Politika

Ivan Ivanišević budući ambasador Crne Gore u Francuskoj

Direktor za multilateralu u Ministarstvu vanjskih poslova Ivan Ivanišević budući je ambasador Crne Gore u Francuskoj.

Ivanišević je rođen je 6. aprila 1980. na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Podgorici 2004. godine, a završio Diplomatsku akademiju „Gavro Vuković“ (2006), kao i specijalističke obuke u oblasti diplomatije, ljudskih prava, međunarodnih odnosa u organizaciji Predsjedničke učionice iz Vašingtona (2000), Savjeta Evrope „Democratic Leadership Programme“ (2003 i 2005). Uspješno je završio specijalističke obuke na Diplomatskoj akademiji u Beču (2006) i na Institutu za međunarodne odnose „Clingendael“ u Hagu (2006).

Govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Dobitnik je prve nagrade na takmičenju „Allons en France 1998“, u poznavanju francuskog jezika i kulture.

Ivanišević je karijerni diplomata. Službovanje je započeo u tadašnjem sektoru za multilateralne odnose Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, gdje je bio zadužen za saradnju sa Savjetom Evrope i OEBS-om.

Nakon kratkog boravka u prvoj crnogorskoj ambasadi nakon obnove nezavisnosti – u Republici Sloveniji – bio je asistent Specijalnog izaslanika Vlade Crne Gore zaduženog za pristupanje Crne Gore Savjetu Evrope. U periodu 2007-2011. bio je prvi sekretar u Stalnoj misiji Crne Gore pri Savjetu Evrope, gdje je u tromjesečnom periodu bio i otpravnik poslova.

Po povratku u zemlju 2011. naimenovan je za direktora Direkcije za OEBS i Savjet Evrope, kao i za Nacionalnog koordinatora za frankofoniju, da bi 2013. godine bio izabran na funkciju generalnog direktora Direktorata za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovu funkciju je pokrivao do februara 2016. godine, kada je – po povratku u Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija – imenovan za načelnika Međunarodno-pravne službe. Od maja 2016. godine je radio kao ministar savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Republici Srbiji.

U februaru 2017. naimenovan je za v.d. generalnog direktora Direktorata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Ajde fala bogu pametan i skolovan momak.Srecno

Crnogorka👑
Gost
Crnogorka👑

Bravo, pametan, urban, ima iskustvo u diplomatiji, jezički pismen, konačno mi djeluje da je u jednom diplomati sklopljeno sve full !!!

Soyal
Gost
Soyal

Dobar i vaspitan momak!

Anonimus
Gost
Anonimus

Bravo Ivane

Send this to a friend