Politika AMBASADORKA ALONA FIŠER KAM U INTERVJUU ZA DAN O POSLEDICAMA PANDEMIJE

Izraelski eksperti pomoći će u borbi protiv korone

Alona Fišer Kam

Ovog mjeseca u Crnu Goru stigla je donacija iz Izraela, riječ je o desetinama lakih invalidskih kolica za poboljšanje kvaliteta života djece sa smetnjama u razvoju, kazala je u intervjuu za Dan izraelska ambasadorka Alona Fišer Kam.

•Kakva je situacija sada u Izraelu vezano za širenja virusa korona, da li je najgore prošlo?

– Život u Izraelu se postepeno, uz oprez, vraća u normalu i želim da vjerujem da su najteži dani borbe sa virusom korona za nama. Izrael je jedna od prvih zemalja koja se odlučila za uvođenje oštrih mjera, koje su, ako pogledamo brojke, odigrale važnu ulogu u izbjegavanju najgoreg scenarija.

Vjerujem da je ono što je Izraelu pomoglo da se sa pandemijom izbori na relativno „bezbolan način” postojanje zdravstveno-tehnološkog eko-sistema koji čine zdravstvene ustanove, start-ap, tehnološke i multinacionalne kompanije, investitori, vlada i univerziteti. Čitav taj sistem, koji broji 643 start-apova i više od 5.000 članova, sada je pokazao svoju snagu i značaj za opstanak društva u ovim teškim danima. Brojne kompanije su se usredsredile na razvoj inovativnih proizvoda za spasavanje ljudskih života po pristupačnim cijenama u prvi plan stavljajući socijalnu odgovornost.

Ponosimo se takvim izraelskim modelom, kao i brojnim inovacijama, aplikacijama i proizvodima naših stručnjaka koji pomažu u borbi protiv korona virusa. Izrael je brojna inovativna rješenja ponudio drugim zemljama u cilju zajedničke borbe protiv korona virusa. Pred svima nama je sada i teška borba za ekonomski oporavak. Ekonomija Izraela tehnološki je vođena i do sada se pokazala kao otporna na ekonomske krize. Ta činjenica nam daje nadu da će oporavak biti brži.

•Kako ste doživjeli pojavu ove pandemije i da li vam je napravila teškoće u svakodnevnom poslu?

– Prvi put smo se suočili sa jednim potpuno nepoznatim i nevidljivim neprijateljem koji je iznenada napao kako naše države i društva, tako i naš individualni svijet šireći stah i neizvjesnost. Optimista sam i vjerujem da iz teške situacije sa kojom smo se suočili možemo izaći jači i pametniji. Države sa jasnijom slikom nacionalnih i globalnih prioriteta, a pojedinci sa novim pogledom na druge i stvari koje su za njih u životu od ključnog značaja.

Korona virus je svakako poremetio brojne planove koje smo imali u 2020. godini na polju kulture, ekonomije i politike, ali vjerujem da će svi ti projekti nakon prevazilaženja ove krize biti ostvareni. Važno je das u tu, da je želja za saradnjom i jačanjem prijateljskih veza živa. I tokom najtežih dana, želja je rađala kreativnost, pa smo se povezivali na neke drugačije načine. Rodile su se i neke nove ideje i projekti.

Polako se i u Ambasadi Izraela vraćamo ustaljenom ritmu rada. Svakako je najvažnije da svijet prevaziđe ovaj globalni izazov i razvije nove mehanizme koji će mu omogućiti da lakše i spremnije odgovori na slične probleme u budućnosti.

•Vjerujete li da su jedinstvo i solidarnost dovoljno pokazank u ovom teškom vremenu?

– Situacija koja nas je zadesila zahtijevala je bezrezervnu solidarnost i jedinstvo, i mišljenja sam da smo svjedočili odista iskrenom zalaganju i pomoći brojnih zemalja i pojedinaca na globalnom nivou. Smatram da je od ključnog značaja da se taj duh jedinstva održi i ojača u budućnosti. Kada je riječ o Izraelu, on se trudi da, sa svima koji to žele, podijeli svoje znanje i dostignuća u borbi protiv pandemije korona virusa.

Srećni smo što su izraelska kompanija „Elbit sistemi” i Nimrod Rinot, počasni konzul Crne Gore u Izraelu, donirali crnogorskom zdravstvenom sistemu četiri hiljade testova za utvrđivanje korona virusa. Na inicijativu izraelskog predsjednika Ruvena Rivlina, on i njegov crnogorski kolega Milo Đukanović razgovarali su telefonom o saradnji kada je riječ o smanjivanju posledica pandemije u obje zemlje, kao i daljem jačanju bilateralne saradnje.

Željela bih da pomenem da je ovog mjeseca u Crnu Goru stigla donacija iz Izraela. Riječ je o desetinama lakih invalidskih kolica za poboljšanje kvalitetaživota djece sa smetnjama u razvoju.

•Kako vidite odgovor institucija na Zaladnom Balkanu na pojavu korona virusa i da li su preduzete sve neophodne mjere?

Svaka država je u borbu protiv epidemije krenula setom specifinnih mjera, tako da, iako nije bilo potpuio sinhronizovanog odgovora na globalnom planu, cilj je bio isti, a to je da se obuzda zaraza, spasu ljudski životi i osigura povratak društava i ekonomija u koliko-toliko normalan sistem funkcionisanja. Crna Gora je u tom smislu postigla veoma dobre rezultate.

Nadamo se da će turisti iz svijeta i naravno Izraela uskoro, već ovog ljeta, biti u prilici da uživaju u prirodnim ljepotama i moru Crne Gore doprinoseći tako oporavku ekonomije.

Srećni smo što su izraelska kompanija „Elbit sistemi” i Nimrod Phhot, počasni konzul Crne Gore u Izraelu, donirali crnogorskom zdravstvenom sistemu četiri hiljade testova za utvrđivanje virusa korona

Send this to a friend