Politika Miodrag Lekić, predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose

I pored izgubljenog vremena krajnji trenutak za ozbiljan rad ka pravednom rješenju Prevlake

Miodrag Lekić

Treba pozdraviti jučerašnju najavu iz Ministarstva vanjskih poslova da će se poslije godišnjih odmora to ministarstvo značajnije posvetiti rješavanju pitanja Prevlake, saopštio je predsjednik DEMOS-a i skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić.

“Iako je po svom višestrukom značaju pitanje Prevlake moglo biti i ranije tretirno kao prioritetno od strane nadležnih u novoj vlasti izjavu nadležnog ministra shvatamo kao spremnost za zaokret u odnosu na veliku neozbiljnost prethodnih vlada. Naime, u dužem periodu vlada i ministarstvo su uporno i drsko obmanjivali crnogorsku javnost o nekakvim aktvinostima povodm Prevlake, propagandno, dakle lažno predstavljajući faze rada, čas navodnim bilateralnim pregovorima sa Hrvatskom, čas arbitražma na Međunarodnom sudu. Ni od jednog ni od drugog, nije bilo ništa”, naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima u međuvremnu je izgubljeno dragocijeno vrijeme kao i donekle ravnopravna geopolitička pozicija dvije zemlje, sada u korist Hrvatske koja kao članica EU ima izvjesno jače međunarodne karte u daljim procesima oko Prevlake.

“Uz spremnost da pomognemo ukoliko za to bude potrebno, mi ćemo u Odboru za međunarodne odnose, u kojem postepeno uspijevamo da postignemo atmosferu konsenzusa u korist državnih interesa, tražiti precizan izvještaj o konkretnim dosadašnjim aktivnostima, odnosno neaktivnostima povodom Prevlake. Sve to treba učiniti javnim i uporediti sa obmanjujućim izjavama nadležnih ministara o navodnom radu na ovom važnom pitanju čije pravedno rješenje traži i Evropska unija kao uslov za evropske integracije Crne Gore”, zaključio ej Lekić.

Send this to a friend