Politika

Italija snažno podržava političke i odbrambene odluke Crne Gore

Italija snažno podržava političke i odbrambene odluke Crne Gore, poručeno je sa sastanka ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovica i ministra odbrane Italije Lorenca Guerinija.

Bošković je tom prilikom saopštio da je Crna Gora posvećena pružanju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti i upoznao sagovornika sa aktuelnim odbrambenim prioritetima razvoja crnogorske vojske. On se posebno osvrnuo na projekte modernizacije odbrambenog sektora.

Ministar Guerini je istakao da članstvo Crne Gore u NATO preporučuje našu zemlju kao kredibilnog saveznika u domenu obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

On je kazao da će Italija nastaviti da snažno podržava politički i odbrambeni kurs Crne Gore. Guerini je naglasio spremnost italijanske strane za značajnije unapređenje bilateralne odbrambene saradnje, ukazujući da upravo oblasti modernizacije i opremanja mogu predstavljati modalitete za njeno dalje razvijanje, koje se može sprovesti kroz projekte od zajedničkog interesa.

Bošković je istakao da će Crna Gora i ubuduće nastaviti da snažno promoviše NATO politiku otvorenih vrata i da doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti, uz podržavanje napora međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti. On je podsjetio na značaj angažmana crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama.

Guerini je naglasio da Crna Gora, iako najmlađa članica Alijanse, predstavlja važnog saveznika i kredibilnog partnera u domenu odbrambene saradnje u okviru Evropske unije. On je kazao da će Italija nastaviti da podržava dalje jačanje kapaciteta crnogorskog odbrambenog sistema.

Sagovornici su istakli da je aktuelna bilateralna saradnja Crne Gore i Italije u domenu odbrane kvalitetna i sadržajna, te izrazili zadovoljstvo ostvarenim uspjehom saradnje vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje, kao i na planu školovanja crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama. Bošković i Guerini su razmotrili modalitete daljeg unapređenja saradnje u okviru Alijanse, sa fokusom na planove popunjavanja pozicija u okviru NATO komandne strukture

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
RADOJKADonje poljeBora BoraTetrijeb
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
RADOJKA
Gost
RADOJKA

Bravo BOSKOVICU samo naprijed ne dozvolite da se vracamo u devedesete.Ne ponovile se nikad vise.CRNA GORA JE TADA SAČUVALA MIR NEKA I OVOG PUTA BUDE TAKO.

Bora Bora
Gost
Bora Bora

E viva Montenegro..E viva Italia..

Donje polje
Gost
Donje polje

Kako vam je mila ta Italija ,Cetinjani 🥰

Tetrijeb
Gost
Tetrijeb

Daj mu orden, snažno,…

Send this to a friend