Politika

Izbori ili Đukanović predlaže novog mandatara

Šoć

Ako bi došlo do izglasavanja napovjerenja Vladi na čijem je čelu Zdravko Krivokapić, postoje dvije solucije novi izbori ili da predsjednik države, u ovom slučaju Milo Đukanović, predloži novog mandatara, kazao je za Dan advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć. On pojašnjava da izglasavanjem nepovjerenja Vladi ne prestaje i mandat Skupštini, jer da bi Skupština bila raspuštena prije nego što joj istekne mandat treba da donese odluku o raspuštanju, što znači da je to u rukama Skupštine, piše Dan.

“Kad Vlada izgubi povjerenje, onda postoje dvije solucije. Jedna je da se ide na izbore, u tom slučaju se raspušta Skupština i ide se na izbore. Druga solucija je da predsjednik države, ukoliko se formira neka nova većina ili nešto drugo u okviru istog mandata, predloži drugog man datara da sastavi Vladu. Taj drugi mandatar možda u tome uspije, a možda i ne. U svakom slučaju, postoji rok u kome mandatar mora da sastavi Vladu, a ako ne uspije, onda dolazi do takozvanog “samoubistva Skupštine”, ako Skupština u određenom ustavnom roku ne uspije da izabere Vladu, onda se ona po sili Ustava raspušta i opet se ide na izbore”, pojašnjava Šoć.

On ističe da novi mandatar ne mora da znači i novu vladu, jer bi on mogao biti neuspješan, pa bi se u tom slučaju išlo opet na izbore.

Da su novi izbori izvjesni ukoliko ne dođe do dogovora između Vlade i parlamentarne većine, te da bi premijer Krivokapić sam trebalo da pokrene pitanja povjerenja izvršnoj vlasti, stav je lidera Demokratskog fronta. Oni su to kazali nakon što premijer nije potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ističući da on više nema povjerenje Demokratskog fronta, čijim je glasovima, između ostalih, i došao na funkciju predsjednika Vlade.

Više od polovine poslanika bojkotuje parlament

Rekonstrukcija Vlade, a možda i novi parlamentarni izbori, opcije su koje se nude parlamentarnoj većini.

Poslanici vladajućeg Demokratskog fronta su napustili Skupštinu Crne Gore nezadovoljni usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici i razrješenjem ministra pravde Vladimira Leposavića. Najavljeni su razgovori i pregovori o budućnosti Vlade, političkom programu i odnosima u trojnoj vladajućoj većini, nakon što je rad Skupštine Crne Gore blokiran bojkotom poslanika Demokratskog fronta, koji su saopštili da aktuelni premijer Krivokapić više nema njihovo povjerenje.

Opoziciona Demokratska partija socijalista je takođe već duže od mjesec dana u bojkotu rada Skupštine zbog usvajanja izmjena tužilačkog zakona, pa je sada u bojkotu više od polovine poslanika crnogorskog parlamenta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
russ
Gost
russ

Ćerajte to dok smo na vrijeme.

By the Way
Gost
By the Way

Demokrate i Ura bi oteli glasaca dfu i dpsu i ista meta…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Glasao sam DF, više nikad!!!

By the Way
Gost
By the Way

Nisi nikad

Realan
Gost
Realan

A sto se plaše izbora. I to sa pozicija vlasti. A sve super rade. Cudno

CUCA
Gost
CUCA

Predraga! Draga! Ivanovića, trba postavut za mandatara vlade. Baš je lijep vidjeti neka to nego je mali načitan taman ka Marko! Mirko!Bato Carević. Po pet imena ovi ljudi imaju, ko su njima bili kumovi da mi je znati? A i TARZANU je kum bio sa strane

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Uskoro će Kilibarda Crnom Gorom da zavlada.
Narodna stranka 🙂

oooo
Gost
oooo

Narode, vise od polovine nasih predstavnika NE RADI a prima dobre plate i sve ostale pogodnosti koje idu uz njihove poslanicke fotelje???????? Ako dodje do izbora opet ce opozicija napustit i tu Skupstinu i opet ce primat plate a ne radit nista?! Ako dodje do nove vlade opet isto?! Moze li se izglasat zakon kojim su poslanici DUZNI ds rde… Više »

Marija
Gost
Marija

Hoćemo izbore!!!

Send this to a friend