Politika

Izvještaj o napretku biće dobar za Crnu Goru 

Njemačka i Francuska žele dati novi zamah procesu proširenja na Zapadni Balkan. Po mišljenju sagovornika Nove M, ovo je jasan signal briselskoj administraciji da lideri dvije najznačajnije zemlje Evrospke unije ne žele da odustanu od proširenja  na naš region. Poručuju i da će EU biti kompletna tek onda kada svaka država ZB bude unutar nje.

To što će se Njemačka i Francuska aktivnije uključiti u proces evropskih integracija na ZB, a što je poručeno na samitu balkanske šestorke i EU u Berlinu, sagovornici Nove M TV smatraju značajnom i ohrabrujućom porukom.

“Svakako da je pomoć dvije države koje su osnivačice Evropske unije značajna i čini se da je i naš region, a posebno Crna Gora kao lider u regionu negdje zaslužio dodatnu posvećenost ta dva aktera našoj integraciji tako da očekujemo u narednom periodu veću dinamizaciju integracije i očekujemo da će poruke koje su bile poslate na samitu doprinijeti bržoj integraciji i da će se nastaviti u narednom periodu”, kazala je Marija Blagojević iz SD-a.

“Njihov lični uticaj svakako može biti dodatan pozitivan faktor politici proširenja, jer analizirajući njihove izjave mi vidimo da su oni negdje prilično jasno po prvi put poslali pozitivne poruke kada je u pitanju politika proširenja”, poručio je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

“Ohrabruje da je Francuska došla do tog shvatanja da je angažman i Francuske ali i zemalja poput Njemačke na prostorima zapadnog Balkana nešto što je potrebno samoj Evropskoj uniji. Stabilnost zapadnog Balkana je zapravo stabilnost Evropske unije”, istakao je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Ono što je dobro, primjećuju sagovornici Nova M, jeste što je pozitivna uloga Crne Gore primijećena od strane samih aktera.

“Uloga Crne Gore se vidi kao pozitivna, i uloga njenih lidera i predsjednika, ali i Vlade Crne Gore jer su stanovišta zapravo Crne Gore i stanovišta glavnih zemalja EU i institucija EU zapravo potpuno podudarna. Dakle, Crna Gora je imala principijelne stavove od samog početka koje je iznosila, i možemo reći da zbog takvog poklapanja je njen ugled dodatno ojačan u strukturama EU”, kazao je Radulović.

“Crna Gora u svemu tome se onako uspjela pronaći kao lider u procesu evropskih integracija i kao zemlja koja je možda jedina na prostoru zapadnog Balkana bez bilo kakvih otvorenih pitanja po pitanju i međunarodne saradnje i susjedskih odnosa”, ističe Anđušić.

U susret izvještaju o napretku zemalja ZB, na putu ka EU, sagovornici Nova M očekuju pozitivne ocjene kada je riječ o Crnoj Gori.

“Sa druge strane očekujemo naravno da će i naglasak a i dodatni fokus svakako biti na završnim mjerilima koja se tiču poglavlja 23 i 24, jer znate da su to poglavlja koja su najzahtijevnija za pregovaranje i ona koja zahtijevaju najveći broj reformi, a mi smo ubijeđeni da Crna Gora svakodnevno radeći na reformama doprinosi time da jača vladavinu prava”, navodi Blagojević.

“Očekujem svakako pozitivne tonove od strane evropske komisije, posebno rekao bih u dijelu poglavlja 23 i 24, ja ću vas podsjetiti da je poslednji izvještaj kao ni jedan drugi do sad bio iznijansiran upravo u dijelu vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije gdje su posebno naglašeni po prvi put rezultati uprave policije u borbi protiv organizovanog kriminala”, poručuje Anđušić.

Crna Gora, ocjenjuju sagovornici Nova M, mora raditi bez obzira kakvi bili stavovi pojedinih zemalja, pojedinih lidera, kakvi bili stavovi čak i institucija EU vezane za proširenje.

Tek kada mi budemo spremni, bez obzira na spoljne faktore koji utiču na proces proširenja, na evropsku agendu će doći pitanje našeg punopravnog članstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veselin
Gost
Veselin

Očigledno je da napreduje, kad od svih zemalja oko nas, srbije, bosne, makedonije, kosova, i albanije dolaze da rade u malu crnu goru. Zašto nije suprotno ?

Djordje
Gost
Djordje

Izvjestaj o napretku za C.G. je geopoliticki izvjestaj u koga se unose nepravedno mjereni parametri. Sto je i kako je u realnom zìvotu?
Pogledajte danasnju drzavu onukvu kakva je u stvarnosti,ne kako vam kazu. Otvorite oci,niste slijepi.

veki
Gost
veki

napredujemo , jes malena ali je najzaduženija

Send this to a friend