Politika

Ibrahimović: Da nije bilo dijaspore, mi danas ne bi bili tu gdje jesmo

Crna Gora danas proslavlja Dan državnosti, ponosna na sve velike državničke uspjehe u proteklom periodu. Ipak, da nije bilo dijaspore, mi danas ne bi bili tu gdje jesmo, poručio je poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

On je prisustvovao proslavi 13. jula, Dana državnosti, koju je organizovao Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu, u dvorcu Schloss Kewenig, u mjestu Kerperih na njemačko-luksemburškoj granici.

Ibrahimović je istakao važnost današnjeg datuma za Crnu Goru i sve njene narode.

Uspjesi Crne Gore na unutrašnjem i spoljno-političkom planu, kako je istakao, ne bi se ostvarili da nije bilo dijaspore.

“Država Crna Gora danas je stabilna, suverena, međunarodno priznata. Članica NATO-a, zemlja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i prva buduća članica EU. Doprinos dijaspore svim uspjesima Crne Gore, posebno na planu evroatlanstskih integracija je za poštovanje. Dijaspora je dala ogroman doprinos i na planu poboljšanja ekonomskog standarda, kako bi građani Crne Gore ostvarili što bolji kvalitet života“, rekao je Ibrahimović.

Ističući značaj Kulturno-informativnog centra u Luksemburgu, Ibrahimović je naveo primjer otvaranja avio-linije između Luksemburga i Crne Gore, posebno se zahvalivši predsjednici ovog udruženja Fetiji Kalač, koja je i inicirala otvaranje ove avio-linije.

“Bošnjačka stranka, ali i naši koalicioni partneri, imaju visoko u svojoj agendi uspostavljanje neraskidivih veza sa dijasporom“, rekao je Ibrahimović.

Napomenuo je da svi imamo posebnu obavezu kada je u pitanju 13.jul 1941. godine, jer su tada, kako je poručio, “svi narodi, bez obzira na vjersku pripadnost, krenuli u oslobodilački pokret i ujedinjeni započeli borbu protiv fašizma, što je bio svojevrstan politički i vojni podvig na evropskom tlu“.

“Zbog mladih, ali i njihove budućnosti moramo čuvati tekovine 13. jula. Takođe, juče je bilo 25 godina od genocida u Srebrenici, koji nas obavezuje zbog svih žrtava i njihovih porodica, ali i budućnosti, da se borimo protiv fašizma i svih potencijalnih vidova fašističkih ideologija“, kazao je poslanik BS.

Na kraju, poručio je da je Crna Gora zajedno sa dijsporom uradila dosta dobrog za Crnu Goru, ali da je svjestan da se moglo više i da treba više.

“Zato vas danas kao poslanik odabran od strane naroda pozivam da zajedno radimo, da nam ukažete gdje smo griješili i da zajedno dostignemo rezultate kakve imaju razvijene zemlje poput Luksemburga i Njemačke“, zaključio je Ibrahimović.

Osim domaćina skupa, Fetije Kalač, predsjednice Kulturno-informativnog centra, svečanosti povodom Dana državnosti prisustvovali su između ostalih i direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović, ministar savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Briselu Predrag Stamatović, kao i predstavnici društava naše dijaspore iz Belgije, Holandije, Luksemburga i Njemačke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Vala baš. Samo crnogorskoj dijaspori u Srbiji ne date ni da glasa ni da dođe u domovinu.

svasta
Gost
svasta

zasto mi ne objavite komentar? najvise su glasali oni koji ne zive u CG, a to ste stavili i u samom naslovu, kroz izjavu doticnog…

Velja gora
Gost
Velja gora

E toga dana nijedan Albanac nije se znojio, a sto se tice Muslimana na prste ih mozes prebrojati

Send this to a friend