Politika

Husović: Nije bilo zvaničnog poziva da uđemo u vlast

Manjinska vlada, koju bi iz redova opozicije podržale i druge proevropske i prograđanske partije, obezbijedila bi potrebnu proevropsku dvotrećinsku većinu u parlamentu, čime bi se deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda, kazao je u intervjuu za Dan Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke.

On je istakao i da zvaničnog poziva za ulazak manjinskih partija u vlast još nije bilo, osim preko medija i dodao da je ponuda koju su nedavno predoči li Demokratskoj Crnoj Gori bila realna, iskrena i politički korektna od strane BS-a.

Komentarišući izborni rezultat na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 30. avgusta, Husović je kazao da može biti samo ponosan jer su osvojili 35 odsto više glasova nego 2016. godine. Poručio je i da je zadovoljan položajem Bošnjaka trenutno, da su povećali zastupljenost u institucijama ali da na tome još treba da se radi jer to nije, kako je kazao, ni blizu procentu srazmjerne zastupljenosti. Husović je i osudio dešavanja oko izbornog dana vezano za bošnjački narod, posebno u Pljevljima, ali i u drugim gradovima.

Kako komentarišete sveukupna postizborna dešavanja u Crnoj Gori, a kako ona koja se tiču napada na bošnjački narod posebno na sjeveru?

Husović: Crna Gora je demokratska zemlja i to je pokazala i tokom ovog izbornog procesa. Izborni dan je prošao mirno, nismo imali osporavanja rezultata izbora i to govori da kao društvo sazrijevamo.

Sa žaljenjem ističem da smo imali seriju napada na Bošnjake i objekte Islamske zajednice u nekoliko gradova, a posebno je to bilo izraženo u Pljevljima, gdje smo imali direktne prijeteće poruke upućene Bošnjacima u ovom gradu. To je nedopustivo, Bošnjaci u ovom gradu se jesu uplašili, jer im se prijetilo Srebrenicom. Sve to je rezultat jedne atmosfere straha koja je od početka godine uperena uglavnom protiv Bošnjaka u Pljevljima, Beranama i još nekim sredinama. Bošnjaci su dio društvenog bića Crne Gore i niko nema pravo da im ugrožava pravo na život.

Već ste imali sastanke sa partijama koje čine novu vlast. Da li to znači da ćete biti dio nove vlade ili još uvijek razmišljate i od čega će ta odluka zavisiti? Jeste li u tom pravcu već postavili neke uslove i koje?

Husović: Svjedoci ste da je putem medija bilo poziva manjinskim partijama da uđu u vlast. Ipak, zvaničnog poziva nije bilo. Mi smo imali jedan susret sa delegacijom Demokratske Crne Gore, gdje smo razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj situaciji. Smatrajući da Demokrate, kao jedna ozbiljna prograđanska politička opcija, na osnovu ostvarenog izbornog rezultata zaslužuju da budu okosnica nove vlade, ponudili smo predlog manjinske vlade, u kojoj bi osim njih bili još i koalicija Crno na bijelo, sa ili bez manjinskih partija.

Ovakvu ponudu smo uputili, jer su Demokrate i koalicija Crno na bijelo jasno poručile prije izbora da neće saradnju sa DPS-om. Mislim da je u ovom momentu ova ponuda realna, iskrena i politički korektna od strane BS-a.

Manjinska vlada, koju bi iz redova opozicije podržale i druge proevropske i prograđanske partije, obezbijedila bi potrebnu proevropsku dvotrećinsku većinu u parlamentu, čime bi se deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda.

S obzirom na to da ste prethodno bili dugogodišnji, takoreći, tradicionalni partner sa DPS-om, da li ste i sa njima imali sastanke nakon izbora u cilju nastavka saradnje i da li su vam već iznijeli neku konkretni ju ponudu?

Husović: Naša saradnja sa Demokratskom partijom socijalista datira još od vremena nakon referenduma, i kada nismo bili dio vlasti. Zajedno smo sa ostalim partnerima radili na u čvršćivanju pozicije Crne Gore na međunarodnom planu, postali smo članica NATO-a, koračamo ka EU.

U okviru evropskog bloka, koji sačinjavaju dosadašnji koalicioni partneri, razgovarali smo o različitim modelima djelovanja u narednom periodu. Smatram da će jedinstveni evropski blok biti garant očuvanja Crne Gore kao građanske države.

Kakav je položaj bošnjačkog naroda trenutno i šta je to što bi trebalo promijeniti u nare dnom periodu, i na čemu ćete insistirati?

Husović: Položaj bošnjačkog naroda značajno se popravio u odnosu na vrijeme prije referenduma za nezavisnost Crne Gore. Mislim da je BS tome dala ključni doprinos, naravno, sve u saradnji sa našim partnerima. Bošnjaci su danas integrisani u institucije sistema Crne Gore. Nije to dovoljno, još uvijek smo daleko od procenta srazmjerne zastupljenosti, ali je svakako napravljen progres u ovom dijelu.

Država Crna Gora je u prethodnom periodu znala da cijeni žrtvu koju su Bošnjaci kao narod podnijeli u prošlosti. Želim da vjerujem da će pozitivan odnos prema svim ovim pitanjima ostati i dalje, kako bi Crnu Goru sačuvali kao građansku i multietničku državu.

Kako ste zadovoljni rezultatima izbora koje je vaša partija postigla, a kako sveukupnim rezultatima?

Husović: Gledajući rezultat Bošnjačke stranke, mi smo ponosni. Osvojili smo skoro 16.500 glasova, što je za 35 odsto više nego 2016. godine. Na neki način, to je potvrda naše ispravne politike koju smo vodili u prethodnom periodu, gdje smo dali pečat svim značajnim projektima naše države, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu.

Drago mi je što su Bošnjaci ovoga puta kao nikada do sada glasali svoju stranku i na taj način nam poslali jasnu poruku u kojem pravcu da nastavimo našu politiku u narednom periodu. Mi smo tokom ranijih izbornih ciklusa imali i podršku naše dijaspore. Ipak, ovoga puta zbog korona virusa, ali i zbog prijetnji nekih funkcionera Demokratskog fronta, dijaspora nije došla. Tako smo imali situaciju da je najmanja izlaznost bila upravo u opštinama gdje žive pripadnici manjinskih naroda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
plav
Gost
plav

E moj Husovicu.Bojim se da te nece vise zapadnut ni novu godinu da cekas sa vlastima , a ti bi da budes dio vlasti

Bubamara
Gost
Bubamara

Zaboravili ste 2006 godine, čiji su se glasovi čekali i čiji su glasovi presudili? E neka ste…. Ako BS ne uđe u Vladu, za 10 godina u Crnoj Gori će te brojati sitno. Sva muslimanska omladina će poći, vama neka ostane bijela kuga i mržnje do Triglava. Rafetu Husoviću vječno hvala.

mirela
Gost
mirela

Da Bog da ga nikad ne dobili, vas je DPS stvorio i gori ste od njega, da imaju bar malo pameti ovi iz nove vlasti nebi trebali nikada da vas uzmu u vlas, jer svakako imaju ispravne predstavnike bosnjaka u vladti a to je spp. Od vasih nepismenih kadrova se nije moglo zivjet, ako vas pozovu ovi novi onda jadni… Više »

Crveno srce
Gost
Crveno srce

Toliko si pismena, da si tri recenice u jednu sastavila. 😭

Kolasin free
Gost
Kolasin free

Bas je demokratski, eliminisati volju Srba koji ce nakon popisa ciniti preko 40%, a zastupljeni u organima 0%.
Dobro su to zamislili iz BS-a, ali ce biti pomjeranja po procentualnom sistemu zastupljenosti, svih pa i Srba i Bosnjaka !

Monarch
Gost
Monarch

Opozixija vam je nudila mjesto premijera kollko se sjecam.Odbili ste i ponovo sa Milom odoste.Sad daj sta das samo da sacuvamo pokradeno.Nemoze.

Nista sad
Gost
Nista sad

Ahhahahahahah

Orson Vels
Gost
Orson Vels

U novu Vladu Crne Gore treba da udju eksperti bosnjacke nacionalnosti koji zive u svijetu da pomognu svom narodu i Crnoj Gori, a ne klijentelisticka i nepotisticka stranka!!!
Oni takvim ljudima samo treba da daju podrsku u parlamentu a da ne ucestvuju u vlasti, sto bi za njih bilo ljekovito…

Kanata
Gost
Kanata

Neće ga ni biti kad se tako ponašate. Umjesto da ste zahvalni pobjednicima što vam daju vlast koju nijeste osvojili, vi hoćete da ucjenjujete da sami vladate. Šiš, šišnjari jedni.

HusoMuso
Gost
HusoMuso

Ne no cemo vas moliti. Ne znam koji ste to faktor.

Mongro
Gost
Mongro

Bilo bi interesantno čuti tvoje mišljenje u slučaju da ti i članovi tvoje porodice dožive poniženja i prijetnje kojima su izloženi obični građani pripadnici bošnjačkog i muslimanskog naroda u CG?! Onda bi bilo zanimljivo čuti kako razmišljaš? Ovako je više nego jasno da ne slušaš glas naroda, već lični interes, zadržati moć i privilegije koje imaš.

Necu u sk
Gost
Necu u sk

Kada porastem glas cu vam dati samo idite umijesto mene u skolu

D Bar pištolj 7
Gost
D Bar pištolj 7

Kako su uživali 14 godina 😅😅😅

Support
Gost
Support

Neće ga ni biti, nadam se. Osmana Nurkovića više ne možemo gledat.

Mrgud
Gost
Mrgud

Svi bi sa se uhljebe dobro .briga njih za nas sirotinju
.svi smo mi na balkanu braca .i ne dakte da nas zavade ..ne idite za politicarima
.razmisljajte malo svojom glavom . .niko nije ugrozen .

Kuvar
Gost
Kuvar

09.09.2020 citat: g-dina Dritana Abazovica

Ali ako neko misli da ce sada nekim sitnim trgovinama uspjeti da se zastiti od onoga sto je radio mozda ne 30god,ali 15 god zajedno sa vladajucom partijom,onda mislim da nije bas u pravu,imam tu vrlo principijelan stav,svaka dobra namjera i model je dobrodosao

Kuvar
Gost
Kuvar

09.09.2020 citat: g-dina Dritana Abazovica

Cisto da bude jasno,ja vidim iza toga neke druge namjere,ali u svakom slucaju mi ostajemo vrlo principijelni oko toga da se manjinske partije a i neke druge partije i neke druge partije prikljuce,podrze i ovo je vlada svih gradjana ….

Kuvar
Gost
Kuvar

09.09.2020 citat: g-dina Dritana Abazovica

Ako neko misli da je mogao da kupuje glasove,da uzima stanove i sa gradi na divlje,i da se sklanja iza toga sto je neka politicka opcija,i da sada treba da ga zastitimo,ja to ne mislim govorim licno u svoje ime i vrlo sam principijelan oko toga…

ŠimeKO
Gost
ŠimeKO

Manjine uvijek treba da budu u vlasti. Jedini razlog neulaska vidim u ucijenjenosti i korumpiranosti lidera manjinskih partija. Čast izuzecima!

Marko
Gost
Marko

Vas predlog je najbolji ako zelimo da gradimo građansku CG da DPS da podrzi vladu sastavljenu od manjina, SDP, Beciceve i Dritanove partije svi bi bili zastupljeni u tu vladu a dps bi izgubio vlast i svi srecni…

D.D
Gost
D.D

Ahaha kako je dobro vama u suplje glave
Nema vlade bez broja 9,jer je tamo 67 posto opozicionih glasova i iskrenih patriota,za razliku od ovih kupljenih patrijota

Kuvar
Gost
Kuvar

Politicki kameleon…

ljuma
Gost
ljuma

Ne mozete uvijek biti na celu vladajuce partije, dosta ste se okoristili.

Montenegro
Gost
Montenegro

Bd Bd,Srbi nemaju pravo da ponizavaju nista crnogorsko,sto oni uporno cine.A ako se Srbima ne sviđa u CG,slobodno nek idu.Pozeljecemo im srecan put sa kartom u jednom smjeru

Bd Bd
Gost
Bd Bd

I mi vama.

Sasa
Gost
Sasa

Mintenegro ,ti si manjina na sledecem popisu zato pakuj se ti.

rudi
Gost
rudi

to mi slusamo vec 50.g u njemackoj ako vam se ne svigja idi,ko je u C.G. on je Crnogorac pa i onaj ROM sto cisti smece mi svi zivimo normalno i samo takozvani politicari uvedose smutnju u njarod ogje je jedan narod i ja sam voleo da vidim ijednog srbina koji je imao probleme u ovoj drzavi

Milodarka
Gost
Milodarka

Bs znate li vi sto znaci ravnopravnost

Zeljko
Gost
Zeljko

Nece ga ni bit! Sjedite dje ste ni za dje ste nijeste

Podgorica
Gost
Podgorica

Oni su vas preko TV-a i štampe, više puta (ja ne bih ni jednom) pozvali sa uđete u vlast.
A vi sada isto tako odgovorite, hote li i ili ne

Rampage
Gost
Rampage

Gospodine Husovicu,pravi se ekspertska vlada a vi na listu nemate 3 skolovana covjeka jer su svi pobjegli glavom bez obzira od te vase politike!
Sto se ne zapitate zbog cega se broj Bosnjaka rapidno smanjuje zadnjih godina?

Kico
Gost
Kico

Izzgleda da su Bosnjaci glasali Abazovica.

Dobrila
Gost
Dobrila

Dakle ovi bi da sa demokratama sd-om i liberalima da podijele vladu na ravne casti, da mogu jos vise da se ugradjuju, dijele funcije, zaposljavaju, vidjeli smo kako su radili 4 godine sad bi jos vise a da dps i df sjedi i podrzava ih. Smijesno i zalosno !

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Koja manjinska vlada Husovicu? Gotovo je! Nista od vase interesne grupe ne zavisi. Crna Gora je izabrala i imace vecinsku vladu. A mrznju i komplekse koje imate u odnosu na Srbe, lijecite doma. Imaju i Srbi pravo da budu u vlasti znas Huso….. Svi su ljudi jednaki.

RožajeCG
Gost
RožajeCG

Vama HUSOVIĆU je najbolje da se vratite vaše poslu iz prije 15 godina , niste vi za politiku i odluke ni na nivou Opštine ,a kamoli na nivou Države .

Sabina
Gost
Sabina

Nije bilo zvanicnog poziva, inače bi ti preletio.
Obraza nemate.

Crnogorka..
Gost
Crnogorka..

A vi imate Gospodjo Sabina. Bas me zanima kakvu Vijest znate sto mi ne znamo..Mi prvi Put u Zivotu imamo svog Predstavnika Muslimana Bosnjaka koji izvrsno radi svoj Posao..Mi Bosnjaci smo ponosni na naseg Predstavnika Rafeta Husovica.!Za Razliku od vas nekih koji ne znate kojoj Religiji i kojoj Naciji pripadate. Nas Ponos BS Rafet Husovic.🤲💚 Mi Muslimani da smo imalo… Više »

oooo
Gost
oooo

Koliko kontradiktornosti u jednom komentaru?! Presaberi se i procitaj sta je religija a staa nacija. Kao drugo odluci se jesi li Muslimanka ili Bosnjakinja. Iste ste vjere samo kome pripadas i koja ti je maticna drzava i ciji pasos imas?????

Bosnjaka
Gost
Bosnjaka

Kao Prvo Religija je Islam, Pripadnici te Religiji su Muslimani a Nacija je Bosnjak jezik Bosnjacki..Nadam se da je jasno.Kakve Veze ima koji Pasos imam..Imam Pasos Drzave u kojoj zivim. Jer smo Manjina u toj Drzavi. Ali Imamo svoj Identitet. To znaci ne mozemo da budemo Crnogorci jer nismo Crnogorske Pravoslavne Vjere.

Kot do
Gost
Kot do

Strasno…Crna Gora je gradjanska drzava…kakvi primitivci

Sabina
Gost
Sabina

Poštovana Crnogorko, religiji nijednoj, mada vjerovatno po mom imenu možete zaključiti koji su mi korjeni. Samo primitivac može da kaže nekome da ne zna sto je i da misli da je obavezno da neko bude neke vjere. Eto, to ste se nazivate muslimankom Vas ne čini izgleda ni pametnijom, ni ljudskijom. To ostavljam Vama. Jedino mi jedno nije jasno, sto… Više »

Bosnjaka
Gost
Bosnjaka

Na svog Predstavnika naravno da smo ponosni. Mene ne ineresuje koje ste Vjere i koje Nacije.Onaj koji postuje Svoje postuje i Tudje.Ja postujem svakog Covjeka bez Obzira na Naciju i Vjeru jer smo mi Bosnjaci tako vaspitavani u nasim Porodicama oduvjek. Niti koga vrijedjam niti cu da me neko Vrijedja..Mi smo bili srecni i zadovoljni sa.dosadasnjom Vladom Predsjednikom kao i… Više »

Sabina
Gost
Sabina

Vi nema ni potrebe da znate šta sam ja. Ali kad vidim da takvi kao Vi misle da znaju sto su, onda sam zadovoljna ako zivim u neznanju.

Kot do
Gost
Kot do

izmisljena nacija…ja kao muslimanka to kazem…

Bosnjaka
Gost
Bosnjaka

Ako ste Vi Muslimanka onda nasa Planeta na kojoj zivimo nije Zemlja nego Mars.Potpisujem…..

Sabina
Gost
Sabina

Gospodjo, musliman ili muslimanka se pišu malim slovom. Ili možda mislite da ste tako veća ‘vjernica’. Srdačan pozdrav.

rudi
Gost
rudi

sve opisne imenice se pisu malim slovima po vuku karadzicu

Edw
Gost
Edw

Ima nas raznih. Ja sam Crnogorac-Bosnjak po naciji. Tako se predstavljam ovamo na zapadu. Nisam religiozan.

Crveno srce
Gost
Crveno srce

Kao muslimanki, savjetujem ti da se malo edukuješ. Ako se sa nečim ne slažeš, ti poštuj. Budi bar kulturna.
Muslimani nikada nijesu negirali druge nacije, a sami su vrlo često meta napada. Slučaj u Pljevljima to potvrdjuje.
Živio nam Refet Husović. 💚💚

Ели Визел
Gost
Ели Визел

Мислим, да ћете одмарати једно вријеме што се министровања и директоровања тиче…

Zeljko
Gost
Zeljko

Hvala Bogu velikome!!!

Mrgud
Gost
Mrgud

E moj zemljace .husovicu . Dobro ste napredovali ..svaka cast .ali treba malo i tvoje komsije pravoslavci da napreduju
. .koliko je ova vlast mislila na njih svi se iselise sa sjevera .a i na vas isto tako .. .cekajuci bolje dane .koji nikad doci nece . .

Dragan
Gost
Dragan

Pa ovo ce biti vlast sacinjena samo od Srba i Dritana izgleda.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

I Crnogorci su Srbi. Tako makar Njegos i Kralj Nikola zborise.

Mrki
Gost
Mrki

Nema sreće u CG sa DPS-om,Frontom kao ni sa ovakvim crkvenim vođama

Mali Perica
Gost
Mali Perica

Spašavanje redova Rajana. 🙂

Makica
Gost
Makica

Istiii

Denis
Gost
Denis

Imali ste što nije ni jedna manjina u Evropi, ali ste to zloupotrebljavali masovnim zapošjavanjem, a Vi to dobro znate. Ipak ste malo pretjerali, zar ne. Svakako trebate biti dio vlasti, ali umjereno, ne kao do sada megalomanski!

Kuvar
Gost
Kuvar

Potpisujem

Crnogorka..
Gost
Crnogorka..

Ovo je moj Odgovor Denise na vas Komentar.Bosnjaka Muslimana ima 120000 Crnoj Gori.Ali steta nisu svi Bosnjaci i neki ne znaju sta su…NAZALOST…i da su svi jedna Partija.Pa razmislite koliko bi to bilo Mandata u Vladi…Sigurno znate to izracunati….

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kad su ovi bosnjaci dosli iz bosne?

Edw
Gost
Edw

Nisu dosli niotkuda. Kad Sandzak vise nije pripadao Bosni ostali su tu gdje su.

Jakoje
Gost
Jakoje

I Srba ima 250 hiljada pa niđe nijednog u vlasti 30 godina. I sad kad su pobijedili, vi bi da ih skrajnete a vi gubitnici da nastavite da vladate. Mrš.

Bosnjaka
Gost
Bosnjaka

Pa djesu onda Crnogorci ako vas Srba ima 250000…A o Vasoj Kulturu i Postovanju drugih i da ne govorim.

Crveno srce
Gost
Crveno srce

Zato što je Srbima teško priznati da su manjina.

rudi
Gost
rudi

E to zahvali tvojim politicarima koji se ljubakaju sa srbima i rusima i na sjednice skupstine ne dolaze nemaju nikako plana ni programa samo da skinu mila a sta jos treba jednoj drzavi osim milove glave sta to ovi vase vogje nude bolji zivot blagostanje srecu ,privredu ja kao birac ne mogu birati onog koji me tjera u zlo,u rat… Više »

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Na popisu 2011 Bosnjaka je bilo 53500 gradjana CG. Stvarno ne znam dje nadjoste tu brojku od 120000

Bd Bd
Gost
Bd Bd

I kako je moguce da smo svi mi stariji od naroda “Bosnjaci”, od jezika “Bosnjackog ili Bosanskog”? Kako je moguce da ni oni nisu znali kako se zovu prihe 30 godina, ni da imaju svoj jezik? Pametnom dosta…. 🤣🤣🤣

Edw
Gost
Edw

Njegos nas je zvao Bosnjacima.

Long nine inch
Gost
Long nine inch

Uhljebi najgore vrste

Send this to a friend