Politika

Husović: Crna Gora je svjesna svojih obaveza u procesu pristupanja EU

Država Crna Gora je svjesna svojih obaveza u procesu pristupanja EU i svih otvorenih pitanja kojima se moramo pozabaviti u narednom periodu, poručio je potpredsjednik Vlade Rafet Husović na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem neposredno nakon njegovog dolaska u Podgoricu.

Husović je poželio dobrodošlicu komesaru Verhelju uz očekivanje da će njegova posjeta dati novi inpuls aktivnostima pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Smatram da svi politički i društveni akteri na javnoj sceni moraju dati dodatni doprinos i napor u ispunjeju obaveza i da će sve to uz pomoć partnera iz EU rezultirati ostvarenjem konačnog cilja, a to je pristupanje Crne Gore zajednici najrazvijenih zemalja u Evropi. Ovdje moram naglasiti da i dalje postoje odrđene snage u Crnoj Gori, kao i van nje, koje uporno opstrujiraju ove procese, a naročito nakon učlanjenja Crne Gore u NATO alijansu”,  kazao je Husović.

Komesar Varhelji je istakao da je njegova posjeta pravi signal da EU želi da zajednički radi sa Crnom Gorom u procesu njenog pristupanja.

“Poznat je moj stav, da će učiniti sve da bar jedna država pristupi Evropskoj uniji tokom njegovog mandata. Danas sam tu da prenesem tu poruku, da želimo da sarađujemo ali i da to znači puno više rada i zalaganja u ispunjenju obaveza”, istakao je Varhelji.

Sagovornici su se saglasali da je potreban ozbiljan dijalog unutar institucija države Crne Gore kako bi se prevazišla trenutna situacija i kako bi Crna Gora što prije nastavila svoj evropski put.

Send this to a friend