Politika

Han: Sve partije da se uključe u rad Radne grupe

Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je u intervjuu za Pobjedu da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad Radne grupe koja će se baviti izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Veoma pažljivo pratimo događaje vezane za skupštinsku radnu grupu i radujemo se njenom formiranju. Ova adhok parlamentarna struktura, trebalo bi da počne sa radom što prije, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog miješanja u Savjet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rješenja za izbor članova Sudskog savjeta i rješavanje pitanja lokalnih izbora”,  rekao je Han.

Komesar za proširenje je govoreći o evropskim integracijama naveo i da Zapadni Balkan nikada nije bio visočije na evropskoj agendi, te da bi Crna Gora trebalo da iskoristi taj trenutak.

“U februaru ove godine Evropska komisija usvojila je strategiju za Zapadni Balkan, jasno potvrđujući da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan. Evropska perspektiva regiona je ponovo potvrđena na samitu Zapadnog Balkana u maju u Sofiji, koji je bio prvi takav samit od Soluna prije 15 godina. I ranije ovog mjeseca, predsjednik Junker se prisjetio važnosti naše posvećenosti Zapadnom Balkanu u svom posljednjem govoru pred Evropskim parlamentom. Ovo je istorijski trenutak za Crnu Goru, zemlje Zapadnog Balkana, regiona i Evrope. Ali sada, je na Crnoj Gori da iskoristi taj trenutak. Predstojeći izbori za Evropski parlament to neće promijeniti. Kao što sam već rekao u više navrata, stvarni proces pripreme za članstvo u EU je važan kao i krajnji cilj, koji obezbjeđuje: čistiju vodu, bolji vazduh i bezbjedniju hranu”, poručio je Han

Prema njegovim riječima, Crna Gora je dobro napredovala u pregovorima o pristupanju. Otvaranje poglavlja znači ući u intenzivan period rada.

“Trenutno ostaje da se otvore dva poglavlja. Poglavlje 27 o zaštiti životne sredine trenutno je u Savjetu EU u iščekivanju sporazuma zemalja članica. U poglavlju 8 o konkurenciji, Crna Gora radi na ispunjavanju uslova za otvaranje i sada je posebno važno učiniti nezavisni organ državne pomoći potpuno funkcionalnim. Ali u ovoj fazi je prerano reći kada bi ovo poglavlje moglo biti otvoreno. Pregovori će se nastaviti po principu sopstvenih zasluga. Zato je sada lopta u rukama Crne Gore”, kazao je Han.

Ističe da Evropa nije ta koja insistira na vladavini prava, kao ključnom uslovu za ulazak u EU, već to zahtijevaju i crnogorski građani.

“Napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava, pokazan konkretnim rezultatima na terenu, i dalje će određivati ukupan tempo pristupnih pregovora. Pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju sa Crnom Gorom očekujemo konkretne rezultate reformi koje su preduzete u ovoj oblasti, vidljive građanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija. Primijećen je neki napredak tokom ljeta, na primjer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Međutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava”, rekao je Han.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

NISAM SRBIN

Valorizacija
Gost
Valorizacija

Onda mora da si pokojni Ve$a?

Randolf
Gost
Randolf

Ovo je sve rekao neko iz SDP-a prije par dana, pa nijeste prenosili u Pobjedi?

VISITOR
Gost
VISITOR

PRESELI SE KOD NAS,DA NAM NE SOLIS PAMET NA DALJINU,KUMIM TE BOGOM.

Hulijo
Gost
Hulijo

Ugasite svjetlo.

PG-BG
Gost
PG-BG

Valjda ce dps sada morati da pristane na uslove EU.Morace da odustane od dosadasnjeg načina kradje izbora,sto znaci baj,baj….uz sve to Brisel je jasno i glasno rekao da sa Milom CG ne može u evropu,to je u predhodba bva dana tema u svim svetskim medijima osim u CG,sve jasno kao dan ,došao kraj diktature.Krajnji rok pada rezima izbori u 2019,naredba… Više »

Hausi
Gost
Hausi

Ooo, sad će Aleksa i Dritan da poviju uši.

Mujo
Gost
Mujo

Razumijes li ti sta to Han trazi od Crne Gore.Isto sto i Aleksa i Dritan.Prema tome neka Milo podvije rep,nadmudrise ga ova dva srednjoskolca!

PG-BG
Gost
PG-BG

Aleksa i Dritan ,buduca vlast u CG…..dps sendvič vojska na aparatima,zapad rekao NE njihovom vodji,ćao diktaturo,dolaze nam bolji dani ako Bog da….

pg bg
Gost
pg bg

Da bi bili vlast mora da imaju glasove, a o i ih nemaju, vidjeli smo na lokalnim.

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Vazda je u CG po neki Han koji vedri i oblaci a u svojim zemljama su nesto kao zamjenik presjednika mjesne zajednice u naselju na periferiji nekog manjeg grada.

Send this to a friend