Politika

Investicioni plan mijenja ekonomski pejzaž Balkana

Oliver Varhelji

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan može da promijeni ekonomski pejzaž regiona za četiri do pet godina, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji na Samitu u Sofiji.

Ističe da je plan “čvrst temelj na kojem možemo graditi zajednički cilj da region učinimo stabilnijim, prosperitetnijim i ubrzamo njegov evropski put”. Poručuje da će zajedničko regionalno tržište povećati atraktivnost i konkurentnost regiona i omogućiti mu da se pretvori u investiciono čvorište, prenosi portal RTCG.

<<<Đukanović: Stabilan, ekonomski i demokratski razvijen Zapadni Balkan je geopolitički imperativ<<<

Evropski komesar podsjetio je da je prije šest mejseci na Samitu u Zagrebu dogovoreno produbljivanje saradnje, te da su rezutati vidljivi već danas.

“Vaš dogovor o ambicioznom akcionom planu za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta koji će osigurati nesmetan promet robe, usluga, ljudi i kapitala je presudan. Zajedničko regionalno tržište povećaće atraktivnost i konkurentnost regiona i pomoći će mu da se pretvori u investiciono čvorište, zanimljivo i za globalne investitore koji žele da smanje udaljenost do tržišta EU”, poručio je Varhelji.

<<<Bregu: Postavljanje ambicioznih ciljeva će ubrzati pomjene, ako možemo da radimo zajedno<<<

Podsjeća da je u međuvremenu Kosmija predstavila i snažan investicioni plan kako bi podstakla ekonomije, poboljšala njihovu konkurentnost, ojačala povezanost i podržala zelenu i digitalnu transformaciju.

“Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan ima za cilj da obezbijedi do devet milijardi eura bespovratnih sredstava, upotpunjenih novom garancijom za Zapadni Balkan, koja bi trebalo da bude u stanju da generiše investicije do najmanje 20 milijardi eura. Konzervativnim proračunima, ove investicije mogu potencijalno povećati realni BDP regiona 3,6 odsto ”, ističe Varhelji.

Komesar je istakao uvjerenje da će vlade u regionu preduzeti neophodne ekonomske i temeljne reforme potrebne da podstaknu “neviđenu investicionu ponudu koju je EU ovim planom stavila na sto”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Karl
Gost
Karl

EU je izazvala nestabilnost u CG da bi nas dovela u polozaj u kojem se nalaze ostale zemlje zapadnog balkana e pa gospodo iz EU nas narod crnogorski je naucio da gladuje i tesko zivi tako da se ne prodajemo za novce cak je i Petar II Njegos za ovakve situacije ostavio pjesmu orao i svinja

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Aoooooo Karl a makse vise sa citiiiranjem toga Srbina ne brukaj milogooorce ahahahahahahaaaaa

Baraka
Gost
Baraka

Evropskoj Uniji ne treba vise nista vjetovati. Svd sto su govorili, do sada, lagali su. Licemjeri. Uskladiti zekonodavstvo sa EU i nista dalje od toga. Nikakvu potrebu nema CG dz udje u Uniju. Kao sto je to uradio Island, i nista mu ne fali.

Mitar
Gost
Mitar

A ovi nasi eksperti ce sigurno kandidovati prijekte..npr. kapela na Locenu, vjeronauka, jos crkava i da se uveze jos popova..ima da zivimo bre ko bubreg u loju..

Vujica
Gost
Vujica

Možemo poslije ovoga našu ekonomiju zatvoriti. Ovo je bruka

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Ooodose bestraga ka da nijesu ni postoojale i elektronska, vojna, teska industrija, automobilska itd ahahahahahahahaaaa

Send this to a friend