Politika

Ivančević: DPS vlada, DF protestuje, ostali izgubljeni u prostoru i vremenu

Ivančević

Predsjednik Crnogorske demokratske unije, Dragan Purko Ivančević kazao je da nedavno održani izbori nijesu riješili političku krizu u Crnoj Gori već su je na neki način produbili i učinili ozbiljnijom.

“I posljednji izbori su pokazali da Crna Gora, nažalost,  na svakim izborima mora preispitivati svrhu i formu svoga postojanja. Ovakva pojava i dužina trajanja političke krize u kojoj se nalazimo, samo nam ukazuje da se ovdje na nivou države vodi pogrešna uskostranačka politika koja je sve više suprotstavljena ozbiljnim državnim interesima Crne Gore”, kazao je Ivančević.

Prema njegovom mišljenju, isuviše dugo je aktuelna vlast, oličena u jednoj nepromjenjivoj partiji izgradila model pobjeda na izborima i vladanja, na suprotstavljanju „poželjnom“ političkom protivniku, kojeg je nažalost u svim ovim godinama i modelirala prema svojim potrebama.

“Nije teško zaključiti da je poželjan politički protivnik politička grupacija Demokratskog fronta koga, od prilike do prilike, politikanski ojačavaju i druge političke grupacije”, dodao je on.

Rezultati takve politike, ocjenjuje Ivančević, su lako vidljivi.

“Na jednoj strani DPS u kontinuitetu i nekontrolisano vlada, Front protestuje na različite načine, a ostatak opozicije je izgubljen u vremenu i prostoru. Posljedica je permanentna kriza na političkom planu i ozbiljna stagnacija na svim ostalim poljima. Politika na kojoj opstaju lako je prepoznatljiva, ali nažalost i dalje prolazi. DPS permanentno artikuliše kvazipatriotsku politiku folklornog tipa kojom krizu čini permanentnom. Front se krije iza otvorene nacionalističke politike satiranja Crne Gore u svakom obliku, a ostatak opozicije se ne snalazi i prosto se davi u tako stvorenom političkom vakumu”, kaže Ivančević.

Kako ističe, oni u Cdu su duboko svjesni da velika pamet, pogotovo politička, nikada nije stanovala u velikim političkim grupacijama.

“Upravo zato, uočavajući sav politički galimatijas oko nas, artukulisaćemo novu politiku i pozivati na novi politički put za koji vjerujemo da u konačnom može biti prihvatljiv većini političkih aktera i što je još važnije, to je put stabilnosti i prosperiteta za Crnu Goru”, kazao je on.

Njihov politički pravac je jasan, ističe Ivančević.

“ To je put patriotizma i gradnje Crne Gore na svim onim vrijednostima koje su je krasile u njenom istorijskom bivstvovanju, usklađen sa svim temeljnim vrijednostima savremenih demokratskih društava.Naša politika nije kako satrijeti svoj narod i državu, već kako ih sačuvati i učiniti državu boljom, ljepšom i bogatijom”, dodaje on.

Na tom političkom putu, kaže Ivančević,  oštro i beskompromisno će se suprotstaviti lažnom kvazipatriotizmu koji artikuliše aktuelna vlast i otvorenom nacionalizmu kojeg ”navodno“ artikuliše  Demokratki front.

“Samo istinskim patriotizmom možemo razobličiti  njihovu beskrajnu političku igru koja nanosi veliku štetu Crnoj Gori i svim njenim građanima. Isto tako vjerujemo da ćemo nekima iz ostatka opozicije koja sada tumara u mraku, ne snalazeći se u nametnutom političkom prostoru, otvoriti oči. Iskreno vjerujemo da u tim političkim grupacijama neki imaju sluha da prepoznaju da je jedina ispravna politička borba ovog vremena – borba za dobro Crne Gore, jer ozbiljna većina svih nas rezervne domovine nema”, kaže on.

Kvazipatriote, dodaje on, moraju znati da se njihova vladavina ne može kriti iza plašta patriotizma jer prave patriote nikada ne bi napravile od države ovo što su oni napravili.

“Skandalozne privatizacije, izgradnja institucija po svojoj mjeri, a ne po mjeri države i društva, uvođenje zemlje u dužničko ropstvo i mnogo toga još je, htjeli to priznati ili ne, lična karta ove vlasti. Nacionalisti koji su permanentno u različitim oblicima protesta, dobro moraju znati da ima dovoljno onih koji iznad svega vole svoju Crnu Goru, koji im nikada neće dozvoliti, kao izvođačima tuđih radova, da je ugroze na bilo koji način”, ističe Ivanević.

Iz Cdu pozivaju ostatak opozicije da prepoznaju  njihov politički put i okrenu se u svom političkom djelovanju  Crnoj Gori i dobru njenih građana.

“Na tom putu u nama će uvijek imati čvrste i nepokolebljive saveznike jer je Crna Gora najveće i najznačajnije dobro svih nas koji je volimo i u njoj živimo”, zaključio je predsjednik Cdu.

Send this to a friend