Politika

Jakšić: Deportacija Vukovića je demonstracija sile

Boško Jakšić

Deportacija crnogorskog poslanika iz Moskve demonstracija je sile Rusije i dio psihološkog rata, a slična dešavanja treba očekivati i u budućnosti, smatra spoljnopolitički analitičar lista Politika, Boško Jakšić.

Poslanik Miodrag Vuković u nedjelju veče je zadržan na moskovskom aerodromu Domodedovo i deportovan u Crnu Goru, kao persona non grata.

„To je čista demonstracija sile i nije prvi put da Rusi pribjegavaju takvim sredstvima“, rekao je Jakšić agenciji MINA.

On je podsjetio da je prije godinu beogradski novinar koji je kritički raspoložen prema Rusije takođe zadržan na moskovskom aerodromu Šeremetjevo i vraćen avionom nazad.

„To je očigledna demonstracija sile i Rusi ni ne pokušavaju da to sakriju, nego to upravo i urade da bi imalo odjeka i da bi eventualno djelovalo kao upozorenje drugima da se ne kače sa Rusima. To je dio nekog malog psihološkog rata, a kad se radi o poslaniku, onda je to podignuto na viši nivo“, ocijenio je Jakšić.

On smatra da je sve to posljedica crnogorskog pristupanja NATO-u, kao i da Moskva ima spisak osoba koje im nijesu naklonjene i da čeka trenutak da reaguje i pokaže svoju snagu.

Jakšić je podsjetio da je, odmah nakon najave da će Crna Gora biti dio Alijanse, uslijedilo zatvaranje Atlas banke u Moskvi. „Odmah su i tada pokazali da imaju spremne kontra mjere i sada se njima služe, post festum, bez obzira na činjenicu da je Crna Gora ušla u NATO“.

„Ali oni nastavljaju psihološki rat i to treba očekivati. Mislim da će se to događati i u budućnosti i sa drugim ljudima, i da će imati druge mehanizme preko kojih pritiskaju i daju do znanja koliko su nezadovoljni“, zaključio je Jakšić.

Send this to a friend