Politika

Izbori za Evropski parlament mogu biti pozitivni po Crnu Goru

Evropski parlament

Rezultati izbora za Evropski parlament mogu biti pozitivni po Crnu Goru, ali se neće bitno odraziti na proces pristupanja, saglasni su poslanici vlasti i opozicije. Naglašavaju da napredak na putu ka Uniji zavisi isključivo od Crne Gore, te da jedino dobri rezultati na unutrašnjem planu mogu ubrzati taj put.

“Definitivno prečica neće biti i moraćemo svojim rezultatima da se nametnemo za finalnu fazu integracionog procesa, ali vjerujem da smo u jednoj dobroj poziciji, jer je zaustavljen trend rasta populista i nacionalista u Evropi”, smatra poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

“Naš problem je u našoj kući i mi moramo da ga riješimo ovdje, da pokažemo političku volju da ostvarimo ozbiljne promjene, a onda će sve biti bolje i lakše za nas”, naveo je Slaven Radunović iz DF-a.

“Ono što je bitno je činjenica da su proevropske snage ipak u većini. Takođe raduje i što su Zeleni ostvarili jedan tako dobar rezultat, a kao što znamo, oni imaju pozitivan stav prema politici proširenja”, kazao je poslanik HGI-ja Adrijan Vuksanović.

Iz SDP-a poručuju da ih raduje dobar rezultat koji su socijaldemokratske partije ostvarile u regionu, ali i u Španiji, Holandiji i Portugalu.

“Mislimo da će Crna Gora, zbog tih odnosa koje imamo kao politička partija, imati značajne saveznike u procesu pridruživanja u narednom periodu”, kaže poslanik te partije Mirko Stanić.

Velika izlaznost birača na izborima pokazatelj je da je evropska ideja ojačala, ocjenjuju u DPS-u, dok u Demokratskom frontu napominju da Crnu Goru čeka još dosta posla na putu ka Uniji.

“Glasači jesu kazali da žele određene promjene u EU, ali ne i temeljni redizajn evropskog projekta”, ocijenio je Andrija Nikolić.

“Ne može Crna Gora tako brzo doći u situaciju da se o njoj odlučuje kao o budućoj članici. Ko zna šta će još desiti do tada na međunarodnoj sceni, tako da gotovo sigurno ovaj sastav parlamenta neće o takvim stvarima odlučivati”, smatra Slaven Radunović.

Evropski parlament jedino je tijelo EU čije predstavnike građani direktno biraju, a izbori se od 1979. godine održavaju na svakih pet godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nebojsa
Gost
nebojsa

Moze bit ali i ne mora.Sve nama moze biti ali i ne mora.

ih, ih, ih
Gost
ih, ih, ih

Ma, vazno je sto Slaven misli, to je kljuc price…aufff!

Send this to a friend