Politika

Institut alternativa: Opštine jasno odvojiti od vjerskih zajednica

Opština Budva

Osvještanje zgrade Opštine Budva može narušiti ustavno načelo odvojenosti vjerskih zajednica od države i dovesti u nejednak položaj korisnike i korisnice javnih usluga i zaposlene u organima uprave, saopštili su danas iz Instituta alternativa.

<<<Sveštenici SPC osveštali zgradu Opštine Budva i čestitali Careviću<<<

Kako ističu, lokalna samouprava, bez obzira na političke partije koje osvoje većinu na lokalnim izborima, treba da služi svim građanima i građankama nezavisno od njihovih ličnih svojstava i uvjerenja.

“Podsjećamo da Zakon o zabrani diskriminacije prepoznaje kao diskriminaciju, ne samo nejednako postupanje, već i davanje prvenstva određenoj grupi. Takođe, osim faktičkog dovođenja u nejednak položaj, ovaj Zakon prepoznaje i mogućnost da određena, čak i prividno neutralna praksa, dovede u nejednak položaj određena lica ili grupe lica”, navode u IA.

Dodaju da je jučerašnji čin stavio u prvi plan lična uvjerenja jedne političke grupacije, i to u momentu izbora predsjednika Opštine.

“Podsjećamo da je ova funkcija, iako uslovljena izbornim rezultatima, po slovu Zakona o lokalnoj samoupravi profesionalna”, naglasili su.

Kako kažu u toj organizaciji, činom izbora na tu važnu funkciju, predsjednik Opštine naročito je dužan da omogući dosljedno poštovanje zakona i Ustava, i pošalje poruku građanima i građankama da su ravnopravni u ostvarivanju svojih prava pred lokalnim organima.

“To se odnosi i na zaposlene u lokalnoj samoupravi, koji se ne mogu dovoditi u povlašćen ili neravnopravan položaj, naročito ne zbog političke, nacionalne, rasne, polne ili vjerske pripadnosti ili po osnovu drugog ličnog svojstva. Izražavamo nadu da se ove i slične prakse neće ponavljati i da će se povući jasna linija razgraničenja između nečijeg političkog djelovanja i ličnih uvjerenja i potrebe da se najvažnije funkcije u javnoj upravi obavljaju na zakonit, profesionalan i nepristrasan način”, poručuju iz Instituta alternativa.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
JovanVrijeme cudacetinjeMontenegroBoća
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

A ombudsman? A sankcionisanje Carevica?

cetinje
Gost
cetinje

E pa da nije zalosno,bilo bi smijesno,evo se javi Austrijanac sa Crnogorskim drzavljanstvom Stevo Muk. E zamislite narode koja je muka na Muka kad se on oglasio,ada evo je zaladilo nema sunca.

Jovan
Gost
Jovan

Srbin sam sa crnogorskim državljanstvom. Delim mišljenje sa Stevom. Takvi kao što si ti vodite popove svojim kućama pa osveštavajte i kokošinjce što se mene tiče ali državne institucije necete .

Montenegro
Gost
Montenegro

Sad kad je posrbljena Bidva mozete pricati sto ocete

Boća
Gost
Boća

Tužba i informaciju za javnost ima li među srpskim popovima stranih državljana(troje ih je kadilo).Radite svoj posao a Crnogorci su sitani šupljih priča.

Send this to a friend