Politika

Integracija Zapadnog Balkana izvjesna, proširenje EU ne treba da ima alternativu

Lideri članica Evropske unije, na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju, istakli su da su saglasni da agenda povezivanja u okviru Berlinskog procesa daje rezultate i da je integracija regiona izvjesan politički epilog u okviru politike proširenja EU koja ne treba da ima altrenativu. Premijer Duško Marković kazao je na Samitu da se jake veze sa susjednim članicama EU nastavljaju na interne veze zemalja Zapadnog Balkana.

“Još Finalnom deklaracijom samita u Berlinu konstatovano je da je politika proširenja Evropske unije odigrala ključnu ulogu u značajnim postignućima zemalja regiona napolju stabilnosti, dobrosusjedskih odnosa, osavremenjavanja uprave, razvoja ekonomije idruštva u cjelini. Agenda povezivanja u tome ima ključni značaj. Razvoj glavnih infrastrukturnih koridora podrazumijeva jasnu viziju – koja čini Agendu povezivanja konkretnim ohrabrenjem da integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju mora doći na red”, poručio je premijer.

Prema njegovim riječima, infrastruktura država regiona gradi se za vrijeme u kojem će postati dio infrastrukturne mreže Evropske unije.

“Naši putevi i pruge nalaze se na koridorima koji su i formalno harmonizovani sa osnovnom saobraćajnom mrežom EU. Naši gasovodi i dalekovodi grade se na način da omoguće nesmetan protok i slobodnu trgovinu električnom energijom i prirodnim gasom na jedinstvenom evropskom tržištu. Povezivanje je zajednički interes – i kada je u pitanju međusobno povezivanje država regiona,ali i povezivanje sa državama članicama i EU”, naglasio je on.

Marković je podvukao da je veoma važno da ova poruka, opstane i dodatno dobije na snazi.

“Ne radi se samo o građanima Zapadnog Balkana. Značaj jadranskojonskog putnog pravca, primjera radi, za koji je Crna Gora prošle godina dobila izdašnu podršku Evropske unije, gotovo je podjednak za komforno putovanje od crnogorskog Herceg Novog doalbanske Valone, kao za put od hrvatskog Dubrovnika do grčke Janine. Agenda povezivanja daje rezlutate. Dinamika možda jeste sporija od očekivane, ali su rezultati konkretni i opipljivi”, kazao je on.

Premijer je podsjetio da Crna Gora upravo ovih dana završava prvu fazu transbalkanskog elektroenergetskog koridora,  povezujući elektroenergetske sisteme našeg regiona sa Italijom i još jednom potvrđujući da regionu podjednako trebaju i interne veze, koliko i jake veze sa susjednim članicama EU.

“Zato je jako važno da ne gubimo fokus sa uspješnih segmenata ovog procesa, nekritičkimširenjem na sve veći broj oblasti koje bi dobile naše formalno pokroviteljstvo. Regionalna ekonomska saradnja jeste veoma važna tema, ali čak ni nju ne moramo uvijek posmatrati  potpuno odvojeno od infrastrukturnog povezivanja. I nema razloga da uspješnu priču i koncept Agende povezivanja ne širimo na oblasti koje identifikujemo kao posebno bitne”, napomenuo je on.

Infrastrukturni razvoj je, kako tvrdi predsjednik Vlade i preduslov i sredstvo za brži privredni rast.

“Dobro je i poželjno da se Agenda povezivanja širi sa saobraćaja i energetike na digitalnu agendu. Trebaju nam i pametnija rješenja u saobraćaju i energetici, moramo otvoriti dijalog o energetskoj tranziciji, dekarbonizaciji i održivom razvoju. Ali ni ova pitanja kao ni gužve na graničnim prelazima nijesu samo posljedice nesavršene administracije i neće se riješiti samo reformskim mjerama. Mnogo češće radi se o jednostavnoj fizičkoj neadekvatnosti infrastrukture, za koju su potreba
finansijska sredstva”, dodao je on.

Marković je istakao da niko ne želi „bijele slonove” u našoj infrastrukturi, čak ni kad bi bili besplatni.

“Zajednički interes moramo ostvarivati kroz oblike tješnje saradnje institucija  EU i vlada država regiona. Uzor treba tražiti u modelima Energetske i Transportne zajednice i unaprjeđivati ih. Nekritičko umnožavanje inicijativa, uz rizik da budu prepuštene same sebi i ličnoj kreativnosti pojedinaca, umjesto jasnih smjernica i institucionalnog okvira koji garantuju zvanične adrese iz regiona i Evropske unije, moglo bi stvoriti nepotrebnu konfuziju i relativizovati nesumnjivo pozitivan doprinos Berlinskog procesa”, jasan je premijer.

On je istakao da je EU za 10 godina uložila osam milijardi eura u Zapadni Balkan.

“To je jasna potvrda podrške i evropske perspektive i odgovor na dileme globalnog investicionog i političkog prisustva. Te poruke se moraju glasnije čuti i sa evropskih adresa kao znak da EU i njene vrijednosti na Zapadnom Balkanu nemaju alternativu”, naglasio je Marković.

Učešće na plenarnoj sesiji, pored predsjednika Markovića i premijera iz regiona Zapadnog Balkana, uzeli su predsjednik i premijer Poljske Mateuš Moravjecki, kao domaćin, kao i kancelarka Njemačke Angela Merkel, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, kancelarka Austrije Brižit Birlajn.

 

Marković i delegacija crnogorske Vlade su otputovali u Poljsku kako bi učestvovali na Samitu predsjednika država i vlada zemalja Zapadno-balkanske šestorke u okviru Berlinskog procesa.

Iz Vlade su ranije saopštili da će se ovogodišnji, šesti, Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa fokusirati na ekonomske teme, agendu povezivanja i rezultate postignute u primjeni Višegodišnjeg akcionog plana za stvaranje regionalnog ekonomskog prostora, kao i na saradnju civilnog sektora, preduzetnika.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pomorac
Gost
Pomorac

Da mi je znat sto sve moje kolege sa broda pogotovo Hrvati,Poljaci i Talijani zele iz EU

Jovan A
Gost
Jovan A

Naravno da je tako da EU treba da se siri a.ne da je napustaju kao GB,do cega sam siguran da isto nece.Sto prije poceti sa izgradnom Jadransko-jonske magistralen …veza sa Rimom,Parižom,Londonom,Berlinom….

PraviCG
Gost
PraviCG

Alo druze ja sam u 21. vijeku kakvo povezivanje?? U kom vijeku ti zivis? Uporno pricam da iznosenje javnog misljenja teba filtrirati kroz neki IQ test jer ovakve stvari boli citati. Parižu moj.

Komso
Gost
Komso

To Dule…kralju…oce li bit mjesta za C G u EU

mojsilović
Gost
mojsilović

Članci su vam sve gojazniji i predugački a to nam govori o početku kraja ovog Režima.

Pravedni 👨‍💻
Gost
Pravedni 👨‍💻

Kako to da ovi kažu da će biti proširenje a Makron prije nedelju dana reče neće biti proširenje Evropske Unije. Ma svi lažu. Lični su to interesi 🤓👎🇪🇺🇫🇷

Jaa
Gost
Jaa

Sto ne objavite razgovor rocena i jeremica..ako smijete…i ovaj komentar naravno

ipak
Gost
ipak

pa komican je razgovor i nista vise od toga?koja je poenta objave ?

mojsilović
Gost
mojsilović

Poenta je Cenzura Druškane, jesi li čuo za tu riječ? Da li je i onaj sa Deripaškom isto komičan. A o razgovoru sa Lidijom kao preko plota da razglabaju suvišno je i govoriti.

Ranko
Gost
Ranko

I to mu je previse

Ela
Gost
Ela

Pričaj što god oćeš, Duško je gospodin čovjek.

Faraon
Gost
Faraon

Jes vala ka sto si i ti gospodja .

Ela
Gost
Ela

Ili ka što si ti faraon.

Ljubomora
Gost
Ljubomora

Što si ti faraonu neki džentlmen kulturni….

PraviCG
Gost
PraviCG

Ne trebaju nama gospoda nego drzavnici,u Nordoskim zemljama oni idu biciklima na posao i rade ga odgovorno,zato oni zive kao gospoda a mi kao robovi.

CGmut
Gost
CGmut

Oni se tamo klade ko će ovaj put da ga gurne ko D.Tramp.

Stiven S.
Gost
Stiven S.

A ti bi se garant pobio sa Trampom a predstavljaš državu I na međunarodnom si skupu? Pred kompletnim auditorijem? I don’t think so.

CGmut
Gost
CGmut

Kad Milogorac hoće da bude Stiven.E moj Stefane – Stivene.

Send this to a friend