestije za unapređenje. Organizovali smo tri okrugla stola sa prezentacijama i imali studijske posjete Estoniji i Hrvatskoj. Kao rezultat tako intenzivnog rada, na kraju smo uspjeli da napravimo radne verzije nacrta zakona.

Sve ovo potvrđuje naše konstantne izjave za medije da se u radnim grupama radi u kontinuitetu i pored toga što, nažalost, opozicione partije nijesu našle za shodno da nam se pridruže i budu dio cijelog procesa u prethodnom periodu. Sada se otvara prostor za pitanje šta bi se desilo da mi nijesmo radili, da nijesmo sve ovo na vrijeme počeli da pripremamo? Da li bi stigli da u dogovorenom roku sve završimo? Naravno da ne bismo.

Ono što se može izvući kao zaključak jeste da na kraju imamo kvalitetnu platformu za dalji zajednički rad i unapređenje. Ne fali ni spremnosti za rad, a vjerujem da uz pomoć Sekretarijata i pridruženih članova Odbora, imamo znanje da posao dovedemo do kraja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
amo
Gost
amo

Nazdravlje nama ovaj ce duze biti u vlasti od pokojnog R.Kontica,onaj je iz Titovog vremena presao u Milovo.

Leart
Gost
Leart

E bolje da ste prazne te stolice ostavili no sto ste njih doveli

Komita
Gost
Komita

Tako mi tog odbora dje sjede plagijator becic sa apostolima i teroristi iz fronta

Liberal
Gost
Liberal

Uveo si demokrate u odbor i sad glume neko opozicionarstvo kao njima smeta nesto pa ih onda kao ti malo prozoves i to je to … Misija uspjesna,eto tvojih piona za stolom

Stefo12
Gost
Stefo12

Aoo brano ne foliraj,znano svi da su demikrate tvoji igraci

Nenad
Gost
Nenad

Vidi se ko je opljackao sve zivo a ko nije

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Ovaj je olicenje parole da zivimo bolje

stovelis
Gost
stovelis

Sve se vidi, sve se zna, samo da dospije na svijetlo dana. Pa ce neki u zspu a neki sturu u inozemstvo

Fileopg
Gost
Fileopg

osnovni problem opozicije je što su im śedalni dio tijela i džepovi u Crnoj Gori a glava u Beogradu i Moskvi…

Cipsy
Gost
Cipsy

Odje se jasno vidi da je pokretac ovog Odbora DPS i da sve do sad sto je radjeno je radjeno na njihovoj incijativi i u saradnji sa NVO, medjunarodnim organizacijama, a da opozicija nije prstom mrdnula!

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Važno da se vodi dijalog i da se dođe do mogućih zajedničkih rješenja. DPS ima takav interes, neka sad opozicija pokaže isto, ako joj je istinski stalo do reformi!

ines23
Gost
ines23

Jedini ovdje ko opstruiraju su ljudi iz redova opozicije, a predlagali su i oni Odbor za izmjenu izbornog zakonodavstva! E to je opozicija samo mlacenje prazne slame!

Vitinka
Gost
Vitinka

Opozicione partije nijesu nasle za shodno da se pridruže i budu dio cijelog procesa u prethodnom periodu za izmjene zakona. Mozete misliti sta bi se desilo da DPS nije radio, da nijesu sve ovo na vrijeme poceli da pripremaju? Da li bi stigli da u dogovorenom roku sve zavrse? Naravno da ne.

oliver14
Gost
oliver14

Niko iz opozicije koja je dio Odbora, osim ljudi iz DPS-a, ne kaze hajde da krenemo konačno da radimo, da se fokusiramo na sustinu i dodjemo do nekog prijedloga. A znaju ovamo da pricaju price a kad treba da se radi nema ih nidje nego im je lakse da bojkotuju!

Kosta
Gost
Kosta

Ucesce opozicije u izvrsnoj vlasti mora dobiti na izborima i nikako drugacije, sve drugo je mimo zakona!

goran1978
Gost
goran1978

Opoziciji je i cilj da prolongira rad Odbora svojim nedolaskom kako se ne bi referme izbnog zakonodavstva usvojile na vrijeme i onda njima eto opet alibi za poraz na sljedecim izborima!

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Ovaj je olicenje dps

Etix
Gost
Etix

Podrška za DF!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

df je isto sto i drps ….kad ih ne bude krenucemo naprijed

Jovan Berane
Gost
Jovan Berane

SNP je najbolji!

Sirena92
Gost
Sirena92

Pored ovakve opozicije nama neprijatelji i ne trebaju.

Cukkow
Gost
Cukkow

Bečić=Pajović

sokoddrenjina
Gost
sokoddrenjina

DF = Pajović

Jovan Berane
Gost
Jovan Berane

Snp je najbolji!

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

To sto opozicija ovoliko dugo nije dosla na vlast je posledica njihove nesposobnosti i nezalaganja za dobro gradjana. Sve to ljudi primijete i daju svoje misljenje u vidu glasa na regularnim izborima, na kojima opozicija ubjedljivo izgubi svaki put!

Rafaello
Gost
Rafaello

Opozicija je za opstrukciju, mislim da oni i ne znaju sto je to rad.

Iskra95
Gost
Iskra95

Dps ce uvijek imati moju podrsku, jer sam svih ovih godina vidio da opozicija nista korisno za nas nije uradila, da nije u stanju ni opstinu da vodi, a prepucavanje preko medija izmedju opozicionih lidera su postali dio nase svakodnevnice. Takvi politicari nam nijesu potrebni.

Marvel
Gost
Marvel

Onobsu opozicija botu, pa sta mogu da urade?

Kinez
Gost
Kinez

Jasno je da Dps preduzima sve mjere kako bi odbor funkcionisao, tako da kao najozbiljnija partija jedina i zasluzuje nasu podrsku i povjerenje.

Enesa
Gost
Enesa

Kako sijes, tako i zanjes. Samo da se opozicija ne slogira posle izbora, jer gradjani su i sami svjesni njihove nesposobnosti i nestrucnosti.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Opoziciji je oslacao placeni nerad, pa sad pokusavaju da ometaju i odbor u radu, nista cudno za grupu nesposobnih politicara.

InesBD
Gost
InesBD

Ne treba im pridavati na znacaju kad nece da rade posle neka se ništa ne zale

Marelica
Gost
Marelica

Opozicija i sama zna da posle brojnih kikseva gube postepeno podrsku gradjana, a izbori se blize, sto je doprinjelo rastu njihove frustracije i mrznje prema Dps-u.

Prepelica
Gost
Prepelica

Opozicija nikad nece doci na vlast pa da urade ne znam sta. Sav trud im je uzaludan

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Zadnje tri godine gradjani su imali priliku da vide nastojanje i trud Dps-a da opoziciju nagovore da pocnu da postupaju odgovorno prema gradjanima i da obavljaju svoje radne zadatke. Opozicija je izgubila podrsku veceg broja glasaca, upravo zbog njihovog nerada.

Bigi
Gost
Bigi

Brano ubi nas 30 godina reformisanjem iz drzavnog vlasnistva u privatne dzepove.

Planinka
Gost
Planinka

Ovakvo ponašanje i nerad opozicije stvarno prevazilazi sve granice

marta
Gost
marta

Opozicija je samo obicni skup neradnika nista drugo.

Unico
Gost
Unico

Sta ova opozicija uopste radi? Osim sto samo narod poziva na bojokote. Platu primaju ali ne znam za sta

Minja
Gost
Minja

Kad nije po njihovom opozicija odma napušta sjednicu…

Srna
Gost
Srna

To sto napuštaju sjednicu samo govori o njihovoj neprofesionalnosti

Dakica
Gost
Dakica

Opozicija osim lazi i manipulisanja nista pokazala nije, ko je lud da ih glasa

CiciMici
Gost
CiciMici

Ko o cemu opozicija o tehnickoj vladi. Da li su oni normalni

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Dok DPS ne ostrani ovakve stetocine necemo napredovati. Vlasnik Fjorda sto je trebao da radi hotel 2005 je rekao da mu je licno ovaj trazio reket od 3 miliona da bi mogo ista da pocne da radi.

Azra01
Gost
Azra01

Oce opozicija vlast pa oce. Svjesna je cinjenice da je na izborima nikad dobila ne bi,jer nemaju niciju podrsku

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Zamagli mi dispaly kad Branovu sliku otvorim 😂

onajkopunozna
Gost
onajkopunozna

Vi ste vas reformisali i to odavno i svakim danom se sve vise reformisete,pa se i vasa djeca reformisu,ali neka ste ,kad nema naroda.

Roćko penzioner
Gost
Roćko penzioner

Kažu ljudi da je njegova koverta bila najdeblja sinoć.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Izuzetno dobar sa duškom kneževićem da je moj imenjak (šćepan mali) na vlasti duži niz godina ti bi drljo po spužu

Bigi
Gost
Bigi

Mozda je bibliju darivao.

Send this to a friend