Politika

Ivanović: Crna Gora je privatni feud

Dragan Ivanović

Crna Gora je zarobljena država, ili bolje rečeno, privatni feud, kazao je Dragan Ivanović, potpredsjednik SNP-a.

“Ako mnogima nije bilo jasno šta se zapravo desilo u Crnoj Gori poslije novembarskih izbora 1997. godine, kada je DPS osvojio apsolutnu vlast, a odmah poslije toga došlo njene do podjele i stvaranja SNP-a, potrebno je znati da je DPS, obilato koristeći aparat državne represije, izvršio puč u samoj partiji na političkim osnovama koje su značile potpunu negaciju izbornog programa partije koja je zadobila podršku birača”, kazao je Ivanović.

Kako je naglasio, napuštena su demokratska načela u razrješavanju problema u društvu i državi, uz grubo kršenje principa pravnog poretka i ustavnosti i zakonitosti.

“Državna sila je nametnuta kao jedino sredstvo u donošenju, tačnije rečeno u iznuđivanju i fabrikovanju odluka na svim nivoima. Umjesto da budu nepremostiva brana, mnogi državni ograni postali su direktni protagonisti i revnosni zaštitnici sve masovnijeg organizovanog kriminala – šverca i korupcije”, navodi Ivanović..

Prema njegovim tvrdnjama, odmah se pokazalo da je to glavni razlog podjele tadašnjeg jakog DPS-a i formiranja SNP, koja se od samog osnivanja 21. marta 1998. godine zalagala da se državom može upravljati samo na osnovu Ustava i zakona.

“Odmah poslije ove podjele, DPS je organizovala nove izbore 1998. godine, na kojima je i pobijedila i izvršila snažnu homogenizaciju pripadnika nacionalnih i etničkih grupa u Crnoj Gori i tako obezbijedila sigurnu vlast uz pristanak nekih drugih partija. Tako je nastala vlast koja je, zapravo, bila strahovlada oligarhije koja je svoju volju i lične interese stavila iznad prava i države. Većina, koja je stvorena i pored velikih razlika, ušla je u savez iz jasnih ličnih interesa. Pokušavali su to prikritii sprovođenjem navodnih reformi, te demokratskim i evropejskim težnjama koje su jedne u drugima odjednom prepoznali, ali je bilo više nego vidljivo da je DPS sve ovo iskoristila da učvrsti svoju vlast. Cilj i namjera im je bio da postanu formalni vlasnici Crne Gore i tako je ostalo do današnjih dana”, ističe on.

Socijalistička narodna partija se, navodi Ivanović, od samog početka borila za potpuno drugačiju Crnu Goru.

“Cilj je bio i ostao da zaustavimo civilizacijsko propadanje Crne Gore, da se prekine njeno sistematsko pljačkanje, da se državna vlast vrati poštovanju Ustava i zakona i da se pravdi privedu svi koji su pogazili zakone, a kojih je najviše upravo među visokim državnim funkcionerima kojima je bio zadatak da štite i poštuju, a ne da krše i izvrgavaju ruglu zakone i državne institucije Crne Gore”, kazao je Ivanović.

U Socijalističkoj narodnoj partiji misle da Crnoj Gori treba sposobna i odgovorna vlast.

“Ne samo kao rješenje za ozbiljnu aktuelnu državnu i političku krizu, nego i zbog obezbjeđivanja skladnog i svestranog razvoja našeg društva i države i boljeg života svih njenih građana. Zato i smatramo da je smjena aktuelne vlasti prvi uslov za prekid sunovrata i stvaranje uslova za postepenu normalizaciju ukupnih prilika u Crnoj Gori i sanaciju ogromne štete koju su do sada napravili”, navodi Ivanović.

Podsjeća da je ustavno načelo i programsko opredjeljenje SNP-a da su svi građani jednaki pred zakonom i da ne smiju biti diskriminisani po nacionalnom, vjerskom ili bilo kojem drugom osnovu.

“Da bi se ovo ostvarilo, sudstvo u Crnoj Gori mora imati stvarnu samostalnost i nezavisnost, što sada nije slučaj. Ista je situacija i u slučaju Tužilaštva. Državni i specijalni tužilac sa svojim saradnicima, kao i kompletno Tužilaštvo treba da su samostalni i za svoj rad odgovorni Skupštini Crne Gore, strukovnim udruženjima i najširoj demokratskoj javnosti. Tek tako bi se trajno prevazišla postojeća pravna nesigurnost i Crna Gora bi se izgrađivala na temeljima vladavine prava i pune samostalnosti i odgovornosti sudske vlasti”, kazao je Ivanović.

On ističe da su, osim pravosudnog sistema, i druge institucije države Crne Gore u potpunosti stavljene u službu režima i njegovog šefa.

“Zbog svega toga, smatramo da je Crna Gora zarobljena država, ili bilje rečeno, privatni feud. Iz ovih razloga, SNP će nastaviti svoju borbu i sa ostalim opozicionim partijama učiniće sve da oni koji smatraju da je Crna Gora njihovo vlasništvo prestanu da uništavaju našu državu i unesrećuju naše građane. Vrijeme je za korjenite promjene, prije svega sistema vrijednosti u našoj zemlji i njenom vraćanju osnovnim postulatima poštovanja drugog, tolerancije, solidarnosti i jednakosti, što će sve ukupno biti garancija sigurnog napretka Crne Gore”, zaključio je Ivanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ruvim II Njeguš
Gost
Ruvim II Njeguš

O kakvom puču pričaš, Ivanoviću? Narod je glasao za svoju zemlju a ne za tuđu koje smo se jedva, ali ZANAVIJEK oslobodili. A to “ropstvo” tražite vi u svojim redovima i redovima političke SPC a ne u DPSu i građanskim partijama.

Гнк
Gost
Гнк

Тачно тако Ивановићу

Animus
Gost
Animus

Tome je glavni krivac pro-cetnicka Opozicija, koja isto lopuza onamo dje ima vlast…da ima zdrave opozicije, ne bi DPS ovoliko bio na vlasti.

marius
Gost
marius

A ne mote ni samo vi pricat o feudu i feudalizmu . Drzte se vi MCP , i tamnog doba vilajeta, u koji nas vec duze vremena gurate.

Pecenjara
Gost
Pecenjara

okle ovi, jednog poslanika imaju koji ne dolazi na posA

Send this to a friend