Politika

Hadžić: Bez ekonomske slobode nema ni bilo koje druge

Novonastali ambijent nakon promjene vlasti otvara prostor ka snažnom ekonomskom zaokretu i inovativnim promjenama u vođenju ekonomske politike naše države jer neće biti ni slobode govora ni slobode štampe, građanskih prava ako ne bude  ekonomske slobode, kazao je Seid Hadžić iz koalicije “Crno na bijelo”.

On navodi da je ekonomija najbolji filter pomoću kojeg možemo razlučiti prave od lažnih prijatelja države.

“Stoga je veoma bitno donijeti ozbiljne mjere, urgentno i neodložno, koje neće odmah na početku biti vidljive kao napredak ali će biti temelj i uslov za razvoj u periodu ispred nas. To što smo mala zemlja može biti i velika prednost. Najbogatije zemlje u svijetu su male zemlje. Kao sto je to slučaj sa Švicarskom, Luksemburgom, Singapurom, Monakom, Kanalskim ostrvima, Emiratima, Brunejima itd. Crnu Goru je moguće dovesti i do tog stepena razvijenosti. Odgovornim i inovativnim postupcima nove vlade, eventualnim  poreskim olakšicama i jednostavnom administracijom može se munjevito dovesti do povećanja  stranih investicija i stabilizacije unutrašnje ekonomije”, kazao je on.

Hadžić naglašava da svaka promjena ima i opstrukciju pa stoga, smatra, neće biti lako iskorijeniti prisutnu korupciju i nepotizam ali kao protutežu svemu tome država mora da potpomaže znanje jer samo se na znanju može zaraditi.

“Najbolje studente i najbolje reprezente svoje struke uključiti u proces ozdravljenja privrede i društva a Vlada da ima ulogu igrača koji dodaje loptu iz kornera dok oni potkovani znanjem poentiraju. Trebamo se pozabaviti ekonomijom ove države na najpošteniji način i donijeti strateške odluke za ozdravljenje naše ekonomije a ne ići logikom kako je to do sada bilo „odlaganje neminovnog kraha“ čime se stvarala iluzija održivosti takvog sistema, a posljedica te iluzije je potpuno poremećena privredna struktura Crne Gore”, istakao je on.

Dodaje da buduća Vlada mora biti prepoznata prije svega kao podrška malom i srednjem preduzetništvu kao okosnici razvoja ali i biti prepoznata kao stabilna i jaka podrška start up preduzetništvu.

“Dakle, novi sistem bi podrazumijevao i to da nema institucionalne opstrukcije, tj. podrazumijevao bi da nova vlast bude posvećena zaštiti tržišnog sistema. Svjedoci smo bili prethodne vlasti i pljačkaških piramidalnih sistema koji su zapošljavali ogroman broj radnika na izmišljenim i dobro plaćenim radnim mjestima u javnom sektoru. Zauzvrat, ti lažno zaposleni radnici su pljačkašima ponudili svoju lojalnost, neznanje ili ćutanje. Nasuprot ovoga, mladi ljudi u našoj zemlji željni dokazivanja i željni poštenog rada moraju dobiti podršku vlade uz pruženu pomoć i olakšane procedure ka implementaciji njihovih biznis ideja”, smatra Hadžić.

“Dakle promijeniti odnos „odlaganje neminovnog kraha“, podvući crtu, suočiti se sa trenutnim ekonomskim stanjem u Crnoj Gori, kvalitetom odgovoriti na kvantitet, biti spremni na težak rad i na nepokolebljivu žrtvu i u konačnici dočekati neizbježni napredak uz poštivanje svih ovih uslova”, zaključuje on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suzana
Gost
Suzana

O kakvoj ekonomiji pricate, sa 4 mandata. Bice kako oni hoce. Vec vidite.

Delboj
Gost
Delboj

Ma sigurno cete naci na odziv sto se tice teskog rada… Brzo cete da vidite da je Mili i bio predobar za ovaj narod. Jos sad kad nas izbace iz Nato-a…

MPT
Gost
MPT

S ovom dosadašnjom vladom bili smo ubjedljivo ispred Srbije i ostalih zemalja regiona ZB, a odmah iza Slovenije i Hrvatske. To govore provjerljivi ekonomski parametri poput BDP-a po glavi stanovnika. E ajde vas da vidimo. Kladim se da će nas Srbija prestići u roku od godinu dana, nakon 14 godina debelog zaostajanja!

Send this to a friend