Politika

Injac: Članstvo u NATO doprinijelo stabilnoj poziciji Crne Gore u međunarodnoj zajednici

Članstvo Crne Gore u NATO savezu je jedna od najvažnijih strateških odluka koja je donijeta u prethodne četiri godine i dio je strateški važnog procesa za stabilizaciju Crne Gore, Zapadnog Balkana i uopšte stabilizaciju Evrope, kazala je danas ministarka odbrane Olivera Injac na međunarodnoj konferenciji “Crna Gora i NATO: četiri godine punopravnog članstva”, koju je organizovao Sociološki centar Crne Gore – SOCEN.

<<<Rakčević: Svjedočimo izvozu organizovanog kriminala iz Crne Gore<<<

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Injac je istakla značaj članstva Crne Gore u Alijansi.

“Članstvo u NATO doprinijelo je stabilnoj poziciji Crne Gore u međunarodnoj zajednici i posebno u procesima učlanjenja u EU“, ocijenila je.

Govoreći o prednostima članstva, ministarka je kao najvažniji naglasila razvoj odbrambenog sistema i ukazala na značaj izdvajanja za odbranu.

“Ne samo iz razloga što smo se obavezali da ćemo povećati izdvajanje za odbranu do dva odsto do 2024. godine, nego i zbog toga što to sa sobom nosi obavezu modernizovanja i unapređivanja odbrambenog sistema”, kazala je.

Pored navedenog, kao glavne prednosti članstva Injac je istakla i ojačan strateški okvir, jačanje ciljeva sposobnosti, koji je kontinuran zadatak, ali i učešće u međunarodnim misijama i operacijama.

Ministarka je upoznala učesnike konferencije i sa dvije ključne aktivnosti kada su u pitanju prioriteti rada Ministarstva odbrane za 2021. godinu.

Naglasila je jačanje kapaciteta za sajber odbranu i upoznala učesnike da je Crna Gora pristupila NATO Centru izvrsnosti za sajber odbranu u Talinu (Estonija) juna 2020. godine i postala punopravna članica Centra. Kao drugu važnu aktivnost navela je jačanje kapaciteta za krizno upravljanje i kazala da će aktivnosti Ministarstva biti usklađivane sa NATO planovima i uz ekpertizu država članica NATO.

Injac je kazala je da države članice stalno moraju da rade na tome da štite tajne podatke, unapređuju standardno-operativne procedure i da konstantno budu pod jakim nadzorom.

“Ministarstvo odbrane radi na izgrađivanju jednog jakog sistema unutrašnje kontrole i nadzora, kao i na kontinuiranom primjenjivanju procedura i standarda koji postoje u ovoj oblasti zaštite tajnih podataka”, napomenua je Injac.

Ministarka je naglasila i značaj međunarodne ekspertize kolega iz partnerskih zemalja koji daju vrlo dobre preporuke.

“Tu smo da unaprijedimo sistem, da uradimo što je do nas, da zajednički sa našim partnerima ulažemo maksimum na tom planu i upravo mi u Ministarstvu odbrane radimo na tome i dosljedni smo tome”, zaključila je Injac.

Na konferenciji je, između ostalih, učestvovao i kapetan fregate Željko Peković iz Generalštaba VCG.

“Peković je istakao da su četiri godine NATO članstva ogroman korak naprijed za Vojsku Crne Gore. Naglasio je značaj učešća u međunarodnim misijama i NATO aktivnostima, kao i da su ocjene partnerskih zemalja da su naši vojnici odgovorni i pouzdani”, dodaju u Ministarstvu.

Konferencija se organizuje u okviru projekta “NATO kao generator političke stabilnosti, ekonomskog rasta i međunarodne reputacije – četiri godine članstva Crne Gore”, koji je podržalo Ministarstvo odbrane.

Send this to a friend