Politika Fišer Kam - Đukanović

Izraelski turisti zainteresovani da tokom cijele godine posjećuju Crnu Goru

Značajna je zainteresovanost izraelskih turista da tokom cijele godine posjećuju Crnu Goru, saopštila je ambasadorka Izraela u Crnoj Gori Alona Fišer Kam tokom opropštajne posjete predsjedniku Milu Đukanoviću.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je Fišer Kam zahvalio na uspješnoj saradnji i ličnom doprinosu unapređenju odnosa dvije zemlje.

“Podsjetio je na prošlogodišnju posjetu Izraelu i susrete sa predsjednikom Rivlinom i premijerom Netanjahuom, učešće na Svjetskom forumu sjećanja na Holokaust u Jad Vašemu, kao i nedavni telefonski razgovor sa predsjednikom Izraela, tokom kojeg je upućen poziv za posjetu Crnoj Gori nakon normalizacije stanja izazvanog pandemijom COVID 19. On je odao priznanje izraelskoj državi za napore u savladavanju izazova globalne zdravstvene krize i zahvalio za pomoć koju je Crna Gora dobila u borbi protiv COVID-19”, navodi se u saopštenju.

Naučno istraživačka djelatnost i start up biznis razvojni imperativ Crne Gore

Đukanović je potvrdio opredjeljenje za jačanje odnosa, ističući da pored već uspješne saradnje u oblasti odbrane ima prostora za intenziviranje veza u ekonomiji i naučno istraživačkoj djelatnosti i start up biznisa, koja je veoma napredna u Izraelu, a predstavlja razvojni imperativ Crne Gore.

“Uz očekivanje da se intenzivira i saradnja na polju turizma, predsjednik je pozdravio dolazak prvih izraelskih turista krajem mjeseca u Crnu Goru, što je veoma važan podsticaj u datom trenutku, ali i važan gest povjerenja izraelske strane”, dodaje se.

Ambasadorka je visoko ocijenila odnose dvije države u kontinuitetu i iskazala očekivanje da će današnjim otvaranjem počasnog konzulata u Podgorici saradnja postati još intenzivnija, što potvrđuje i najnovija donacija oksimetara za pregled oboljelih od COVID-a zdravstvenom sistemu Crne Gore.

“Ona je potvrdila visoki intenzitet saradnje Crne Gore i Izraela, čemu su doprinijeli i susreti na najvišem nivou, intenzivna komunikacija i dobri lični odnosi dvojice predsjednika. Ambasadorka je ukazala i na značaj potencijala trgovinske razmjene”, ističu u kabinetu predsjednika.

Đukanoviću je posebno zahvalila za posvećeni odnos i lični angažman prema Jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori, naglašavajući njihov osjećaj sigurnosti i bezbjednosti u Crnoj Gori.

“Pored izgradnje prve sinagoge u Crnoj Gori, organizovanja godišnje konferencije u Budvi i obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve Holokausta, posebno je apostroifiran značaj skorog potpisivanja sporazuma između Ministarstva prosvjete i Jad Vašema koji će razultirati programima učenja o Holokaustu, što je od izuzetne važnosti imajući u vidu rast antisemitizma i desničarskih trendova u Evropi”, navode u Đukanovićevom kabinetu.

Ambasadorka je potvrdila spremnost Izraela da podijeli svoja iskustva sa Crnom Gorom u oblasti know-how.

“Daljem jačanju odnosa posebno će doprinijeti posjeta predsjednika Rivlina, nakon stabilizacije prilika, što će biti prva posjeta Crnoj Gori na tom nivou”, najavljuju iz kabineta predsjednika.

Send this to a friend