Politika

Izbori u Tuzima: DPS i LP samostalno, BS i SD odlučuju nakon praznika

Tuzi

Na predstojećim lokalnim izborima u Tuzima, koji će biti održani 3. marta ove godine, najvjerovatnije četiri partije, iz vladajuće koalicije na državnom nivou, nastupiće samostalno, dok je do sada ozvaničena jedna koalicija, koju čine Albanska alternativa i Demokratski Savez Albanaca.

Koordinator Liberalne partije za predstojeće lokalne izbore u Tuzima Jovan Rabrenović kaže da liberali u toj opštini imaju tradicionalno naklonost birača.

“Jedini problem u prethodnim izbornim ciklusima je bio manjak finansijskih sredstava za nastup na izborima. I pored loše finansijske situacije, odlučili smo da nastupimo na ovim lokalnim izborima sa željom da objedinimo sve liberale i one koji su bili dio velikog Liberalnog saveza i Liberalne partije, a nijesu izlazili na izbore od obnove nezavisnosti, odnosno od 2006. godine. To je naša obaveza i dug prema svim generacijama liberala u Tuzima”, kazao je Rabrenović za Dnevne novine.

Prema njegovim riječima, LP zna da su ti iskreni ljudi prave patriote i da su Tuzani dali veliki doprinos i liberalima i Crnoj Gori.

“To je jedan od osnovnih razloga zbog kojeg ćemo ići samostalno na izbore i naš izborni program u Tuzima će biti usmjeren isključivo na poboljšanje ekonomske situacije liberala u Tuzima. Neprihvatljivo je da oni koji su najviše dali svojoj državi u njoj najlošije žive. To ničim niko od njih nije zaslužio”, kazao je Rabrenović.

Liberali su, kako je dodao, spremni da razgovaraju sa svim prijateljima iz Tuzi i da budu njihov glas u novoj Skupštini.

“Podsjećamo sve da smo se kroz LsCG i LPCG od 1990. godine zalagali za samostalnu opštinu Tuzi, organizo vanu na principu samoo drživosti kroz razvoj ma log i srednjeg bizni sa i poljoprivrede. To će i ovoga 3. marta biti naš ekonomski program za Tuzi”, poručio je Rabrenović.

Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, BS i SD će takođe nastupiti samostalno na izborima u Tuzima, ali će najviši organi partija donijeti konačne odluke nakon praznika.

Podsjetimo, funkcioner DPS Nikola Gegaj ocijenio je da je njegova partia spremna za samostalan nastup na lokalnim izborima u Tuzima, naglašavajući da nije zabrinut najavom objedinjavanja dijela albanskih stranaka.

“DPS je na zadnjim izborima izašla samostalno i ubjedljivo pobijedila, imajući u vidu da, trenutno, druga stranka po snazi u Skupštini Tuzi ima duplo manje odbornika od nas. Spremni smo i da samostalno nastupimo. Siguran sam u ubjedljivu pobjedu”, rekao je Gegaj.

Gegaj je naglasio da se ne bavi time ko s kim izlazi na izbore jer je siguran u pobjedu DPS-a.

”Siguran sam zbog toga što je Crna Gora predvođena DPS-om i Milom Đukanovićem očuvala i učvrstila multietnički sklad i to u godinama kada su se u okruženju događali vjerski i etnički sukobi. To znaju građani Malesije da cijene jer su pokazali na svim dosadašnjim izborima gdje DPS ubjedljivo pobjeđuje na ovom području, kako na parlamentarnim, tako i na lokalnim i predsjedničkim”, ocijenio je nedavno Gegaj.

Albanska alternativa i Demokratski savez Albanaca potpisali su sredinom decembra prošle godine Memorandum o saradnji i tako formirali Albanski forum, koji će kao takav nastupiti na predstojećim lokalnim izborima za opštinu Tuzi 3. marta, ali i na parlamantarnim 2020. Koalicioni sporazum su potpisali lider AA Nik Đeljošaj i Nikola Camaj u ime DSA.

Ovim Memorandumom takođe se određuje organizaciona struktura AF-a. Predsjednik AF-a ima mandat od jedne godine, a ostvaruje se rotacijom. Prvi mandat od potpisivanja sporazuma i tokom 2019. pripada AA, za 2020. godinu DSA, i onda rotacijom.

U Memorandumu o saradnji piše da su politički akteri uvjereni da albanski politički spektar u Crnoj Gori ima potrebu za što bržom saradnjom i interakcijom, sa ciljem predstavljanj a nacionalnih interesa na političkoj sceni Crne Gore.

Ažurirani podaci Biračkog spiska za Tuzi pokazuju da će pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima za odbornike u Skupštini imati oko 200 građana više u odnosu na prethodne izbore. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je podatke o broju birača u ovoj opštini kao i načinu na koji se građani mogu informisati o Biračkom spisku kako bi provjerili podatke.

“Broj birača u biračkom spisku u opštini Tuzi po kome su održani prethodni izbori 15.04.2018. godine je 11.744 birača. Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Tuzi na dan 29.11.2018. godine je 11.941 birač”, navodi se u saopštenju MUP-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NekoTamo
Gost
NekoTamo

Kada ce izbori u Podgotici bez Tuzi? Posto su ucestvovali na proslim i odlucivali o nasoj sudbini a sada odose svojim putem.

Send this to a friend