Politika

Injac sa Šekerinskom Jankovskom: Izuzetna odbrambena saradnja Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Foto: MO

Ministarka odbrane Olivera Injac, susrela se danas u Skoplju sa ministarkom odbrane Sjeverne Makedonije Radmilom Šekerinskom Jankovskom, a sagovornice su istakle intenzivnu i sadržajnu odbrambenu saradnju dvije zemlje, potvrđenu i ojačanu tokom procesa integracija u NATO. Ovaj susret je još jedan pokazatelj stabilnosti izgrađenih odnosa trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja Crne Gore i Sjeverne Makedonije, konstatovale su ministarke odbrane dvije zemlje.

“Injac je apostrofirala važnost kontinuiranih, dinamičnih i podsticajnih odnosa na odbrambenom planu, imajući u vidu da Crna Gora i Sjeverna Makedonija dijele iste spoljno-političke ciljeve, vrijednosti i težnje. Ona je naglasila da su evroatlantske integracije od ključnog značaja za stabilnost i prosperitet cijelog regiona, te da spremnost na saradnju i uzajamnu podršku predstavlja neizostavni doprinos očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja u regionu”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Jankovska je takođe naglasila da saradnja dvije zemlje saveznice predstavlja primjer u regionu i pokazatelj je kako se kroz međusobnu podršku i razmjenu iskustava ostvaruju zacrtani politički ciljevi.

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije podsjetila je na podršku koju je njena zemlja imala tokom NATO integracija od Crne Gore.

“Injac je izrazila zadovoljstvo kvalitetom znanja i vještina koje crnogorski kadeti, budući oficiri Vojske Crne Gore, stiču tokom školovanja na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju. Sagovornice su naglasile da ima još prostora za razvijanje i intenziviranje odbrambene saradnje dvije zemlje u cilju obostranog jačanja nacionalnih odbrambenih sistema.
Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija imaju razvijenu odbrambenu saradnju i u oblasti razvoja ljudskih resursa, vojno-obavještajnih poslova, logistike, standardizacije i kodifikacije, odnosa s javnošću, te i u informaciono komunikacionoj oblasti”, navodi se u saopštenju.

Nakon sastanka sa sjevernomakedonskom koleginicom, Injac je na vojnom poligonu Krivolak prisustvovala Danu visokih zvanica povodom okončanja vježbe “Odlučan udar 21”.

Send this to a friend