Politika

Hajduković: Đukanović u roku od sedam dana da podnese ostavku

Naučnik Dragan S. Hajduković uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, kojim ga je pozvao da u roku od sedam dana podnese ostavku na mjesto predsjednika Crne Gore i sve funkcije u Demokratskoj partiji socijalista.

Pismo Hajdukovića Đukanoviću prenosimo u cjelosti.

Kao što dobro znate, piše Vam Crnogorac koji uvijek (bez obzira na ličnu štetu koju mu to donosi) kaže ono sto misli, a ne ono sto drugi vole da čuju.

Prošlo je 14 godina od referenduma na kome se Crna Gora ponosno vratila među države svijeta.

Imali ste istorijsku šansu da za 14 godina od Crne Gore napravite jednu od najboljih država Evrope i svijeta i ostanete u istoriji kao najveći i najuspješniji vladar Crne Gore svih vremena. Nažalost, to se nije dogodilo. Ogorčen sam rezultatima rada Vaše vlasti, ali nije vrijeme, a nije ni ljudski, novim kritikama, otežavati situaciju nekoga ko je već u nevolji. Jedino ću podsjetiti, da oštre kritike Vašoj vlasti upućujem već niz godina. Upozoravao sam, da je kvalitet države najbolja odbrana države. Upozoravao sam da su oni, koji prave katastrofalno lošu državu, veća opasnost za opstanak Crne Gore, od direktnih neprijatelja našeg postojanja. Na nesreću, događaji tokom proljeća i ljeta ove godine, su pokazali koliko sam bio u pravu. Crna Gora je dovedena na samrtničku postelju i na prag nestajanja.

Kao najbolje rješenje predlazem sledeće:

Prvo, da odmah i zauvijek, dostojanstveno odete u političku penziju; preciznije, da u roku od 7 dana podnesete ostavku na mjesto predsjednika Crne Gore i sve funkcije u Demokratskoj partiji socijalista.

Drugo, da zajedno sa Vama u političku penziju odu i sve vodeće ličnosti DPS, da odu svi koji su od referenduma do danas, ukupno 12 ili više godina, bili poslanici u Skupštini ili članovi Vlade, ili i jedno i drugo.

Vaša partija bi puno ojačala i znatno bi porastao njen ugled kod građana, kada bi u roku od 30 dana, bila oslobođena velikog broja “vječitih” kadrova. Ovakav potez bi preporodio Vašu partiju i doveo je u neuporedivo bolju poziciju za razgovor i saradnju sa drugim parlamentarnim partijama. Ne pišem ovo zbog Vaše partije nego zbog dobra duboko podijeljene Crne Gore.

Vjerujem da bi Vaš odlazak u političku penziju, doprinio da u političku penziju odu i svi lideri opozicije, koji su do sada bili poslanici 12 ili više godina. Odlaskom svih učesnika dosadašnjih (14 godina dugih) sukoba, stvorili bi se uslovi za bolje odnose u novoj Skupštini. Veoma je važno za Crnu Goru, da nova Skupština bude oslobođena starih sukoba, sa korektnim odnosom 41 poslanika nove vlasti i 40 poslanika nove opozicije, a to je moguće jedino odlaskom “vječitih” poslanika.

Gospodine predsjedniče, ne zbog Vas, nego zbog građana koji će čitati ovo pismo, moram reći sledeće. Da je sreće, partija URA, bez koje niko nema većinu, bi tražila i od vlasti i od opozicije da uđu u Skupštinu oslobođeni “vječitih” poslanika, čime bi se osigurala ne samo kvalitetnija saradnja u Skupštini, nego možda otvorila vrata za pokušaj formiranja Vlade nacionalnog jedinstva i spasa. Vjerujem da bi URU u ovome mogli podržati albanski poslanici, poslanici Bošnjačke stranke, SD i SDP.

Gospodine predsjedniče, pokažite mudrost i dostojanstvo, a prije svega brigu za Crnu Goru. Ovo je jedini način, da Crna Gora iz sukoba izađe jača, a ne slabija, a istovremeno bi i Vi značajno podigli Vaš ugled. U normalnim uslovima dovoljno je priznati poraz kao što ste uradili juče, ali u sadašnjoj situaciji treba uraditi mnogo više.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Na koji si sad eksperiment?
Odmori i pusti se filozofiranja.

Gora jedina
Gost
Gora jedina

Neostvareni Predsjednik Hajduković

zorka
Gost
zorka

zasto bi podnosio doktore…neka izdrzi mandat do kraja a mozda i ovi ne budu na vlast..dvidjecemo ko ce s kime..bolje i milo nego cetnici

Caro
Gost
Caro

vidji ovoga… ahahahahahahah.. a tebe za potpredsjednika vlade….. ahahahahahahaha

Tako nekako
Gost
Tako nekako

Za većinu stvari je u pravu. A što da podnese ostavku? Kohabitacija je logična posledica odvojenih slupštinskih i predsjedničkih izbora. Najbliži primjer trenutno je u Hrvatskoj. Ili da se promjeni zakon, pa da Predsjednika bira Skupština, a ne narod.

Yerry
Gost
Yerry

Ako Djukanović pomisli da da ostavku na sve funkcije i da se povuče iz političkog života. Onda bi zbog svojih glasača trebao ući u koaliciji sa Dritanom i predati mu našu lijepu Crnu Goru. A to bi trebao uraditi samo zbog ovih trobojki Koi bi crnu goru nazad sa srbijom. Sa tim potezom bi zapečatio sudbinu i prosrpskim liderima i… Više »

Sale
Gost
Sale

A jel ce i popovi u penziju, pa da dodju neki koji se nece baviti politikom i asimilacijom nego verom? A da o tome se ne odlucuje u CG….

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..Bravo Naučniče i veliki i pravi Crnogorcu…Uvjeren sam da će konačno u novoj Crnogorskoj Vladi, biti otvorena vrata ovakvim ljudima..Živjela Crna Gora ..Živio Dragane Hajdukoviću.

Dobar dan
Gost
Dobar dan

Jako je inteligentan i dobronamjeran čovjek. Mada Crna Gora jeste napredovala od onih 90-ih kad je profesor Hajduković govorio da uzor treba da nam bude Kostarika i da je sustignemo. Baš sam zapamtio to iz svog djetinjstva. Kostarika je sad iza Crne Gore u svakom ekonomskom parametru. Eto koliko je očajno bilo tokom 90ih. Maštali smo o sustizanju Kostarike tada.

Sloboda
Gost
Sloboda

Samo mi nije jasno u svemu obome zasto bi neko iz opozicije dao ostavku zbog lose vlasti koju su konacno srusili? Srusili su Vlast ljudi otrijeznite se a ne cg..posle 2-4 god cemo opet birati al bar posteno pa tad mizete glasati konacno i za neciji ekonomski program..a ko voli nek glasa i za nacionalane partije. Nije smak svijete bez… Više »

Cetinjski
Gost
Cetinjski

Profesore, kao i uvijek od Vas, napisano nešto što je najbolje rješenje za našu državu. Ko razmišlja glavom, razumjeće.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Држи се науке.

Anika
Gost
Anika

Hajdukovicu nisu sve ovce na broju… Mozda i Crna Gpora da ode u politicku penziju?

Vazda
Gost
Vazda

Najbolje još i četnik neki predsjednik da bude! Nećeš taj film gledati sugrađaninu, no se ostavi otvorenih pisama i prazne priče! Uradi nešto konkretno ako možeš!

mne mne
Gost
mne mne

brawo

Zeljko
Gost
Zeljko

Bravo Hajdukovicu

Pero
Gost
Pero

Jeli Milo procitao pismo, mi jesmo.

Njegoš
Gost
Njegoš

Đukanović je predsjednik još dvije godine, zašto bi podnosio ostavku?? Tražili ste slobodnu državu kriminala, gledajte.

Dzek
Gost
Dzek

Jos 3 godine.

Dinno
Gost
Dinno

Hajduković se preporučije za Predsjednika.

Radosav
Gost
Radosav

Odlican tekst

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Bavi se ti naukom,ostavi se politike.

Prodan
Gost
Prodan

Ruski covjek od 2013

Jedna CG
Gost
Jedna CG

Ene ,ovaj je još među civilizaciju

Penzioner
Gost
Penzioner

sto velis to

Vazda2020
Gost
Vazda2020

Časti mi moje nije ovo loše napisano,samo stom razlikom da treba da odu ovi gubitnici iz dps i sd,a ovi drugi ,a posebno koji su uprkos svim dps podmetanjima, nedaćama i preprekama,krađi,prevarama i svemu drugome,dobili izbore,nisu obavezni da odu,već su u obavezi da sada rade u prvom redu na tome da se svi izmirimo i da napokon ekonomski ojačamo i… Više »

Miloš
Gost
Miloš

ne interesuje nokoga tvoje mišljenje

Drago1
Gost
Drago1

Bravo. Svaka čast. A i ljudski bi bilo.

Send this to a friend