Politika Bošković-Daresjek

Jačanje transatlantskog jedinstva – ključ dostizanja trajnog mira i stabilnosti

Jačanje transatlantskog jedinstva – ključ je dostizanja trajnog mira i stabilnosti, poručeno je sa sastanka ministra odbrane Predraga Boškovića i državne sekretarke Ministarstva vojske Francuske, Ženevjev Daresjek.

Bošković je izrazio zadovoljstvo posjetom Daresjek Crnoj Gori, uz naglasak da je činjenica da se ista realizuje u godini kada obilježavamo 140 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa dvije zemlje, dodatni pokazatelj spremnosti da i u budućnosti njegujemo i razvijamo tradicionalno dobre odnose.

”Mogućnosti za saradnju Francuske i Crne Gore su mnogo veće nego što je trenutno stanje. Upravo ova posjeta dokaz je i putokaz većeg interesovanja Francuske za naš region. Crna Gora kao jedan od stabilnijih djelova Zapadnog Balkana, može da bude jedan od najboljih promotera interesa razvijene i demokratske Evrope”, poručio je Bošković.

Ministar ističe i da je saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane dobila na intenzitetu nakon pristupanja Crne Gore NATO Alijansi, kao i da sada, kao dvije zemlje saveznice, nastavljamo zajedničkim naporima da doprinosimo jačanju transatlantskog jedinstva, u cilju dostizanja trajne stabilnosti, kako u regionu tako i šire.

Državna sekretarka Daresjek, zahvalila se na dobrodošlici i istakla da su posjete visokih francuskih predstavnika Crnoj Gori, dodatni indikator težnji da razvijamo saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

”Crna Gora je važna zemlja za Balkan. Francuska želi da podrži Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji i želimo da gradimo sa Vama posebna partnerstva, koja podrazumijevaju i sporazume, koji bi mogli da budu potpisani sljedeće godine”, kazala je Daresjek.

Osvrnula se i na intenzivnu saradnju koju su dva Ministarstva ostvarila u oblasti saradnje vazduhoplovstava i mornarica, učenja francuskog jezika, kodifikacije, kao i učešća u mirovnim misijama.

U tom kontekstu, ministar je istakao značaj podrške Republike Francuske pripadnicima Vojske Crne Gore tokom učešća u operaciji EU ATALANTA, angažovanjem AVPD tima (Autonomus Vesel Protection Detachment– AVPD) za zaštitu brodova, koji se bave prevozom hrane u okviru programa UN, World Food Program – WFP.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Bošković je izrazio očekivanje za nastavak uspješnih pregovora, kao i dalje napredovanje Crne Gore prema članstvu u Evropskoj uniji, uz uvjerenje će naša zemlja nastaviti dinamično sprovođenje reformi, sa ciljem da bude prva naredna članica EU, u skladu sa ostvarenim individualnim rezultatima.

Sagovornici su saglasni da je regionalna saradnja ključna za rješavanje aktuelnih bezbjednosnih izazova, kao što su migracije i ekonomski razvoj, uz uvjerenje da će i ostale zemlje regiona koje imaju evroatlantsku viziju slijediti crnogorski primjer uspješnog spoljnopolitičkog vođstva.

Send this to a friend