Politika

Iznenađujuća odluka Ministarstva da se gazele zamijene bel helikopterima

Radić

Odluka Ministarstva odbrane da zamijeni helikoptere gazel“ helikopterima bel 505, pomalo je iznenađujuća jer je u dugoročnom planu odbrane ovog resora predviđeno da se četiri ,,gazele“ zadrže u naoružanju, kazao je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić.

Iz resora odbrane najavili su za sledeću godinu nabavku četiri višenamjenska helikoptera “bel 505 džet rendžer X”.

Iz Ministarstva odbrane kazali su Pobjedi da će se ovim helikopterima zamijeniti postojeću flotu koju uglavnom čine helikopteri tipa “gazella”.

“U okviru modernizacije vojske, planirano je opremanje Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore novim, lakim helikopterima “bel 505”, kojima će se zamijeniti postojeći helikopteri tipa “gazela”. Imajući u vidu pozitivno iskustvo sa “bel” helikopterima, kao i činjenicu da je zbog starosti potrebno zamijeniti “gazele” helikoptere, prepoznali smo model 505 kao optimalno rješenje za Vojsku Crne Gore”, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Za Radića, ovakva odluka je iznenađenje.

“Odluka da se zamijene helikopteri “gazela” pomalo je iznenađujuća jer je prošle godine u planskim dokumentima za razvoj Vojske Crne Gore definisano da će u periodu do 2028. da se zadrže u naoružanju četiri “gazele” sa modernizovanom avionikom i završenim pregledom C2 – produžetkom resursa za 12 godina. Decembra prošle godine pokrenuta je procedura za prodaju viška od 13 “gazela” koliko se nalazi u imovini VCG. Nabavkom tri “bela 412″ riješen je problem nedostatka veće mašine kakvu Vojska nije imala, a koja može da se koristi za prevoz ljudi i materijala, traganje i spasavanje, gašenje požara itd”, rekao je Radić za Pobjedu.

Prema dugoročnom planu razvoja odbrane, kaže Radić, u “gazele” se trebalo ulagati u modernizaciju i održavanje, ali odluka je, kako navodi, očigledno promijenjena u korist zamjene sa potpuno novim mašinama.

“Tehnika će biti unificirana proizvodima “bel” – nakon modela 412 nabaviće se laki model 505 koji kao i ,,gazela“ ima pet sjedišta računajući pilotsko”, objasnio je Radić.

Dodaje da se radi o novoj letilici, namijenjenoj prije svega za civilne potrebe, policijske i ostale snage bezbjednosti.

“Model 505 je vrlo ekonomičan za dugu i intenzivnu eksploataciju, ali nema odlike “gazele” kao što su brzina i snaga jer ona je projektovana primarno za vojnu službu”, rekao je Radić.

Iz Ministarstva odbrane nijesu mogli da kažu koja će biti cijena kupljenih letilica niti kako će se one finansirati – iz budžeta ili iz kreditnih aranžmana.

“U ovom trenutku isuviše je rano govoriti o cijeni novih “bel 505” helikoptera, kao i o dinamici isporuke istih. U narednom periodu preduzeće se dalji koraci oko nabavke helikoptera tipa “bel 505″ o čemu će javnost biti blagovremeno informisana”, kazali su iz Ministarstva.

Radić međutim navodi da se cijene ovih letilica kreću od million do 1,3 miliona dolara.

“Cijena “bela 505” je orijentaciono od preko milion do 1,3 miliona dolara zavisno od izabrane avionike i dodatnih uređaja. Plaćanje može biti interesantna tema jer su “belovi 412″ plaćeni tj. plaćaju se kroz kredit Canadian Commercial Co”, zaključio je Radić.

Crna Gora bi nabavkom “bel 505” postala prvi vojni korisnik ovog tipa helikoptera koji je prvi put prikazan kao “bel SLS” (Short Light Single) na izložbi naoružanja u Buržeu 2013, a prvi let obavljen je 10. novembra 2014. godine.

Serijska proizvodnja započeta je 2016. godine do avgusta ove godine isporučeno je tačno 200 helikoptera.

26

avatar
1000
13
13
0
 
23
Evo ništa a timv agustaCIA(18)➕So & Tekila
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Evo ništa a ti
Gost
Evo ništa a ti

Najbolje je uzeti HTr-344, ali njegove performanse u našim atmosferskim uslovima su upitne, zato je bolje stariju generaciju BTA4_tar sa paralelnim elipsama da uzmemo. Jeftini su za održavanje, izuzetno praktični.

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Ja sam tako jednom bio zapeo da kupim Alfa Romeo i na kraju kupih Golfa.

A mi smo ti ...
Gost
A mi smo ti ...

I vrijeme je bilo !!

jasarko
Gost
jasarko

Meni ima dosta nelogicnosti u nabavci nove “vojne” opreeme i prodaje stare. Znaci ovo su najobicniji CIVILNI helikopteri..Ajde za transtport smo nabavili opet one vece koji opet nemaju naoruzanje. Ali Gazele definitivno jesu zrele za zamjenu ali 100 puta vise borbeniji nego ovi koje koriste farmeri u USA..Ne znam kojom se logikom vode…Prodaja fregata za 200 godina necemo biti u… Više »

mv agusta
Gost
mv agusta

Jedan AH 64 je koliko cijeli godišnji vojni budžet Crne Gore. Za naše mogućnosti, a posebno potrebe dejstva, idealan helikopter je Mi 35(protivoklopno, protivpješadijsko, transport specijalnih snaga, sanitet, teret, izviđanje), ali pošto je ruski, ništa od toga. Možda neka varijanta AH 1 Cobra, i to polovni.

Test
Gost
Test

Interesantno koliko smo Americkog naoruzanja kupili od kako smo usli u NATO. Ne Evropskog naoruzanja, a pricamo o ulasku u Evropu i na evropsko trziste. I sve ovo se pravda nekakvom fantomskom prijetnjom sa istoka. Ocigledno mogu da nas vuku za nos, dok nam se KBC raspada.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Prvo,treba vidjeti koje naoruzanje je najbolje?! Valjda se necemo prackam braniti?! Ali bitno je uporediti ,neuporedivo. Sigurna i bezbjedna zemlja se moze razvijati,jedino!!

logika
Gost
logika

da sto znas, bio bi crnogorac, a ne montenegrin, a druga stvar – koje je to naoruzanje “najbolje” kad je u pitanju bel 505, koji uopste nije projektovan da nosi naoruzanje?

logika
Gost
logika

naoruzanje?! bel 505 uopste ne moze da nosi naoruzanje!

A mi smo ti ...
Gost
A mi smo ti ...

I treba da kupimo i još vojni rok treba uvjesti pod obavezu .

(18)➕
Gost
(18)➕

Rusko oružje napredne generacije je kvalitetno ali oni imaju politiku da ti prodaju dio a ne čitav sistem, iz straha od kloniranja od strane NATO i Kine. Parcijalan sistem nije upotrebljiv. Ako kupiš radare od jednog sistema logično je da zaokružio čitav sistem iz tog lanaca.

Fer plej
Gost
Fer plej

Pa mora još neko da se ugradi, nijeste tu sami.

nemam
Gost
nemam

Zašto vojska kupuje civilne helihoptere koje ni jedna vijskabu svijetu ne koristi?

Anonimni
Gost
Anonimni

Bošković – kratko jasno

Prč
Gost
Prč

Sve u svsmu be 505 nije pravi a ni normalna izbor

Rončević
Gost
Rončević

Naredila Amerika da se to kupi od njih, nema tu oćeš-nećeš, nego ti narede da doneseš pare i da voziš te njihove kršine, da im ne prave gužvu na parkingu.

(18)➕
Gost
(18)➕

Ta korporacija ima jak lobi u Vašingtonu.

prijatelj
Gost
prijatelj

A te Gazele helikopteri su padali pa su poginuli piloti vojnici u Crnoj Gori. Toliko o tome.

Herceg-Novi
Gost
Herceg-Novi

Letio nam je iznad glava 15 miinuta, dobro smo ga viđeli, i siguran budi da nije ,,gazela” uzrok pada.

Test
Gost
Test

Nije padala Gazela jer je Gazela, nego sto nemamo para da ih odrzavamo!

Bole
Gost
Bole

A da li su odrzavani? Ne bi ni voz na Bioču ispao iz šina da je bio ispravan.

cetinje
Gost
cetinje

Gospodine Radicu,a moze li se u te helikoptere voziti vrh DPS-a,hoce li ime “vrceti svijest”,mene strah za njih.

ekspert
Gost
ekspert

Evo jedan od razloga zbog čega se Makron buni protiv NATO. Ne kupuje se francuska vojna oprema koja nije gora od američke i kanadske, a nije ni skuplja.

Eto tako
Gost
Eto tako

Makron Jos nije shvatio da je americki potrcko. Kad to shvatite bice mu lakse. Prosto je nevjerovatno koliko su Rusija i USA zamijenili uloge.

(18)➕
Gost
(18)➕

Strašna im je oprema. Kupuju je samo pojedine armije u Africi. Francuska vojska uglavnom koristi US i Švajcarsku opremu.
Ruska oprema je kvalitetna, alikako je njihova politika da ti prodaju samo dio opreme, zbog straha da je NATO članice i Kina ne dešifruju i kloniranju, njihova oprema je praktično neupotrebljiva.

CIA
Gost
CIA

Ruska😄😄😄

Send this to a friend