Politika

HN: Dvoje mrtvih izbrisano iz biračkog spiska

Iz biračkog spiska za Opštinu Herceg Novi Ministarstvo unutrašnjih poslova je od raspisivanja lokalnih izbora izbrisalo dvije osobe za koje je utvrđeno da su preminule. Iz MUP-a su za „Dan” saopštili da taj resor, u skladu sa obavezama definisanim Zakonom o biračkom spisku i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, redovno sprovodi aktivnosti iz svoje nadležnosti na ažuriranju i tačnosti podataka u biračkom spisku.

„Ističemo da je, od kada su raspisani lokalni izbori za odbornike u Herceg Novom, pojačan upravni nadzor nad radom Područne jedinice u toj opštini, nad zakonitošću upravnih akata, provjere tačnosti podataka u biračkom spisku, putem slučajnog uzorka kroz uvid u registar prebivališta, po zahtjevima za izdavanje lične karte i kroz uvid u registar rođenih. Brisanje umrlih lica iz biračkog spiska je aktivnost koja se sprovodi u kontinuitetu. U prethodnom periodu, ministarstvo je dodatnim i vanrednim angažovanjem vršilo provjere za kategoriju starijih lica u Herceg Novom i u Crnoj Gori. Utvrđen je određeni broj lica čiju smrt ovlašćeni subjekti nijesu prijavili. U kontaktu sa naslednicima preminulih uspješno je sproveden niz upravnih postupka. Ova lica su upisana registar umrlih i brisana iz biračkog spiska“, saopšteno je iz MUP-a.

Iz tog vladinog resora ponovo su pozvali građane i druge ovlašćene subjekte da izvršavaju obavezu i prijave činjenicu smrti.

Prema najnovijim podacima MUP-a, u birački spisak za Opštinu Herceg Novi, na dan 6. april, upisano je 24.950 građana sa pravom glasa.

„Broj birača koji su odjavili prebivalište iz Opštine Herceg Novi poslije 24. februara 2017. godine je 15. Broj birača za lokalne izbore za Opštinu Herceg Novi kojima je poslije 24. februara ove godine promijenjeno biračko mjesto je 21. Broj birača za lokalne izbore za Opštinu Herceg Novi koji imaju samo staru ličnu kartu je 256. Bez dokumenata je 46 birača od kojih je 18 mlađe od 22 godine“, navodi se u podacima MUP-a dostavljenim redakciji „Dana”.

Iz MUP-a su apelovali na građane Herceg Novog koji nemaju novu ličnu kartu ili pasoš da ih pribave kako bi mogli da ostvare biračko pravo na predstojećim lokalnim izborima.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova će i ubuduće biti u funkciji građana, raditi transparentno, otvoreno i neposredno sarađivati sa građanima Crne Gore po ovom, ali i po drugim pitanjima od njihovog interesa“, zaključuje se u dopisu MUP-a dostavljenom na pitanja vezana za njihove aktivnosti na planu ažuriranja biračkog spiska u susret glasanju za novi saziv hercegnovskog parlamenta.

Lokalni izbori u Herceg Novom biće održani 7. maja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

A nemojte ih brisat to je pokojnicima jedina prilika da se pojave među žive!

Send this to a friend