Politika Delegacija Skupštine u Beogradu

Jačati dobre odnose Crne Gore sa Srbijom, Argentinom i Emiratima

Delegacija Skupštine učestvuje na Skupštini Interparlamentrane unije IPU u Beogradu, a predsjednik parlamenta Ivan Brajović je tokom boravka u srpskoj prijestonici održao sastanke sa zvaničnicima Srbije, Argentine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, na kojima su konstatovani dobri bilateralni odnosi i razmotrene mogućnosti za jačanje saradnje.

<<<Crna Gora podržava napredak Srbije<<<

Kako je saopšteno iz Skupštine, prije zvaničnog otvaranja Konferencije Brajović je imao susret sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković. On je istakao posvećenost Crne Gore daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, utemeljenim na realnim političkim i ekonomskim interesima, kao i geografskoj upućenosti.

“Kao lider u procesu evropske integracije, Crna Gora podržava napredak Srbije na tom putu i spremna je da i u narednom periodu bude konstruktivan partner, između ostalog prenošenjem iskustva i znanja”, istakao je predsjednik Skupštine, čestitajući Gojković na ponovnoj organizaciji zasijedanja IPU u Beogradu nakon 56 godina, što je od značaja za cijeli region.

Gojković je ukazala na važnost kontinuiteta parlamentarne saradnje, čime se daje dodatni podstrek za međusobno razumijevanje i razvoj dobrosusjetskih odnosa.

“Sagovornici su se saglasili da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, te da snaženje sigurnosti i bezbjednosti regiona predstavlja ključni preduslov daljeg napretka u integracionom procesu”, navode u Skupštini.

Na sastanku sa predsjednikom Senata Argentine Federikom Pinjedom, Brajović je kazao da je zadovoljan tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima između Crne Gore i Argentine, koji datiraju još iz 1904. kada je Crna Gora imenovala prvog počasnog konzula u Buenos Ajresu.

“Dvojica predsjednika su istakli pozitivnu ulogu i doprinos crnogorskih iseljenika snaženju veza dvije države, kao i aktivnosti u oblasti obrazovanja i kulture”, ističu u Skupštini.

Brajović je zahvalio na podršci Argentine u očuvanju kulturnog identiteta crnogorskih iseljenika, a predsjednik Senata Argentine naglasio je da su 2017. godine formirali parlamentarnu Grupu prijateljstva sa Crnom Gorom, te da je namjera da se u narednom periodu intenziviraju politički kontakti dvije države.

“Naglasio je da ovaj sastanak predstavlja dobru osnovu za preciziranje oblasti ekonomske saradnje i dalje povezivanje dvije države”, kazali su iz Skupštine.

Predsjednik Skupštine Crne Gore sastao se i sa predsjednicom Federalnog nacionalnog savjeta Ujedinjenih Arapskih Emirata Amal El Kubaisi.

On je naglasio značaj koji Crna Gora pridaje razvoju prijateljskih i bliskih odnosa sa UAE i istakao da je zadovoljan postignutim stepenom političkog dijaloga, uz podsjećanje da su Crna Gora i Emirati u 2018. obilježili deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Crna Gora posebno cijeni doprinos Ujedinjenih Arapskih Emirata razvoju i realizaciji vrijednih infrastrukturnih projekata, koji dodatno afirmišu našu državu kao sigurnu i atraktivnu investicionu destinaciju. Dobri primjeri zajedničkih ekonoskih odnosa mogu biti Porto Montenegro i Kapital plaza, a očekujemo da će se konkretna saradnja nastaviti i na polju turizma, kulture, nauke, obrazovanja, sporta i omladine”, rekao je Brajović.

Na ovogodišnjoj Skupštini Interparlamentarne unije učestvuju poslanici iz oko 140 zemalja, uz prisustvo više od 70 predsjednika parlamenata iz cijelog svijeta. Delegaciju Skupštine Crne Gore čine poslanici Suad Numanović, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleks
Gost
Aleks

A sa sjevernom korejom

Darko
Gost
Darko

da ti se smuci

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Crna gora je kao “Lider” taksi🚕

mne-more
Gost
mne-more

A srbija posebno obratit paznju na njih

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Brajovicu najmije poci u Srbiju.I ranije je tako bilo.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Akcenat stavuti na saradnju sa bratskom Srbijom.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

*staviti

Send this to a friend