Politika

Jačati saradnju Crne Gore sa Izraeom u oblasti inovacija

Crna Gora i Izrael imaju odlične odnose, kvalitetnu saradnju na visokom političkom nivou, a veze između dvije države u narednom periodu treba jačati u oblasti ekonomije i inovacija, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i ambasadorke Izraela Alone Fišer Kam.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je ocijenio da postoje brojne mogućnosti za dalje unapređenje ekonomske saradnje.

“Prepoznajemo Izrael kao zemlju koja je snažno posvećena nauci, inovacijama i savremenim tehnologijama. Želimo dalju intenzivniju saradnju u tim oblastima, jer Crna Gora želi transformaciju i diversifikaciju ekonomije na tim osnovama”, kazao je Marković.

<<<Otvoren Počasni konzulat Izraela u Crnoj Gori<<<

Izraelska ambasadorka, koja je kod premijera bila u oproštajnoj posjeti, kazala je da je imenovan počasni konzul Izraela u Crnoj Gori te da vjeruje da će to dati novi podsticaj snaženju odnosa, jačanju ekonomske, ali i kulturne saradnje.

“Istakla je i da dodatna saradnja može biti ostvarena u oblasti obnovljive energije, sajber bezbjednosti, poljoprivrede i vodoprivrede”, dodaju u Vladi.

Marković je ukazao i na veoma pozitivnu i konstruktivnu ulogu jevrejske zajednice u Crnoj Gori koja doprinosi vezama dviju država i međusobom povjerenju.

“Premijer se zahvalio na solidarnosti i pomoći koju je Izrael uputio Crnoj Gori za borbu protiv koronavirusa. Sagovornici su se saglasili da su izazovne situacije, kakva je pandemija koronavirusa, prilika da se solidarnost i prijateljstvo između država pokažu na djelu”, zaključuju u Vladi.

Send this to a friend